Assalamualaikum w.b.t..
Resepi Ikan Cencaru Sumbat
Nyok | kebiasaannya ikan cencaru ni paling sedap dimasak kalau sumbat kelapa
parut dibahagian belakang ikan tu.. lepas tu terpulang sama ada nak goreng atau
bakar, kedua-duanya ada rasa tersendiri kepada si pemakan.. kalau kat rumah
husna biasanya ikan cencaru nih selain di sumbat dengan kelapa parut ada jugak
digoreng semata atau buat masak asam.. semuanya bergantung kepada keinginan si
pemakan dan kerajinan si tukang masak.. kihkihkih..
ada jugak yang memanggil ikan
cencaru dengan nama ikan jacket kerana kulitnya yang keras itu.. tapi kami orang
kedah sebut ikan caqu jaa, tanya nak masak apa?? mestilah belah belakang lepas
tu sumbat nyok.. hehehe.. senang! tak payah nak banyak cerita.. :D
“orang jauh” kalau cakap
pasal ikan cencaru, sibuk jaa dya nak sumbat nyok pastu bakaq..:p
Resepi Ikan Cencaru Belah
Belakang Sumbat Nyok
Bahan-bahan:
3 ekor ikan cencaru (siap dibersihkan)
Bahan-bahan untuk disumbat:
setengah biji kelapa siap parut, 2 tangkai serai dihiris halus, jintan manis,
bawang putih bawang merah, cabai melaka dan serbuk kunyit
kemudian kisarkan kesemua bahan untuk disumbat tadi dan goreng kering sedikit untuk hilangkan air nya.. boleh juga di hiris halus daun kunyit dan goreng bersama bahan-bahan tadi.. nak letak cabai potong lebih pon tak mengapa semasa menggoreng, terpulang kepada tahap kepedasan memasing..
seterusnya lumur ikan-ikan tersebut dengan garam dan kunyit.. bahagi bahan kisar kepada 3 bahagian untuk 3 ekor ikan, senang kalau risau terkurang atau terlebih.. kemudian boleh laa di isi bahan kisar yang telah digoreng ke dalam perut ikan-ikan tersebut..:)
selepas dah siap digoreng boleh laa dihidangkan bersama lauk-pauk yang lain.. makan bersama nasi putih pepanas sedap nih hehehe..
itu jelaa caranya, mudah je.. cubalah! :)
Till then! See ya~❤
Selamat menjamu seleraa :D
ReplyDeleteterima kasih! :)
DeleteAssalammualaikum... husna,
ReplyDeletesedap nyer.. ikan cencaru sumbat nyok.
mselim3
waalaikummussalam.. lagi sedap kalau pedas2 kan mselim..:D
Deleteikan ni kalau pedas dan panas mmg sedap makan.
ReplyDeletekalau sejuk kureng sket.
sbb ikan ni kuat jugak bau dia.
ikan jaket :)
kreatif kn saper yg bagi nama ikan nie
hehehe.. isi tebal tu yg sedap..:)
Deletemak k.el sllu masak ni bila balik kpg..arghh rindu masakan mak..gpun ni my fevret jugak
ReplyDeletehehehe.. bertabah laa kak el..:D
DeleteTudia.. sedapnya :D
ReplyDeletehehehe makan dgn nasi panas memang sedap laa yun sing..
DeleteMacam sedap je ikan jaket dalam gambar tu. Menaikkan selera nak makan pulak...hihihi...makan ngan sambal asam memang sedap...tambah lagi nasi panas-panas..memang terangkat.
ReplyDeletea'ah boleh bertambah nasi nya..:D
DeleteAlamak sedapnya..ikan jaket memang feveret CP
ReplyDeletenampaknya ramai nih penggemar ikan jaket..:D
Deletefav kite nih huhu
ReplyDeletetak sangka ye ikan jaket mendapat tempat di hati semua..hehehe..
Deletelama tak makan resepi ni
ReplyDeletenanti buat laa pulak kak maria..:)
DeleteAssalamualaikum Tuan Tanah Blog
ReplyDeleteSedapnya resepi ni dan harus dicuba dengan kadar yang segera iaitu malam ini juga, terima kasih kerana berkongsi resepi, pastilah anak anak di rumah nanti menjilat jari makan hehehe...by the way thanks sebab singgah kat blog dan jadi follower walaupun blog saya itu masih mentah, sehari dua jagung umurnya, bery much appreciated...thank you so much...oh malam ini saya akan cuba resepi ini, bahan semua ada kat rumah, tinggal lagi ikan harus dibeli sekarang juga yeehaaa. Next time datang ke KK, habaq ya...saya belanja seafood cik husna sekeluarga
curiostraveller.blogspot.my
wkumsalam.. hehehe sedap tuh sampai menjilat jari..
Deletexdak masalah, husna singgah support antara blogger..:)
terima kasih atas pelawanya..
sedapnyaaa.. suka makan goreng mcm tu sbb malas nk buat . hehee
ReplyDeletegoreng garing kak nina!! oh my goddd.. hahaha nangis~
DeleteSedaaap ni. Nani biasa buat ikan cencaru jugak :)
ReplyDeleteyakaa.. best lah mcm tuh..;D
Deletesedap ni husna tp kak muni jarang beli nyoq..biasa buat caqu sbat sambai ja..klu boh nyoq pun pkai lada kering je nti bley cuba cili padi cmni plak..klu rajin la kan..huhu
ReplyDeletesambal saja pon sodapp kak.. asal boleh sebat.. hahaha..
Deleteni mmg feveret kak eny gakkkk ya Allah sedapnyaa
ReplyDeleteaduhhh sabar kak eny.. hahaha..
DeleteTertengok terlaparq ni hehe salam 2016, moga baik2 semua dear husna :)
ReplyDeletehahaha.. salam 2016 kak fair!! :*
Deletemalam malam tengok ikan cencaru ni sedap betui
ReplyDeletehehehe..:p
DeleteFav akk ni husna...
ReplyDeleteSedap nyaa
yeay! sep sikit kak lia..:)
DeleteMengingatkan zaman hostel dulu... ikan jaket hari Khamis. Tapi yang ini resepinyanya melembutkan jalet kot eh? Meh melawat wall saya ya kat sini:-http://emjay-freedom.blogspot.my/2015/10/kerana-kemiskinan-harta-aku-dipandang.html. Say dah join blog ni. TK lawat segmen tambah follower kat page saya.
ReplyDeletea'ah.. kalau dulu dok asrama mmg rajin mkn ikan nih.. sebab tu lekat nama ikan jaket..hahaha..
DeleteZumal selalu beli je kalau nak ikan sumbat nie sebab tok x makan menu nie ^-^
ReplyDeleteowh yelaa kalau sorg boleh laa nak beli.. kalau ramai mmg tak cukup zumal..:)
Deleteokey, cik en rasa lapar.. ahhaha
ReplyDeletehehehe sabar cik en..:D
DeleteBenda baru ni. Biasa saya sumbat yang masuk belacan tu..
ReplyDelete