Wednesday, May 21, 2014

Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah Mangkat


Assalamualaikum w.b.t..


bebudak sekolah pakat balik awal hari nih.. rupanya pemangku Sultan Kedah mangkat.. Inna Lillahi wa inna ilaihi raji'un..


Sembah Takziah, Menjunjung Kasih di atas kemangkatan Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah, Yang Teramat Mulia Dato' Seri Utama Tunku Annuar Al-Haj ibni Almarhum Sultan Badlishah (Tunku Bendahara Kedah Darul Aman).. Al-Fatihah..


Berikut adalah kenyataan media dari Pejabat Menteri Besar Kedah.

KENYATAAN MEDIA

Teks Pengumuman Kemangkatan Yang Teramat Mulia Tunku Bendahara Kedah oleh Yang Amat Berhormat Menteri Besar Kedah Darul Aman

Bismillah Hirrahmanirrohim.

Bahawa dengan sedih dan dukacitanya dimaklumkan Yang Teramat Mulia Dato' Seri Utama Tan Sri Tunku Annuar Alhaj Ibni Almarhum Sultan Badlishah, Tunku Bendahara Kedah, Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah, telah mangkat di Hospital Pantai Ipoh, Perak pada pukul 12.20 pagi, hari Rabu, 21 haribulan Mei 2014 Masihi, bersamaan 21 Rejab 1435 Hijriah.

Jenazah Almarhum Yang Teramat Mulia Tunku akan disemayamkan di Dewan Penghadapan, Istana Anak Bukit, Alor Setar bagi maksud penghormatan terakhir pada sebelah pagi oleh para pembesar dan orang kenamaan, manakala oleh orang ramai mulai pukul 1 petang hingga 3 petang.

Jenazah Almarhum Yang Teramat Mulia Tunku Bendahara Kedah, Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah akan dimakamkan di Makam Di Raja Langgar selepas solat Asar pada hari ini, Rabu, 21 Mei 2014 Masehi, bersamaan 21 Rejab 1435 Hijriah.

Bendera Negeri, Persekutuan dan lain-lain hendaklah dikibarkan pada separuh tiang selama tiga hari mulai 21 Mei 2014. Tempoh perkabungan adalah selama tiga hari mulai 21 Mei 2014 sehingga 23 Mei 2014. Sepanjang tempoh tersebut, semua bentuk hiburan, keramaian dan perayaan adalah dibatalkan.

Sebagai penghormatan ke atas kemangkatan Yang Teramat Mulia Tunku Bendahara Kedah, Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah, hari ini, Rabu, 21 Mei 2014, diisytiharkan sebagai hari cuti peristiwa bagi seluruh Negeri Kedah Darul Aman.

Marilah sama-sama kita berdoa ke hadrat Allah Subhanahu Wataala, semoga roh Almarhum Yang Teramat Mulia Tunku Bendahara Kedah, Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama-sama para syuhadah dan solihin.

DATO' SERI HAJI MUKHRIZ TUN MAHATHIR
Menteri Besar Kedah Darul Aman

Tarikh : 21 Mei 201411 comments:

 1. al fatihah.. angah pun urut terasa dgn pemergian baginda..

  jemput join GA angah.. http://www.diarijejakahangat.com/2014/05/giveaway-diari-jejaka-hangat-2014.html

  ReplyDelete
 2. Al-fatihah..

  Tahu pun tengok berita kt tv tadi.

  ReplyDelete
 3. Al fatihah...semoga rohnya dicucuri rahmat..amin...

  Regards,
  -Strider-

  ReplyDelete
 4. inna Lillahi wa inna ilaihi raji'un..
  alfatihah

  ReplyDelete
 5. alfatihah
  Inna Lillahi wa inna ilaihi raji'un..

  ReplyDelete
 6. Al Fatihah. Semoga rohnya ditempatkan bersama dengan mereka yang beriman..

  ReplyDelete
 7. dari Allah kita datang kepada Allah kita kembali.

  ReplyDelete