Assalamualaikum w.b.t..
Hye awak!! tak habis lagi ke
membakar kek tu?? Kite baru habis bergomol dengan si kecik almond Malaysia..
ingat raya haji ni tak nak buat kuih tapi adik plak nak sangat buat kuih.. nasib
baik dya pandai buat sengsorang, kite hanya tolong sesikit jelaa.. hehehe.. kasik
kelainan sikit untuk raya haji kitaorang kali ni.. apa menu?? nanti husna
cerita ye.. =)
Sebut pasal menu, yang satu ni
kira benda wajib laa sebab mudah dan cepat kot.. hahaha.. yelaa cuma beli kat
kedai je ketupat nasi tu, lepas tu balik rebus.. lain la kalau yang rajin lebih
sikit tu nak pergi anyam daun kelapa buat ketupat nasi plak kan.. dan kawan si
nasi impit ni mestila kuah kacang.. ada lagi ke benda lain?? 0.o? tak ada kot
rasanya melainkan lontong.. *belah Kajang panggil ape tah, lupa plak..
Kali ni resepi kuah kacang
lain sikit dari kebiasaan.. ambil dari housemate husna, si Arifah.. dari OpenHouse kitaorang yang lepas la kuah kacang kak pah terkenal.. seriously, sangat
sedap ok.. tak tipu.. ramai kengkawan yang datang open house tu puji even lecturer sendiri
taw.. lepas jamuan tu, kitaorang memang paksa dya untuk buat lagi.. bila makan
jadi ketagih pulak tak boleh berhenti.. hewhewhew..
Husna dah mintak izin dya nak
publish resepi agung kuah kacang dya ni.. husna share sini buat rujukan ye,
mana taw ada yang nak rasa kelainan jugak.. hehehe..
Bebahan:
-1/2 kilo kacang tanah
-
cili kering @ cili boh*
- bawang besar*
- bawang putih*
- serai* (*) kisar
halus
- lengkuas*
- udang kering*
- ikan bilis*
- minyak masak
- air asam jawa
-gula/garam
Cecaranya:
1. goreng kacang bersama
minyak hingga masak.. dan kisar halus ketepikan..
2. panaskan kuali/periuk, dan
masukkan minyak.. tumis bebahan yang sudah di kisar tadi sehingga masak.. atau
sehingga kering untuk elak kepedasan yang melampau..
3. sesudah itu, masukkan
kacang yang telah dikisar dan sedikit air (kalau pekat).. masukkan juga gula,
garam dan air asam jawa secukupnya.. kacau sebati dan tunggu sehingga masak..
4. siap semua.. sedia untuk di
makan.. =)
Even rasanya tak sama sangat
macam kawan husna buat, (yelaa setiap orang air tangannya kan lelain) tapi
sedapnya boleh tahan.. resepi agung la katakan.. hehehe.. sebelum sempat tutup
api lagi dah ada yang curik makan.. nak rasa la konon.. walhal bertambah-tambah
sebab memasing makan macam sup.. hahaha..
Cuba la kalau suka.. till
then.. :*
p/s- ATTENTION to smart phone, tablet or any other gadgets users, there’s something worth for you!! http://bit.ly/1cderGm
selamat hari raya, husna... ^_^
ReplyDeleteselamat hari raya jugak kak ruha!! =)
Deletesalam rindu buat husna...slmt hari raya aidil adha...
ReplyDeleteamboii...lengkap resepi dan gambar bahan dan cara buatnya sekali...mknan kegemaran akak semestinya nasi impit.....
selamat hari raya aidiladha jugak kak aida..=)
Deletehehehe..saja rajin terlebih..=P
eh..feveret kite sama laa..hehehe
errr.... nak tanya la kacang tu goreng dengan minyak atau tanpa minyak? tengok gambar tak nampak minyak. hehehe... selamat hari raya aidiladha!
ReplyDeleteyum yum mesti sedap hingga menjilat jari ni
hehehe..resepi yg diberi guna minyak tapi husna goreng tak guna minyak..derhaka satt..=P
Deleteselamat hari raya aidiladha jugak!! =)
sedapnye
ReplyDeletenyum nyum
salam aidiladha
nyum..nyumm..
DeleteSalam Aidiladha jugak yumida!! =)
Salam aidiladha husna...
ReplyDeleteSememangnya..kuah kacang ni pelbagai rasanya...nak cri yg btul2 kena kat tekak tu...mmg payah skit la...hehe....
klu boh daging or ayam lagi mengancam ni husna..kak pah kata kau.haha
ReplyDeletewahh.. nmpk sdp tu husna.. rajin ye buat sendiri... ;)
ReplyDelete