Saturday, August 24, 2013

Open House ala-ala Student


Assalamualaikum..

Salam Hujung Minggu!! lamanya blog tak berupdate.. tengok entry pon dah basi.. orang nak datang jengok tinggalkan komen pon tak lalu.. huehuehue.. sekarang husna tengah ada masa kejap nak update sikit pasal Selasa tempoh hari..

Sebelum tuh nak tanya sikit.. agak-agakkan ada tak student yang rajin buat openhouse untuk rumah sewa diorang??


Siapa sangka kami lah yang rajin tuh.. uhuk.. uhukk..
hehe.. terperasan pulok..


ntah kenapa time bulan puasa lepas rasa macam nak berbbq sangat.. ada orang suggest ajak satu kelas buat bbq.. tapi bila di pikir balik konfem ada yang tak setuju bab-bab nak keluar duit ni kann.. jadi kami decide nak buat openhouse ala-ala student je.. jemput jiran-jiran terdekat, kawan-kawan, lecturer dan yang paling penting kawan kelas..



kawan kelas


kawan kelab


jiran
kami buat makan kecik-kecik je malam tu.. budget pon ciput.. tapi nak jugak berbbq.. muehehe.. menu malam tu ayam dan sosej bakaq, bihun goreng Singapore, bihun goreng biasa, nasi impit, kuah kacang, dan kek batik.. semua handmade.. tak dak tempah menempah dari cik pah taw.. alaaa menu simple je.. masing-masing pon dah taw buat.. kalau tempah jenuh la kami, larik budget nanti..


satu kelas dengan lecturer
Alhamdulillah.. majlis berjalan dengan lancar even sehari sebelum tu kami diberi ayam busuk.. ada ke patut.. hishhh.. bikin panas je.. petang Isnin, kami punya la semangat bersihkan ayam tu kononnya malam tu boleh la perap tapi bila dah habis membersih nak simpan dalam freezer ayam tu dah bau lain.. mujur ada member husna yang taw pasal ni.. dya cakap kalau ayam baru baunya tak mungkin macam ni.. malam tu kami call abang tu tanya, dya nafi tapi dalam waktu yang sama dya sanggup nak ganti.. apa lagi kami mintak ganti laa.. tak kan kami plak nak aniaya orang dengan bagi makan ayam busuk.. tak pepasal jadi benda lain plak nanti..


Selasa pagi ayam fresh sampai.. dan abang tu bagi jugak ayam lama.. dya cakap pilih la kot-kot ada yang boleh pakai lagi.. ada ke patut.. dah taw ayam tu boleh guna kenapa tak dya je yang goreng makan.. kalau korang tengok ayam baru dengan ayam lama warnanya lain ya amat.. ayam lama isi dah naik hijau.. apatah lagi kalau dicium.. oiii loya tak menahan.. husna mohon sangat pada sesiapa yang berniaga tu jangan la nak aniaya orang.. nak berniaga ni lama bukannya sehari dua hari.. tak untung pon kalau menipu dalam perniagaan.. 






p/s-penat nak mati.. 

32 comments:

  1. Wasalam Husna.. Samalah aida, aida pun jarang dah update blog. hehe.. first time kot aida dengar student yang menyewa buat open house.. rajin sungguh korang eh.. tengok gambar pun dah tahu meriah, makanan pun sedap semuanya handmade gitu. Alahai apa lah abg jual ayam tu bagi busuk, boleh pulak dia suruh pilih ayam busuk kot2 boleh guna.. memang tak lah. *tetiba terbau ayam busuk. haha. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..kami pon tak sangka boleh buat sebegini rupa..:P
      Alhamdulillah..niat kami ikhlas dan inshaAllah pasti Allah tolong..;)

      Delete
  2. amboi tak sgka ye student2 pun rajin masak,rajin nak buat open house..cayalah husna n kawan2...tabik spring!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kihkihkih..kami ramai la kak..
      tp kan ramai2 pon letih tak menahan..:P

      Delete
  3. Salam husna..

    budak2 sekarang ni semuanya rajin..bkn student U je...budak sekolahpun dh pandai buat open... nak sebut apapun tak au ye...opendorm kot kat dorm diorg di asrama.hehehhe.

    slmt hari raya ye husna...maafkan akak zahir dn batin

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummusslam kak aida..
      hehe..balajar dr pengalaman..suka tgk org buat open house kan..

      selamat hari raya jugak kak aida..

      Delete
  4. Assalam =)
    meriah je o.house ni..mmg rajin la..rsanya saya pn xpnh bt lg..kalau kt kg tu rajin la..bab ayam 2 mmg ptt minta ganti..bhya makan ayam yg tercemar..silap2 boleh masuk hospital nnti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam..
      hehe..husna kat umah sendiri pon buat simple2 je..=P

      Delete
  5. Assalamualaikum..salam ziarah!! Jemput ziarah blog saya ;)
    http://supplementforall.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. jahatnya abang jual ayam tu.. nasib baik boleh tukar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurm..tak jahat cuma dya nak amek kesempatan atas kami insan yg lemah ni je..:(

      Delete
  8. wah2..bestnya husna..yaya singgah malam sambil klik iklan nuff ^_^

    ReplyDelete
  9. mantap.. umah sewa pun boleh buat Open house.

    uik.. ayam busuk. kalau akak pun boleh bengang dik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..terlebih rajin sikit kak wantie..

      kecoh lar malam tuh..nasib tetamu xtaw..kalau x diorang mesti was2..

      Delete
  10. wah seronoknya open house. btw selamat hari raya aidil fitri.. maaf lambat wish. tak pe kan..kan kita raya sebulan..


    Entri Baru Update Tadi: Jualan Merdeka 50% The Body Shop

    ReplyDelete
  11. teringat dlu duk uma sewa, buat kenduri...eca jadi ketua atur itu ini..beli itu ini....hahaha,rindu pulak masa tu~..ari tu pun buat kenduri jugak, sehari masak sorg2x tau :(

    abg tu nasib baik dia ganti tau.kalau x.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan eca..husna rasa nanti bila dah besar mesti teringat zaman belajar..rindu serindu rindunyaaa..:(

      Delete
  12. wahh bestnye enjoy makan dan sembang2 ngan kawan kawan..rindu pulak zamna study ni.

    ReplyDelete
  13. meriahnya..teringat pula zaman skola dulu2 hehe..
    nak ganti tapi ganti yg lama jg...alahai cik abang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..nanti dah besar pon husna mesti teringat balik..:')

      xlah kak, dya gnti yg baru dan bg blik yg lama.. =)

      Delete
  14. Nk komen skit psl berniaga nih..
    Sdih kdg tgk org nelayu ni nk amik mudah je dlm bisnes.. Nk untung tp brg.. :( kdg jnis yg dengki plk main potong harga.. Rosak market.. Cina ok jer.. Tp ble ckp mcm ni ada plak ckp racist. Sigh**

    bestnye open house!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju dengan komen k.nani..husna pon hairan kenapa bisnes org cina lg bagus dr melayu.. kadang rasa mcm berurus niaga dgn mereka lg ok.. =)

      Delete
  15. teringat zaman dok umah sewa masa kat uitm dullu..bestnye jadi student..

    salam perkenalan..membalas kunjungan dari segmen buasir otak.. follow sekali..dan nak jemput awak join http://mamamursyid.blogspot.com/2014/04/ga-cuci-lemari-by-mamamursyid-blogspot.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas nih tak nak ungkit dah pasal penat study.. :(

      Delete

assalamualaikum dan hye..
tinggalkan jejak awak di sini..
terima kasih..♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer

Blog ini merupakan blog peribadi perkongsian daripada penulis. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pengalaman atau pendapat peribadi, dan tidak melibatkan mana mana pihak kecuali dinyatakan sumber atau nama pemiliknya.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal, dan mungkin berbeza dengan individu lain. Penulis sama sekali tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang komen dan pendapat yang dilontarkan oleh para pembaca blog ini.

Terima Kasih.