Friday, September 23, 2016

Resepi Air Asam Berkerisik Sedap Dan Mudah



Assalamualaikum w.b.t..


Resepi Air Asam Berkerisik Sedap Dan Mudah | Salam Jumaat buat semua pembaca blog husna! tengah hari ni husna nak kongsi resepi lagi.. jangan risau resepi mudah je sebab tak perlu masak apa pon, nama pon air asam salah satu menu pelengkap selera, nak masak apa lagi kan.. kalau makan nasi berlaukkan ikan bakar mesti rasa tak sedap kan tak dak air asam..

ermmm tetiba rasa kecur air liur teringat kerang bakar cicah air asam.. dapnyaaaaa~ >_<


kebiasaannya resepi air asam yang selalu dibuat di rumah husna sama ada berkerisik atau tidak saja.. tapi selalunya memang wajib berkerisik sebabnya baru bertambah selera dengan pekat-pekat air asam.. Air Asam Berkerisik ni dibuat semasa Raya Haji yang disambut beberapa hari lepas sebagai pelengkap untuk Menu Nasi Daging husna.. baru berselera semua orang makan kann.. hihihi..



Resepi Air Asam Berkerisik

Bahan-bahannya:

  • Tomato
  • Bawang Besar
  • Cabai Merah
  • Cabai Melaka
  • Kerisik
  • Belacan
  • Garam

1. Pertamanya potong bawang besar, tomato dan cabai merah halus-halus atau mengikut cara masing-masing.. Letak dalam bekas, masukkan kerisik dan ketepikan..



2. Semetara itu, tumbuk cabai melaka, belacan dan garam sehingga sedikit lumat.. Tak lumat cabai melaka tu pon tak paa asal sebati, baru nampak sedikit kewujudan si hijau-hijau cabai melaka.. ekekekke..



3. Dah selesai menumbuk, masukkan ke dalam bekas tomato dan bawang tadi.. Tambahkan sikit air lesung tu baru sedap berganda.. Lepas tu terpulang nak ramas dengan tangan sendiri atau guna sudu je.. tapi nak lebih kepuasan mestilah guna tangan sendiri, jangan lupa lapik dengan plastik plak, kang terbakaq tangan sebab panas cabai.. huhuhu.. kemudian rasa laa sikit kot terkurang garam ke kan.. 


Dah siap! macam ni jelaa cara air asam di buat di rumah husna.. cara di rumah orang lain husna tak tahu.. Selamat Mencuba! :D




Till then! See ya~


20 comments:

  1. Replies
    1. kalau dapat yg pedas dan boleh terasa gigit cabai melaka lagi aumm kan.. :D

      Delete
  2. Replies
    1. hihihi cuba sendiri nanti baru boleh tahu sedap ke tak..:)

      Delete
  3. Wow terbaiklah air asam merisik husna ni.kak muni pun tak pernah buat camni..malas nk beli kerisik temanya.nti boleh cuba.hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerisik bahan wajib ada dalam peti ais rumah husna kak muni.. hihihi..

      Delete
  4. yesss buh kerisik lah paling sodap di dunia

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. nanti rebus daging boleh laa cicah ayaq asam.. hihii..

      Delete
    2. dh proses daging tu husna siap bt bihun sup.. nk try bakaq pulak. hehe

      Delete
  6. Tenkiu Husna, nanti Zumal nak cuba resepi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. dok reply mcg semua nih tetiba rasa teringin plak.. hahahaha..

      Delete
  7. walaupun dulu family saya kerja buat kerisik, tapi saya x suka kerisik.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha ini pelik! kena bgtaw dlm group nih.. hari tu abg arz cari apa yg pha is tak makan kan.. hihiih..

      Delete

assalamualaikum dan hye..
tinggalkan jejak awak di sini..
terima kasih..♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer

Blog ini merupakan blog peribadi perkongsian daripada penulis. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pengalaman atau pendapat peribadi, dan tidak melibatkan mana mana pihak kecuali dinyatakan sumber atau nama pemiliknya.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal, dan mungkin berbeza dengan individu lain. Penulis sama sekali tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang komen dan pendapat yang dilontarkan oleh para pembaca blog ini.

Terima Kasih.