Thursday, September 08, 2016

Resepi Sarapan Mudah Nasi Goreng Kacang Botol


Assalamualaikum w.b.t..


Resepi Sarapan Mudah Nasi Goreng Kacang Botol @ Kacang Kelisa | hai hui! rasa macam lama pulak tak cerita soal masak memasak nih.. bukan nak cerita apa pon, nak kongsi resepi je eheee, biasalaa husna.. tak, alkisahnya tempek sini untuk tatapan masa hadapan, mana lah tahu tetiba ingat-ingat lupa, haa godek jelaa blog sendiri.. heeee.. 

sarapan apa je pagi nih semua? yang bekerja pasti ada yang tak sempat nak bikin sarapan tapi tak semua rasanya sebab kebanyakan kengkawan yang husna kenal dah rajin siapkan bekal sarapan dan makan tengah hari ke tempat kerja.. pelbagai menu terlintas yang telah dikongsi, kita yang tengok ni sampai naik teringin! dasar kaki makan.. 

post kali ni husna nak kongsi Resepi Sarapan Mudah Nasi Goreng Kacang Botol.. Kacang Botol ni sesetengah orang suka buat ulam je, patahkan dengan hujung jari sedikit, masukkan bersama sesuap nasi pastu terdengar lah krupp krapp bunyi kerangupan kacang botol nih.. hurm macam sedap pulak.. eh hahaha.. 

tapi husna tak makan style gitu, sebab ter-set dalam kepala, makan gitu nanti pahit.. husna lagi suka potong-potong letak dalam nasi goreng.. haa biar rangup dya kita rasa dalam nasi goreng ok.. 



Resepi Nasi Goreng Kacang Botol

Bahan-bahannya:

  • Nasi Putih
  • Bawang Putih & Bawang Merah
  • Cabai Blender
  • Sebiji Telur
  • Isi Ayam
  • Sayur Kacang Botol (dan lain-lain)


Cara-caranya:

1. Tumis bawang putih dan bawang merah sampai sedikit garing.. Masukkan cabai blend.. Kalau tak nak tumis bawang sebab dah letak dalam cabai blend pon takpaa, tapi husna suka macam nih, baru ada rasa geget-geget bawang merah dalam nasi goreng nanti.. eheee..

2. Dah masak cabai tu nanti, masukkan isi ayam dan pecahkan telur.. Selepas itu, masukkan sayur-sayuran yang dalam kategori sedikit keras; cth, anak jagung @ bunga kobis.. 

3. Rasa macam dah lembut sikit sayur tu masukkan lah nasi putih.. Dan masukkan hirisan kacang botol bersama sayur lembut yang lain; cth, kobis.. Kacau dan perasakan dengan garam..

4. Dah siap! Mudah je cara husna.. eheeee..



Till then! See ya~

27 comments:

  1. Replies
    1. sedapp.. tak sangka kawan husna pon ada jugak mkn pesyen mcm nih.. :D

      Delete
  2. saya pun suka potong-potong buat nasi goreng...sedap sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. husna dah makan hari tu kerabu taugeh campur kcg botol.. sedap pulak..:D

      Delete
  3. Replies
    1. tu la.. orang kata makan ulam2 ni awet muda.. hehehe

      Delete
    2. berulam mmg laa awet muda tp dah masuk dlm nasi goreng xtaw lah muda lg ke tak.. huhuhu..

      Delete
  4. ms zaman sekolah dulu selalu mkn nasi goreng ni sedappp suka dgr bunyi kacang botol bila dikunyah hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau yg fresh okay la.. rangup.. kalau yg dah tua, liat nk gigit. hehehe

      Delete
    2. betul rangup je..

      cari yg liat buat pa pha is oooi..

      Delete
  5. memang suka makan nasi goreng kacang botol..sedapppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sangka ramai jugak yg suka kcg botol masukkan dlm nasi goreng ye..:)

      Delete
  6. saya suka makan ratah cicah sambal macam tu je. minat la jugak kacang botol ni.. tapi x de la sampai tahap feveret.. hehehe

    ReplyDelete
  7. simple mudah dan sedap bagi yang minat kacang botol la

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan! cara senang nak habiskan stok kcg botol.. hihihi..

      Delete
  8. Replies
    1. untuk perut sendiri memang lah kena rajin kak.. hahaha..

      Delete
  9. minggu lepas rasanya dh buat nasi goreng boh kacang botol @ kacang kelisa ni... buat bekal temoat kerja

    ReplyDelete
    Replies
    1. yakaa.. akak dok kg mesti banyak stok kan.. sedapnyaaa..

      Delete
  10. Peberw ni nyum2..kacang kelisa ni memang suka

    ReplyDelete
  11. Mek nk try buat hr ni :) thx husna for the recepie :)

    ReplyDelete
  12. Bestnya, biasanya tak letak sayur sbb anak2 x suka. Tapi best je nmpk kacang botol tu..nak kena try ni

    ReplyDelete

Copyright © 2017 husnazahidi
| Distributed By Gooyaabi Templates