Assalamualaikum w.b.t..
Salam Jumaat semua.. tengah
relax ke dah bertukang kat dapur tu?? Mana taw kan ada menu special berbuka
hari ni.. nak buat ambil masa sikit so kenala masuk dapur awal kan.. hehe..
untuk menu kuih di rumah hari ni menu dari husna.. dah lama iolls teringin..
rasa macam mengidam je taw.. kalau tak dapat jugak kali ni kempunan mak jemah
majuk tak nak balik kampung raya ni.. mihmihmih.. menu apa?? nanti la husna
cite ye..
Ini perihal semalam yang KONONnya
nak up malam tadi.. propa sangat taw.. bila dah kenyang mata mengantuk buat
draft pon sangkut.. huehuehue.. jadinya continue tengah hari ni jelaa..
RESEPI : KUIH KETAYAP BUNGA
ROS
bahan inti :
- kelapa parut
- sehelai daun pandan
- 2 sudu tepung gandum
- gula pasir secukupnya
- sedikit air
- sedikit pewarna merah ros
cara-caranya :
- masak gula pasir dengan
sedikit air dan masukkan simpulan daun pandan
- seterusnya masukkan kelapa
parut dan sedikit pewarna merah
- cairkan sedikit tepung
gandum dan masukkan ke dalam adunan tersebut (fungsi : mampu memekatkan kelapa
parut dan tidak mudah lerai)
- gaul rata hingga warna
sebati
bahan kulit :
- 3 tepung gandum
- air pandan
- sebiji telur
- sedikit garam
- air secukupnya
cara-caranya :
- blend kesemua bahan di atas
hingga tepung tidak berketul dan adunan tidak terlalu cair, just fine!!
- panaskan pan (non-stick pan
paling senang)
- masukkan sesenduk kecil
adunan dan lenggang 360 darjah pan tersebut hingga adunan rata
- tunggu masak dan sedia di
angkat untuk di gulung bersama inti tadi
- habiskan adunan tersebut dan
siap di hidang!!
p/s- bunga ros sangat.. -..- menambah je keje aku..
wah,sedapnyaa,selamat berbukaa hihi...
ReplyDeleteselamat berpuasa!! :D
Deletepndainya husna masak.. :)
ReplyDeletexde maknanya..mam kat sebelah la kak mimie..=P
Deleteoh ketayap..
ReplyDeletepekena ngan air panas mmg layan..
time x poser x pandang sgt..
time poser nampk lain plak.
hehe.
hehe..nafsu bulan puasa memang la macam tu..=P
DeleteAssalamualaikum husna. nampak menyelerakan kelapa warna pink. hehehe
ReplyDeletewaalaikummussalam kak sheila..;)
Deletehehe..puasa kak puasa..=P
da nmpak posting ni trasa plak nak cari kuih ni..
ReplyDeletenak try buat takut meletup oven..
haha..kuih ni x kena guna oven laa..
Deletetp kalau cari mesti jumpak ni..:)
Sedap
ReplyDeletesedap!! sedap!!
Deletedah lama tak buat kuih ketayap ni sbb malas nak buat inti. Balik kg baru leh buat sbb mak rajin buat inti..hehe
ReplyDeletehehe..nak menggoreng intinya tu laa makan masa sikit ye kak..
Deletewah..mcm sedap je..warna merah tu nampak menyelerakan :)
ReplyDeletehehe..selalu nampak warna perang ye kan..
DeleteTak suka sangat kuih ketayap rasa ros ni.
ReplyDeleteSuka lagi yang biasa, warna coklat tu :)
owh..hehe..husna x kisah makan je..=P
Deletesalam husna...
ReplyDeletesmt berpuasa ye...
kaler merah plak intinya ye...baru pertama kali tgk..biasanya kaler gula merah merah@gula perang tu je..hehe
waalaikummussalam kak aida..;)
Deletehehe..sekali sekala buat perubahan..
bunga ros tu sbb warna nyoq tu kot.haha peberet aiman ni.dulu la..aiman pggil kuih toktam..sbb yg buat kuih ni namanya toktam.smp skang kuih ketayap tu lekat nama kuih toktam.huhu
ReplyDeleteye kak..bunga ros tu disebabkan inti kelapa dlm tu laa..hehe..saja tetiba dapat idea..=P
Deleteuitttt! bole try nie....warna pink lagi kaler inti dia...
ReplyDeletehehe..boleh!! boleh!!
DeletePertama kali dengar ini..
ReplyDeleteboleh suruh wife cuba ni
hehe..saja menambah dengan namanya tu..=P
Deletesedapnya.. kaler merah pulak ye intinya.. huhu.. btw selamat berpuasa!
ReplyDeleteselamat berpuasa!! =)
Deletesalam husna
ReplyDeleteTapau 3 buat tirana aduka leh? Hehehehe.
Salam ramadhan husna.maaf lambt blas jejak.
waalaikummussalam TA..
Deletelaa..3 cukup ke?? hehe..
tak kisah walau lambat jnji ada jugak jejak di sini..=)
wahh ! Nampak Sedap Jee , Huhu :D
ReplyDeletememang sedap pon nisa..=D
DeleteWahhh ! Nampak Sedap jee , Huhu . :D
ReplyDeletetakrase lagi tp nmpak sedap. boleh ambik resepi ni ni
ReplyDeletehehe..cuba buat pastu rasa ye..=)
DeleteLama tak makan kuih ketayap
ReplyDeletehusna tak brapa suka sgt..tp boleh la nk mkn..=)
Deletedah lama la ciksu teringin nak buat ketayap.tapi sampai skrg tak terbuat ..haha.sebabnya stok inti tak terbuat lagi.nak carik kelapa muda sikit, baru sedap intinya
ReplyDeletehehe..kelapa muda berjus ye..
Deletebaru terasa lemak manis santan tu sendiri kan..hehe..
ari tu buat ketayap xjadi.benci tau!
ReplyDeletehuhu..try la lagi ye..
Delete