Monday, August 11, 2014

Resepi: Ais Krim Oreo Homemade


Assalamualaikum w.b.t..


Hi. zaman sekarang ni semua benda dah boleh buat sendiri kan. sampaikan kekadang tu benda tersebut lagi menarik, lagi menyelerakan dari yang dijual. tapi itulah kuncinya cuma satu je, rajin. ada rajin semua kerja jadi. eh terlupa ikhlas pon kena ada jugak, haa baru menjadi.

sebab husna pernah je masak sesuatu dengan mood yang tak ikhlas. serius rasa macam nak lempaq. rasanya sama taraf kot dengan biskut yaya. blerghh. sebab tu mama husna selalu pesan, kalau nak masak tu biar ikhlas. beheee.

kali ni nak share resepi ais krim oreo buat sendiri di rumah (baca: homemade). jangan risau, semua resepi yang husna share kat sini, semuanya ikhlas. yelaa kalau tak jadi, husna pon tak koser nak tayang kat sini. ekekkeke.

Resepi: Ais Krim Oreo Homemade.

stok ovalett. kemain besar bekas. selalu jumpa kecik cinonet je. abah punya kerja.

Bahan-bahannya:
- 1 biji telur
- 2 sudu makan ovalett
- ½ tin susu pekat
- 1 tin air suam
- 1 sudu the esen vanilla
- biskut oreo


Cara-caranya:

1.Pertama sekali pukul telur dengan ovalett sampai kembang.

2.Lepas tu masukkan susu pekat, air suam, esen vanilla dan krim oreo. Pukul adunan lagi sampai gebu.

3.Dah siap sebati kembang apa semua, jangan masukkan ke dalam bekas lagi tapi masukkan ke dalam freezer bahagian sejuk beku selama sejam dahulu.

4.Timer pon dah bunyi menandakan cukup sejam, keluarkan bekas ais krim tersebut dan putar lagi selama 15-20 minit.

5.Siap! boleh lah dimasukkan ke dalam bekas. kepingan biskut oreo husna cuma hancurkan dan buat hiasan di bahagian atas, tengah dan bawah lapisan ais krim. citarasa memasing. :)

6.Pastu bekukan dya. Letak dalam bekas comel macam ni senang nak ambek dan makan. potensi nak cepat habis pon laju, lelagi kalau ada hantu ais krim kat dalam rumah ni.:p

Rasanya sedap dan gebu. setanding dengan ais krim yang jual kat kedai.  bagi husna laa. tapi tak boleh lawan dengan Magnum la naa. hehehe. 

selalu buat perisa ni je, tak pernah lagi cuba perisa lain. cuma ada la jugak kekadang tu letak chocolate emulco sikit. saja nak tambah rasa. 

Selamat Mencuba!


Till then!! See ya~











38 comments:

  1. wah....... resepi mudah ni, boleh gak cuba buat tuk anak-anak

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum.... husna,

    ice-cream tu sedap yer... boleh cuba buat nie.. senang aje buat kan..

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam mselim..
      Alhamdulillah lepas anak tekak..hehhee..
      try lah ye..:)

      Delete
  3. Wahh dah buat aiskrim plak anak dara sorg ni...

    ReplyDelete
  4. kalau taknak boh teloq boleh ka?
    teringin nak buat perisa stoberi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu husna tak pasti lah kak..
      buat ais krim ni ada mcm2 jenis resepi, akak try lah cari yg tak guna telur..:)
      sedapnyaa stroberi..:D

      Delete
  5. Replies
    1. bukan nampak je kak muni, rasanya pon sedap.. ekekekke..:p

      Delete
  6. Wahh kena cuba buat! Tak pernah try lagi buat aiskrim... terima kasih share resepi.. hehehee

    ReplyDelete
  7. simple je resepinya..akak dah lama giler tak buat eskrim sndri sbb sejak2 makintmbh umur ni (taknak ngaku tua..hahaha) kurang selera mkn benda2 manis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh bagus tuh, jaga kesihatan kan.. kurgkan benda2 manis..:)
      tp bila buat sendiri nih kita boleh adjust kemanisan yg sesuai dgn kita nak.. hehehe..

      Delete
  8. okay...Sally tak rajin...selalu pakai adunan yg dah siap...pukul...masuk dlm peti..hahahaha

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. hehehe husna pon main putar je kak.. mujur lah resepinya simple je..:3

      Delete
  10. assalamualaikum husna...sedap ni nanti nak cuba juga...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam mama mas zull..
      lg sedap kalau dipelbagaikan perisanya, cubalah..:)

      Delete
  11. boleh try buat nanti..nak rasa jugak buat sendiri :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh2..:) mana taw boleh bukak kedai plak nanti..hehehe..

      Delete
  12. wah bestnya boleh try lepas ni..:) ika pernah buat tp guna susu dutch lady ..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi berkhasiat nih guna susu dutch lady.. hehehe..
      nak olah jgak lah nanti..

      Delete
  13. assalamualaikum husna...mama dtg nak bagitahu husna kena tag yer...

    http://maszull.blogspot.com/2014/08/segmen-biar-saya-tolong-cik-farah.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalakummussalam mama..
      terima kasih sebab tag husna..:)

      Delete

Copyright © 2017 husnazahidi
| Distributed By Gooyaabi Templates