Saturday, August 01, 2015

Resepi: Ais Krim Oreo Dual Flavor Homemade


Assalamualaikum w.b.t..


Hi.

puas betul mencari saki baki kudrat nak karang entry seketul demi seketul nak elakkan blog picisan ni dari terus di pandang sepi.. dulu perlukan masa, sekarang dah ada masa jadik gini pulak, dasar manusia..-..-'

back to the topic..

suka makan ais krim?? cakap pasal ais krim, siapa sedar yang tua pon boleh jadi bebudak gara-gara ais krim.. sebenarnya tak salah pon, sebab kita semmmuua ada cara memasing nak hargai dan enjoy kehidupan.. so sekarang husna nak share macam mana nak buat ais krim dekat rumah.. dulu dah pernah share Resepi Ais Krim Oreo Homemade tapi kali ni saja laa nak main dengan warna, dah tu nama resepi pon mestilah hebat macam gempak sangat gittew.. ekekekkee..

Resepi: Ais Krim Oreo Dual Flavor Homemade

Bahan-bahan:
- 1 biji telur
- 2 sudu makan ovalett
- ½ tin susu pekat
- 1 tin air suam
- 1 sudu the esen vanilla
- biskut oreo
- pewarna merah


Cara-caranya:
1. Telur dan ovalett dipukul sampai kembang.. 
2. Seterusnya, masukkan susu pekat, air suam, esen vanila dan krim biskut oreo.. Pukul sebati sampai adunan likat tambah gebu..
3. Selesai lebih kurang 15-20 minit, boleh laa masukkan adunan ke dalam peti sejuk beku selama sejam.. Proses yang ni tak letak cecantik pon takpaa sebab nanti akan dikeluarkan semula..
4. Selepas sejam di sejukkan, keluarkan bekas adunan dan putar lagi selama lebih kurang 20 minit..
5. Dah siap boleh laa masukkan dalam bekas dan hias cantik mengikut selera.. 



6. Dah beku tunggu apa lagi, boleh laa ngap.. hehehe.. :p





Till then!! See ya~



44 comments:

  1. Akak buat tak pakai teluq...

    Assalamualaiku.. selamat pagi ~~~

    ReplyDelete
  2. MenariK nie husna..nnti nk try buat..emir tue hantu aiskrim..mesti dia suka nie..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jenuh makan laa emir kalau ibu dya buat.. hehehe..

      Delete
  3. Tak pernah lagi buat ais krim, nak try gak la ^-^

    ReplyDelete
  4. nah sekali je wat eskem homemade ni..vanila..stoberi ngan coklat
    pakai susu dutch lady tu..yg malas nk wat eskem ni sbb kena putar 2x tu hahaha
    tp result mmg best kan..nti el try pulak eskem oreo ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah tp ada je kak el yg sekali putar je dah nmpak ok.. rasa pon sedap..:D

      Delete
  5. Salam singgah sini dik...wahh....sedapnya ais krim...akak pun pengemar ais krim ni...

    ReplyDelete
  6. amboi buat ais krim sendiri husna terbaiklah..kak muni pernah buat tp tekstur tak berapa cantik..sbb maals putar smp gebu kan..nak putaq lama2 tu la yg malas nk buat aiskrim homemade.huhu..

    selalu dtg sini baca bila husna update tp nk komen line hampeh mmg kotak komen tak keluar la..entry yg bukak posa kt park avenue tu..wah sakan makan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe takpaa kak muni.. baca pon dah terharu.. hehehe..

      Delete
  7. mmmmm yummy2..boleh dicuba suatu hari nanti..

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. yup.. tp tak leh lawan eskem mahal kat kedai laa.. hehehe..

      Delete
  9. pernah buat aiskrim homemade jugak.. tapi tak guna telur.. guna susu kotak dutch lady jer..

    ReplyDelete
  10. Pagi2 masuk blog husna tengok aiskrim dah terliur

    ReplyDelete
  11. wow best betul dapat buat aiskrim sendiri.....nampak sedap......

    teruskan berblogging

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. meh sini qil.. k. husna bg bukan satu je, dua pon boleh.. hehehe..

      Delete
  13. Asyik x berjaya jer nak wat homemade asikrim...

    ReplyDelete
  14. dh lama xbuat ais krim oreo. busy sgt xdpt nk makan selalu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau rakyat ramai boleh laa nak buat kan.. syok laa mkn reramai..:)

      Delete
  15. ada lagi dak ? macam nak serbu rumah jeeee..
    ehehhe nanti buatla lagi.. kakak2 abam2 #BloggerUtara nak rasa..

    ReplyDelete
  16. akak dulu buat tak letak orea rasanya. rasanya sedap la jugak *puji diri sendiri hahahahaha

    nanti nak try buh orea pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kalau tak letak jadi vanilla, pon sedap jgk..:D

      Delete
  17. Assalam husna,
    bak sebekaih he3

    pssttt : boboboy yang mintak :P

    ReplyDelete
  18. haritu aliah ada buat sedappppp syokkkk sangat makan ais krim buat sendiri =) thanks husna share resepi =)

    ReplyDelete
  19. sedap! fiza pun pernah buat aiskrim homemade ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa mcm nak buat lg plak.. tp kena tunggu rakyat balik.. hehehe..

      Delete

Copyright © 2017 husnazahidi
| Distributed By Gooyaabi Templates