Assalamualaikum w.b.t..
pernah makan kuih siput??
bukan sejenis kuih ye, tapi sejenis maruku.. rasanya sedikit pedas.. alaaa
macam maruku lah.. rangup, pedas dan tentulah sedap..
husna baru je selesai
menggentel petang tadi.. mama husna uli tepung, pastu pakat-pakat gentel.. guna
acuannya.. tapi kalau tak guna acuan macam mana nak menjadi kuih siput.. -..-
mama buat sekilo tepung, jenuh jugak laa nak menggentel.. lenguh habis
badan-badan nih.. kalau buat reramai cepat lah habis.. ni tadi kami buat
bertiga je dengan adik husna.. perit sikitlah..
perit pon digagahkan diri
jugak sebab nanti hasilnya memang puas.. daripada membeli kuantitinya tak
seberapa dan mahal pulak tuh.. kudapan macam nih kalau kat rumah husna kejap je
nak habiskan.. lelagi time tengok tv.. kejap lagi boleh kot makan sambil hadap
Bintang Mencari Bintang.. hehehe..
masih mentah.. belum digoreng.. |
p/s-tak puas kalau
sikit-sikit.. >_<
Nak juga. :)
ReplyDeleteboleh!! boleh!! mai ambek.. hehehe..
DeleteWahh best nya pandai buat. Vee tak suka sgt ni. Hehee
ReplyDeletehehehe.. boleh laa sikit2..
DeleteHi salam perkenalan :) U have a great and nice blog. Do u mind to visit and follow my blog ? awksweetgitu.blogspot.com =) It always open for everybody. :D
ReplyDeletesalam perkenalan..:)
Deletewow.. cantik rupanya.. kira dah mahir menggetel adunan buat kuih siput ar ni
ReplyDeleteps: meh krim sikit kt zam ;)
guna acuan je zam.. xdaklah perfect sgt.. bolehlah setakat nak kunyah..hehehe..
Deletep/s: hehe.. boleh2..
Wah my fav too...dap nye...time nak buat memang leceh...time ngap...x sedar habis sebalang.....ada feeling2 raya tengok kuih ni huhu
ReplyDeletehahaha.. samalah kita kak..
Deletetak puas hati betul.. buat punya lama nak makan kejap je..:p
Assalammuaaikum... husna,
ReplyDeletemselim3 pun suka kuih tradisional nie... kuih siput susah sekarang nak cari kuih macam nie..
mselim3
pls: cuba husbna ingat balik kuih.. bangkit santan, putu kacang, dan kuih dangai.. sedap kan.
waalaikummussalam mselim..
Deletekuih tradisional nih area kedah still ada lagi..
mak cik2 husna pon time raya diorang buat lg putu kacang..
dan kuih dangai tu terjual kat pasar malam..:)
kalau masa raya, ni lah kuih yang dibantai dulu berbanding kuih² lain.
ReplyDeletehahaha.. selalunya kerepek lah dijadikan bahan santapan..
Deletepeberet ciksu ni husna.ntah rahun bekersempatan buat atau tak.huhu
ReplyDeletetak larat nak menenyeh..hahaha
kalau sorang2 jenuh jugak lah ciksue..:/
Deletepeberet time raya ni..hehe..
ReplyDeletehehehe.. raya nih meh datang rumah..:p
Deletekuih siput ni kuih tradisonal. suka mkn. sedap!
ReplyDeletewah mkn time nengok BMB erk..beznye...semalam sumbu n mmmmm bez giler performance diorg
betul tu kak.. adik husna gelak tak henti tengok MMMMM..:D
DeleteKakak saya memang suka buat kuih siput ni. Boleh dikatakan, tiap-tiap tahun masa hari raya dia buat kuih siput ni.
ReplyDeletefeveret kakak awak kot.. hehehe..
Deletecomel kuih siput...cantik je buat. mesti sedap ni kan :) memang sekali hadap je habis buat kudapan sambil tgk TV
ReplyDeletetak cantik sangat pon.. dari jauh je nampak cantik..:p
Deletewah.. seronoknya buat kuih siput bergotong-royong.. remeh nak buat tapi sedap dimakan..hehhe
ReplyDeletehehehe.. lenguh badan jugak laa..
Delete