Assalamualaikum w.b.t..
Hi. beberapa hari lepas husna
ada buat Puding Roti Bakar dengan Sos Kastard.. husna rujuk resepi kat SINI.. macam
biasa hasil blogwalking kat blog orang.. lepas tu bookmark, postpone buang
tigapatlima minggu.. tunggu masa nak keluar pergi beli barang je.. keluar beli barang
minggu lepas tapi minggu nih baru buat.. faktor kurang rajin menguasai diri..
bukan malas ye.. beza sangat tu..
hari tu puding roti kukus,
kali nih puding roti bakar plak.. tukar selera kengkononnya.. nak buat puding roti
nih senang je.. tak remeh mana pon.. main lempaq-lempaq pon boleh.. cepat plak
tuh nak siap.. rajin dengan tak rajin je.. tapi kalau dah nak makan, memang kena rajin
lah jugak.. lainlah kalau rezeki bergolek tetiba ada jiran baik hati nak bagi..
tapi kalau husna, hasil sendiri lagi puas hati.. nak complaint lelebih
pon tak paa, sendiri yang bikin.. jom husna share resepi..
Bahan-bahan untuk puding roti:
8 keping roti
2 cawan susu segar
4 sudu besar gula halus
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar mentega (cairkan)
1 kotak kecil kismis
Bahan-bahan untuk sos kastard:
1 tin susu cair
1/4 tin air (guna tin susu
cair tadi)
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula halus
1 sudu teh esen vanilla
Cara-caranya:
1. Masukkan susu segar, gula
halus, telur, dan esen vanilla dalam satu bekas. Kacau sebati, husna kacau guna
mixer je, senang nak sebatikan semua.. lepas tu jangan syok plak sampai kembang
setaman adunan tu.. Cukup lah sekadar telur tu dah pecah elok pastu boleh mesra
dengan yang lain..
2. Carikkan roti dalam 4 bahagian, dan masukkan dalam bekas
adunan, biar terendam dan meresap sekejap.. Masukkan marjerin yang dah
dicairkan serta separuh kismis kedalam bekas tadi dan gaul sedikit..
3. Sapukan sedikit marjerin
dalam loyang untuk membakar.. Tuangkan roti yang telah direndam tadi dalam
loyang pembakar.. Taburkan baki kismis atas adunan.. Bakar pada suhu 180C selama
30 minit.. Kalau risau hangit, pepandai adjust.. mulakan dengan beberapa minit
dahulu, lepas tu kalau tak masak lagi, masukkan semula tambah minit..
Untuk sos kastard:
satukan bahan-bahan sos
kastard ke dalam periuk.. petua untuk elakkan tepung kastard berketul-ketul semasa memasak, jangan panaskan
lagi periuk, kacau dulu tepung bagi sebati.. dah larut/hancur baru letak atas dapur dan
panaskan guna api sederhana.. masak sampai pekat.. kepekatan sos terpulang pada
selera.. dah sejuk nanti lagi pekat sebenarnya..
Dah siap semua boleh lah makan..
sos kastard tu berlemak sikit, sebab husna terbuat pekat, so kalau makan banyak
secara serentak memang tak boleh pergi.. boleh rasa muak, jadinya nak neutral balik
jangan lupa minum air kosong.. laju je boleh hadap balik.. malam tu habis satu loyang,
adik-adik buat kerja, pakat angkut sorang sikit.. abah husna plak makan saja puding
tu tanpa sos, sebab dya cakap pelik kalau makan sekali.. hahaha.. makan saja
pon sedap, sebab puding tu dah manis..
Till then!! See ya~❤
ya ampun sedapnyaa... sos dia meleleh2.. nyum2
ReplyDeleteRajinnya Husna memasak... Teringin juga zumal nak try tapi bilalah kerajinan tu nak datang... Hehe ;)
ReplyDeletesedapnya husna ! yumm2.. dh lama teringin nk buat . thanks share resepi :)
ReplyDeletemak ai.. telan air liur tengok pic last. tunggu free nak try menu ni
ReplyDeletetgk sos kastad tu dh mcm su pekat manis plak :)
ReplyDeletemmg kan kalau buat sndiri puas hati.tak cukup apa, next time buat lgi..
*rezeki ciksu dik dpt buah laici manis tu.isi mmg gimuk2 la.. :)
nmpak sedap ^_^ boleh cuba ni
ReplyDeletealamak husna. lapar pulak tengah2 malam ni ha.
ReplyDeletehaha!
meleleh kuah dia tu
ReplyDeleteBoleh order tak? hahaha...nak wat sendiri macam malas je..
ReplyDeletepandai dia buat dessert.. susah nak jadi girl yang rajin masuk dapur mcm husna..
ReplyDeleteWah bestnya...Salam Jumaat Husna..
ReplyDeletedah lama tak buat puding roti.. umah akak kalo puding roti tak laku...akak jer mkn so mls nak buat.
ReplyDeletemeleleh air liur nengok!!!hihi
ReplyDeleteMelting tengok.. nak kena buat jugak nie..thanks 4 sharing dear..=D
ReplyDeleteyummy ~~
ReplyDeletetiba-tiba perut mintak diisi :)
Sedapnyaaa.Kuahh kastard tu nampak macam cheese hehe ^__^
ReplyDeleteKegemaran anak-anak ibu ni tapi dah lama tak buat..
ReplyDeletealamak husna tergoda la pulak tgok..badan main mengembang ni cmna?huhu..klu ada soso lg mengancam kalorinya ni.hehe
ReplyDeletealamak!!! tergoda tgk gambo yg last sekali!!!
ReplyDeleteharus buat ni. senarai bahan semua ada...
esok lah :-)
nampak sedap je.. tapi akk kat umh ni belum ada oven dan segala peralatan yang cukup.. jadi tak leh nak try..hukhuk
ReplyDeletenakkkkkkkkkk nanti ika cuba buat juga la :)
ReplyDeleteSedap...
ReplyDeleteTerliur...
kak sally ni malas nak bakar..selalu kukus je :P
ReplyDeletefuhh...nampak sungguh menyelerakan betul...lama dah betul rasanya tak makan puding nie..hehehe
ReplyDeleteRegards,
-Strider-
sedap... dah pernah buat sekali jerk.... kena da mood kalau nak masak masak ni. hehehhe
ReplyDeleteLama tak buat ni..sedap!
ReplyDeleteGulp.. berdarah hidung sebab nampak sedap sangat!
ReplyDeletesedapnya !! nak cuba nanti :D
ReplyDeleteSdpnye.. Compem nk try nanti!
ReplyDeleteSerius! Nmpak amat sdp! :-)
ReplyDeletesedapnya..nk try buatla ...>_<
ReplyDeleteiman failed la sos kastrd
ReplyDeletekalau masak custard dalam periuk nasik boleh ke kak husan?
ReplyDeleteal maklum lah, student ~
Dah try. Sedappp. Tq husna
ReplyDeleteTq share recipi. Saya baru lps bake puding roti guna ur resipi ni. Simple dan senang aje. Tq sis!
ReplyDeleteBest.. sedap.. sehingga menjilat piring :-D :-D
ReplyDeleteTerima kasih kerana berkongsi resepi
Sedap.. terima kasih kerana berkongsi resepi ♡ :-D
ReplyDeleteSalam..sy mohon ambik resepi...nak try buat kat rumah...harap halal kan..tq😊😊
ReplyDeleteSalam sis...sy mohon ambik resepi nak buat kat rumah...harap sis halalkn ...tq 😊😊
ReplyDeleteSalam..sy mohon ambik resepi...nak try buat kat rumah...harap halal kan..tq😊😊
ReplyDeletesaya mohon amik resipi ya admin..terima kasih kerana share
ReplyDeletealahai.. sedapnya... makan bersungguh kalau dapat nie haa..
ReplyDeletemohon halakan resepi ye. nak buat untuk suami tersayang. terima kasih
ReplyDeletesedapnya
ReplyDeleteIm sorry but u have made english injustice.
ReplyDeleteMenjadi sgt. Thanks..
ReplyDeleteSedapnye
ReplyDeleteFeveret all times...tp bila buatON xberapa nk jd..nnt nkntsy guna reswpi husna pula.husna nk tanya..kalau susu segar tutu kita ganti dgn susu cair boleh tak?
ReplyDeletehttp://yatiyue.blogspot.my/?m=1
Tq resepi sedap
ReplyDeleteSaya dah buat. Buat sos ikut suakatan husna bagi. Tp nampak terlalu pekat lak huhu
ReplyDeleteOh kuah kastard sudah ada, lebihan anak buat puding buih hari tu. Bolehlah buat puding roti makan dengan kuah kastard ini..
ReplyDeleteSedap ni..menu raya nanti..heheh.tq.
ReplyDeleteJmput singgah blog saya ea.. dirawanhartawan.blogsport.com
Nak cuba buat juga
ReplyDeleteSy cb wat ikut resepi sis...tekstur msk nye cmne
ReplyDeleteKalau xde susu segar blh tak guna susu cair utk campur ngan adunan roti tu,mls plk nknke kedai
ReplyDeleteAny ideas?
Dh xsabar nk try ni
Boleh je puan..
Deleteboleh jer....susu cair pon xda
ReplyDelete