Tuesday, January 29, 2013

Segmen : Jom Blogwalking by Nabila Biela


Assalamualaikum w.b.t..


selamat tengah hari!! buat apa je?? dah makan?? husna baru sudah nih.. kali nih nak up entry segmen yg mana husna salah seorang sponsornya.. nak buat segmen sendiri x berdaya lg.. kui..kui..kui.. husna sponsor brooch 2 pasang.. ingat giveaway je ada hadiah, segmen pon ada ok.. =D instead dapat hadiah, boleh tambah kawan kan.. =) so apa tunggu lagi, cepat lar menaip.. husna pon join ni, memandangkan nabila cakap sponsor pon boleh join.. hehe.. rakus sungguh!! =P 





SYARAT-SYARAT
1) Follow dan like page blog aku*wajib*
2) Like dan follow sponser*wajib*
3) Buat satu entry mengenai segmen ni..dan tampal kuat2 banner kat atas dalam entry dan backlink ke entry aku ni.*link entry letak di komen entry ni sahaja*
4) Follow semua peserta yang join*harus*
5) Segmen tamat pada 10/2/2013
6) Tolong share entry korang dekat FB*nanti lagi ramai yang join kan?*



Friday, January 25, 2013

Mug Luar Biasa


Assalamualaikum w.b.t..


Salam Sayyidul Ayyam.. =) hari nih x sempat nak update entry Salam Jumaat lagi.. ada je dalam draft tapi jap lagi lah publish ye.. kena edit sikit.. sekarang nih tengah semangat nak update pasal Mug Luar Biasa.. nak baca ke xnak tetap kena baca ok!! =D sebab nanti kamu, kamu, dan kamu akan teruja ++ macam mana husna teruja semalam.. haha.. *tapi kalau x teruja, diam-diam dah lar.. -.-


remember pasal dua puluh pada dua minggu lepas?? hincik monster ada pos hadiah.. sampai kat rumah tepat 9hb Jan.. tapi sayangnya waktu tu husna ada kat merbok.. =(


'akak, ada beli barang online??'
'xlah, kenapa??'
'ada barang sampai'
'owh, itu hadiah dari kawan'
'nak mama buka or nak tunggu balik nanti??'
'hmmmm..'


husna kalau beli barang online, mama wajib taw.. dan saat itu, husna hanya mampu 'hmmmm'.. hati ni nak sangat taw hadiah apa, tapi x nak kasi mama yg buka.. x suprise lar nanti.. maka hati ni pon tahan jelaa sampai lar malam tadi.. haha.. 


hadiahnya berupa mug hitam.. yup!! only mug hitam.. rasa macam x percaya je kan.. bila tengok, serius nampak macam mug biasa.. husna teringat lar, dya cakap hadiah tu tempah, so tilik punya tilik, ada something la kat situ.. gambar husna dan sedikit ucapan.. tapi sayangnya ucapan tu husna x boleh baca.. =( yelaa.. background hitam kan..


eh.. tunggu kejap!! bukan x leh baca selamanya.. lepas dah soal siasat dengan dya semalam, 


'dah curah ayaq panas dlm mug tu ke?' 
'hah!! kenapa??'
'try boh ayaq panas dlm mug tu, mcm buat air'
*bajet org kedah..-.-


then baru lar dapat taw.. actually, mug tu kalau letak air panas, dya akan bertukar menjadi putih.. thats why background warna hitam.. perasaan waktu tu?? toksah cakap lar.. haha.. :3 nak kekal hitam balik, just basuh je.. rasa macam basuh dengan air hitam.. hitam terus mug tuh.. hehe.. 




eh encik!! terima kasih ye.. =)





p/s-nak guna ke simpan dalam kotak nih?? 0.o?


Sunday, January 20, 2013

1st Giveaway By Puterikasih.com


Assalamualaikum w.b.t..


Salam Ahad.. =D pagi nih nak update entry giveaway yang kedua untuk tahun nih.. husna di tag oleh ayie si putera gahara.. actually terlupa kena tag, pastu tengok entry kak ruha pasal giveaway nih baru teringat.. ngeh.. ngeh.. ngeh.. 



husna dah selidik entry puteri kasih tadi, rupanya  "tujuan 1st Giveaway By Puterikasih.com ini adalah untuk meraikan ulangtahun yang kedua puteri sebagai seorang blogger dan juga bersempena dengan perasmian blogshop puteri yang pertama iaitu All About Craft."

“1st Giveaway By Puterikasih.com ini dianjurkan oleh Puterikasih.com dan ditaja bersama oleh All About CraftDikbiAzie NamicoJosrevalution @JRNurul SyarafinaAzziamiza, ZuhanifKiosk Vitamin, Cik YayaKimmie Serembanmaya.com dan Kaspersky Malaysia

tarikh tutup 1st Giveaway By Puterikasih.com ialah pada 31 Januari 2013 ( tepat pukul 11.59 malam).. untuk pengetahuan, hadiah yang ditawarkan juga menarik ye.. banyak plak tuh.. peluang nak menang tu ada lar walaupun x janji boleh menang.. janji boleh support puterikasih.. hehe.. haa.. nak taw hadiah apa boleh checked out kat sini.. 


#update!! husna tag semua ye.. *xtaw siapa yang x join lagi..huhu..





p/s- banyak draft tertunda nih.. =(


Saturday, January 19, 2013

Hanif Idrus Giveaway 2013 Segmen


Assalamualaikum w.b.t..


mata dah lali.. tapi sanggup tongkat mata guna kayu chopstick menahan kemengantukan yg amat sangat.. mana tidak nya, perut dah sedepa kedepan kenyang dek melantak kuew teow tomyam.. hehe.. 


malam nih update segmen jap.. dah lama bookmark.. tinggal nak buat entry, then publish.. nasib baik lambat lagi duedatenya.. =P kalau x, memang basi ler jawabnya.. support blogger Hanif Idrus.. =)





"Giveaway yang akan diberikan ialah key-chain sepanjang tahun 2012 yang telah saya kumpulkan khas untuk semua rakan-rakan blogger. 
Terdapat 42 key-chain pelbagai pilihan dan setiap blogger akan memperolehi 3 key-chain setiap seorang. 

Pemilihan pemberian key-chain berdasarkan jumlah komen terbanyak dalam entri Hanif Idrus Giveaway 2013 Segmen di blog anda. Jumlah komen terbanyak di entri anda bermakna anda telah memperolehi rakan baru yang terbanyak..Betul tak? 

Jumlah terkomen terbanyak dari semua peserta entri akan memperolehi hadiah misteri dari Hanif Idrus Blog. Saya rasa ini lebih adil dari membuat pilihan random...:)


# husna tag semua yang tengah baca nih..=D join jangan x join ye..=D
Tarikh Giveaway ini  bermula dari 9.01.2013 hingga 9.02.2013 


Friday, January 18, 2013

Salam Jumaat | 12 barisan Manusia Menuju ke Akhirat



Assalamualaikum w.b.t..


Salam Sayyidul Ayyam.. selamat pagi.. =) hari Jumaat yg mulia nih husna nak publish entry ciplak dari satu blog nih.. tapi jangan risau hasil ciplak nih husna dah mintak izin ye.. tuan rumah siap cakap Dipersilakan. Dalam Islam tiada istilah ‘copycat’. Ambillah apa2 saja ilmu, petunjuk dalam blog kak Fahz nie :)”


Yup.. Kak Fahz dah luluskan.. terima kasih ye kak.. hmm.. cerita apa sangat yang husna sanggup ciplak hak milik orang nih?? dah lama mintak izin tapi baru hari nih dapat publish.. 12 barisan Manusia Menuju ke Akhirat.. meh.. meh.. baca reramai.. husna dah baca, rasa takut semacam lak.. huhu..


Barisan pertama:
Di iringi dari kubur dlm keadaan tidak bertangan & berkaki . Keadaan ini dijelaskan melalui seruan Allah S.W.T : 'Mereka orang2 yg menyakiti hati jiran sewaktu hidup mereka. Mereka yg sombong & tidak berbuat kebaikan kepada jiran tetangga akan mendapat kehinaan didunia maupun di akhirat'. Firman Allah 'aku akan memalingkan hati orang yg sombong serta takbur di muka bumi ini dengan tiada alasan yg benar dari(memahami) ayat2 ku(yg menunjukkan kekuasaan ku),itulah balasan & tempat kembali mereka adalah neraka'.

Barisan ke-2:
Di iringi dari kubur dlm bentuk babi hutan datang seruan Allah 'mereka orang yg meringan2kan solat sewaktu hidup,sesungguhnya orang yg memelihara solat 5 waktu akan dihindari dari siksa kubur sebaliknya, mereka yg mengabaikan maka waktu dia mati, Mayatnya akan dihimpit oleh liang lahat sehingga berselisih tulang rusuk.' Rasulullah saw bersabda 'sesungguhnya seorang hamba apabila dia berdiri untuk bersolat,maka di letakkan semua dosanya di atas kepala & kedua2 bahunya, maka setiap kali dia rukuk atau sujud, berjatuhanlah dosa2 itu.

Barisan ke-3:
Di iringi dari kubur dgn bentuk keldai & perut penuh ular serta kala jengking 'mereka adalah orang yg enggan membayar zakat ketika hidupnya walaupun pada ketika itu mereka tergolong dlm orang yg berkemampuan. Inilah balasannya & tempat kembali mereka adalah neraka.

Barisan ke-4:
Diiringi dari kubur dlm keadaan darah memancut keluar dari mulut 'Mereka adalah antara orang yg suka berdusta ketika berjual beli. Berniagalah dengan jujur serta amanah agar hasil yg diperoleh datang dari sumber yg halal.

Barisan ke-5:
Diiringi dari kubur dalam keadaan berbau busuk seperti bangkai ketika itu Allah menurunkan angin sehingga bau busuk itu menganggu ketenteraman padang mahsyar 'Mereka ini adalah orang yang menyembunyikan perlakuan derhaka, takut diketahui oleh manusia tetapi tidak pula takut kepada Allah. inilah balasannya & tempat mereka juga adalah neraka.

 Barisan ke-6:
Diiringi dari kubur dengan keadaan kepala terputus dari badan mereka adalah orang yg dahulunya menjadi saksi palsu.

Barisan ke-7:
Diiringi dari kubur tanpa lidah tetapi mengalir darah & nanah dari mulut mereka. Mereka ini adalah orang yg enggan memberi kesaksian kebenaran.

Barisan ke-8:
Diiringi dari kubur dlm keadaan terbalik,kepala kebawah & kaki ke atas. Mereka adalah orang yg melakukan zina. Tempat mereka juga adalah di neraka. Sabda rasulullah 'tiada bersunyi2an antara seorang lelaki & wanita, melainkan wujudnya syaitan sebagai orang ketiga antara mereka'.

Barisan ke-9:
Diiringi dari kubur dengan wajah hitam & bermata biru, sementara dlm diri mereka penuh dengan api gemuruh mereka adalah orang yg makan harta anak yatim dengan cara yang tidak sepatutnya.

Barisan ke-10:
Diiringi dari kubur dlm keadaan tubuh berpenyakit sopak & dipenuhi kusta. Mereka ini adalah orang yg derhaka kepada ibu bapa sewaktu hidupnya.

Barisan ke-11:
Diiringi dari kubur dlm keadaan buta,gigi panjang seperti tanduk lembu jantan,bibir terjuih hingga ke dada & lidah terjulur hingga ke perut serta keluar pelbagai kotoran yg menjijikkan. Mereka ini adalah orang yg minum arak sewaktu hidupnya.

Barisan ke-12:
Diiringi dari kubur dengan wajah bersinar2 seperti bulan purnama. mereka melalui titian Siratulmustakim seperti kilat. Datang suara dari sisi Allah yang memaklumkan 'mereka semasa hidupnya adalah orang yg beramal salih & melakukan kebaikan. Mereka juga menjauhi perbuatan derhaka, memelihara solat lima waktu & meninggalkan dunia dalam keadaan bertaubat. Inilah balasan mereka & tempat kembali mereka adalah syurga, beroleh keampunan, kasih sayang & keredhaan Allah S.W.T'


Semoga kita tergolong dalam barisan ke-12..
In shaa Allah.. Ameen.. =)





p/s - perut sakit disebabkan sit up dan ketuk ketampi yg entah apa-apa semalam.. workout lar konon.. nak batuk dan gelak pon sakit.. =( dah lar suka gelak.. urghh~

Friday, January 11, 2013

Vaksin HPV


Assalamualaikum w.b.t..


selamat petang!! hai hai hao!! buat apa je petang-petang cenggini?? berdengkur ke?? bangun lar buat sit up sikit.. lompat bintang ke.. ketuk ketampi 2 3 set.. eh husna?? dya buat apa je petang nih?? husna sakitt.. ye dya sakit.. sakit ngada nak kena ketuk!! haha.. =P



ada dengar pasal program suntikan vaksin HPV (Human Papilloma Virus) untuk wanita?? ye husna selaku remaja yang lahir pada tahun 1993 telah diberi suntikan percuma pada hari ini di unit kesihatan UiTM Merbok.. akan ada lagi dua suntikan.. =)


Ketua Pengarah Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Datuk Aminah Abdul Rahman berkata, program itu adalah usaha mempromosi suntikan vaksin bagi mencegah kanser serviks (pangkal rahim).


so pagi tadi dah dapat satu dos.. pergi dengan muka cuak habis.. isi borang lengkap.. dapat makanan free, masuk dalam, pergi kaunter, pilih tarikh untuk dos seterusnya dan sedia menanti untuk di panggil.. nak kena cucuk, sapa x takut kan.. tapi memikirkan masa depan, wajib saya di suntik!! =D elok lepas kena suntik tu dah x rasa apa-apa pon.. sakit tu boleh tahan.. =) rasanya still kebas sampai sekarang.. *pening lalat~ =(



baca lagi maklumat kanser servik.. 





p/s- esok nak ke Langkawi.. sapa nak ikut?? 


Thursday, January 10, 2013

Dua Puluh



Assalamualaikum w.b.t..


hai.. hai.. hao.. semalam kan.. 9hb jan kan.. rasa apa-apa x kan?? sebenarnya kan.. kite kan.. sambut bufday yg ke dua puluh sudah kan.. rasa macam x percaya je kan.. tp percayalah kan.. -.-


Im officially twenty!! hip hip hooreyy!! =D
Alhamdulillah.. bertambah umur moga bertambah amalan.. Ameen~


actually nak up entry bufday malam kelmarin.. tapi sibuk dengan quiz yang berduyun-duyun.. *dua je pong.. -.-  lepas tuh.. kalut dengan meeting mandarin.. *owh yea.. next time husna cerita.. lepas tuh kan.. baru je niat nak belayar dengan putera idaman, tetiba ada latihan kebakaran plak.. suka nak nyibuk taw.. husna dah lar tengah tahan sakit perut macam orang nak bersalin anak sulung je nih.. huh!!

see.. the word of 'kak' overthere?? -.-


tepat pukul 00:00 pagi, 9hb, tetiba ada suprise!! syak tapi x sangka ianya akan jadik betul-betul.. nasib diorang x datang dengan tepung.. -.- kalau x, malam tuh kejar diorang sampai lubang cacing r.. husna buat trick dengan tidur awal.. so dengan muka x bersalah bangun makan kek.. apa kejadahnya itu?? =D aci lar kan.. sebab husna memang selalu tidur awal pon.. hik3.. =P




too many wishes i’d get.. ada yg berbunga-bunga.. ada yg muncul dengan no ic husna.. -.- pelik bin ajaib.. ada yg x putus-putus dengan doa.. dan ada yg siap buat entry lagi naa.. =D well.. terima kasih juta-juta lemon.. =) and to my hincik monster.. big thanx for the present.. =) so do to my roomates.. terima kasih.. mama abah, terima kasih jugak.. =) *ada gaya macam menang awards x?? puihhh~







p/s- siapa sudi nak ganti husna untuk suntik HPV esok?? =(





Monday, January 07, 2013

Seketul Lagi



Assalamualaikum w.b.t..


hai.. hai.. sempat lagi kan nak update seketul entry.. =) on the way nak tidoq dah nih tapi tongkat kelopak mata segagah mungkin nak up jugak seketul.. mana taw boleh buat bed time story ke?? x pon lullaby kan.. hehe..


hati dah beransur ok.. Alhamdulillah.. =) husna pon xnak sebenarnya risaukan semua orang tapi biasa lar kan.. orang cakap bila kita luahkan sikit, some how boleh ringankan apa yg kita fikirkan tu.. =) lagi-lagi bila dah dapat berdozen-dozen kata-kata semangat.. =D *banyak pulak kata ganda kat sini.. -.-‘


as husna dah cakap pagi tadi, di entry barang lama, family (abah, mama, adik last) husna nak datang merbok.. bukan sebab homesick atau di suruh datang ye.. tapi husna tertinggal kasut sukan.. kasut sukan ni diperlukan time kembara nanti.. under program ppkp.. husna dah tanya abah, husna nak balik ke, atau abah nak tolong hantarkan?? Abah cakap xpaa, nanti dya hantar.. wahh.. teruja ++ lah..




pastu dah taw macam tu sengaja report kat mama, husna kekurangan zat.. susah nak dapat sayur.. =( mama masak daging goreng dan sayur kangkung goreng belacan pastu tapau je bagi husna.. sebab nak makan malam sini macam awal plak kan.. then side dish nya mama goreng cempedak.. wallahhh~ =P






p/s- Alhamdulillah.. nikmat hari ini.. =)


Sunday, January 06, 2013

Barang Lama


Assalamualaikum w.b.t..


tidur dengan perasaan hambar semalam.. jiwa sedikit kacau.. 
hati sedikit x tenang.. 


tapi,


pagi ni diharap segalanya berjalan dengan lancar.. diriku bukan seorang yg kaya.. juga bukan anak orang berada.. semuanya biasa saja.. ingat!! x terlambat lagi untuk diriku memulakan langkah yg seterusnya.. terima kasih pada yg sudi menyedarkan.. mungkin ada sedikit side effect terhadapku, tapi apakan daya.. diriku hanya insan biasa, lemah x berdaya.. 



la tahzan innallaha ma'ana.. x nak sedih-sedih.. semua tu patutnya di buang jauh-jauh.. bukannya penting pon kalau di fikirkan.. Allah sentiasa bersama orang-orang yg sabar.. =)






p/s - petang nanti family nak datang, mohon sgt boleh ubat hati yg lara nih.. =(


Saturday, January 05, 2013

Bloglist Januari Husna


Assalamualaikum w.b.t..


haip!! haip!! tengah buat apa je?? dah makan?? husna baru sudah ni.. Alhamdulillah.. kenyang.. =) sapa x makan lagi, pergi makan dulu ye, nanti perut masuk angin jangan salah husna taw.. *macam nak kenal je ayat.. *-*


semenjak dua menjak tiga menjak bermenjak-menjak ni husna nampak ramai yg dah letak bloglist baru kat blog masing-masing.. katanya senang nak terjah nanti kan.. eh.. kalau macam tu, husna nak jugak lah.. nanti kalau terlepas pandang di dashboard boleh stalk kat bloglist kan.. =D senang sikit.. xde lar nak kena scroll panjang-panjang sampai cecah dasar dashboard tu..



so siapa yg baca entry nih, kalau nak tersenarai dalam Bloglist Januari Husna, sila tinggalkan link blog anda masing-masing dalam kotak komen taw.. itupun kalau sudi lah.. hehe.. husna x paksa.. husna just nak memudahkan kerja kita semua je.. hehe.. =) kalau sudi lagi, letak lar husna punya link blog kat bloglist kalian balik ye.. kira macam exchange link lar nih.. =P


update!! 
eh.. lupa plak.. tarikh tamat 9hb nih.. =)





p/s – tengah hari yg kejap lagi nak menginjak ke petang ni, husna nak mohon pertolongan kalian sikit.. husna dapat berita yg ayah kawan husna time sekolah menengah dulu dah meninggal dunia pagi semalam, dan selamat di simpan pada pukul 3 petang semalam.. mohon doakan buat ayah beliau ye.. semoga arwah di cucuri rahmat.. Al-Fatihah~ harap bersabar ye kawan.. :’(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer

Blog ini merupakan blog peribadi perkongsian daripada penulis. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pengalaman atau pendapat peribadi, dan tidak melibatkan mana mana pihak kecuali dinyatakan sumber atau nama pemiliknya.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal, dan mungkin berbeza dengan individu lain. Penulis sama sekali tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang komen dan pendapat yang dilontarkan oleh para pembaca blog ini.

Terima Kasih.