Tuesday, April 01, 2014

ENT300 | Bila Budak Bank Buat Bisnes


Assalamualaikum w.b.t..


dah menjadi kewajipan business students kat uitm ambil kos entrepreneur which is ENT300.. tak rasa nak jadi usahawan pon tak pe, boleh belajar.. and this final semester, hopefully, husna dan kengkawan dah settle pon buat projek untuk kos ni.. kalau nak taw, sesapa yang ambil kos ent ni, diorang kena buat bisnes.. tak kisah la bebetul ke, memain ke, janji business plan diorang berjalan dengan lancar..

madam kami dah tetap syarat kalau boleh tak nak bisnes berkaitan makanan, sebab dah selalu sangat orang buat.. mostly orang memang akan pilih nak jual makanan sebab senang, tak payah nak pikir bebanyak, plus tak perlu pon relevant ke tak..

setelah di bincang, dengan pertolongan madam, kata sepakat telah diputuskan untuk kami buat produk yang dapat membantu people yang always affected by natural disasters..  alaaa depa hat yang selalu kena banjir ni.. just sediakan produk yang boleh grab dengan cepat bila tetiba jaa banjir.. contoh macam barangan intimasi wanita, first aid kit, tuala, shower set, dan banyak lagi lah..

apa yang kami dah belajar sepanjang kos ent ni, itulah yang kami kena praktikkan.. dari admin, marketing, financial memang semuanya nampak betul.. tapi tak betul jugak bila untung setiap bulan cecah puluh ribu walhal bisnes baru nak up.. -..- salah ape ntah.. terpaksa double triple re-do sampai muntah..

Sabtu, 8 March yang lepas kami punya viva day.. dah berhari-hari bertungkus-lumus, tido macam tak tido, makan macam tak makan, eh! bohong sangat..

viva ent, banking part 6, uitm kedah
half of my housemates, haru biru nak jawab soalan..

viva ent, banking part 6, uitm kedah
kumpulan lelaki ; buat servis fitness.. apa laa yang keliru sangat tu??

dan tibalah hari penilaian..

memang ramai.. ada seratus lebih group yang terlibat.. dari khemah first sampai lah khemah last, penuh dengan makanan.. bila lewat khemah diorang je asyik suruh test.. wangi bau makanan mengaum.. dah la lapar, tak sempat breakfast ape pon.. risau..

viva ent, banking part 6, uitm kedah
mereka dah selesai.. 

viva ent, banking part 6, uitm kedah
bergambar dengan lecturer marketing masa kami part 3, kalau tak silap..
his wife yang evaluate diorang..

rasa nervous tunggu di nilai.. bukan Nilai, N9.. nervous nak kena evaluate.. muka memang dah tak boleh ketat lagi dah.. berharap semuanya akan berjalan dengan lancar.. dan tak sangka evaluater kami pertikai cara kami buat bisnes.. financial plan tak kena.. adehh.. kami buat apa yang madam ajaq jaa.. sedih betul hidup..

viva ent, banking part 6, uitm kedah
kami pon selesai.. muka malas nak pikir sebab nak cepat balik.. 
lepas tu lantaklah, kemas semua then balik.. tak mampu nak tunggu dan have fun lagi dah.. sebab malam punya event menanti..


Till then!! See ya~ 





















p/s-tinggal lagi 2 paper.. :)

19 comments:

  1. Assalamualaikum husna, semoga semuanya dipermudahkan ye. hehee~~~

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum dan salam singgah malam dik Husna...wahh...hebat2 yer,semoga semuanya dipermudahkan yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam kak mardiah..
      syukur semuanya dah selesai..:)

      Delete
  3. Wow dengar untung boleh cecah puluhan ribu akak pun nak join lah..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. kak wantie ni pndai ambik pluang ye.. :)
      boleh2 kak.. kita kasi bankrupt sesama.. :p

      Delete
  4. Penah gak amik subjek ENT ni, disebabkan budak kelas sume dari Fakulti Sains Komputer dan Matematik,kitorang kena buat bisnes berkaitan dgn teknologi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin nak relate dengan apa yang jia belajar kot.. :)

      Delete
  5. Assalammualaikum...husna,

    meriah sungguh event macam nie... kan. ..

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam..
      sangat meriah.. sampai semput..hahaha..

      Delete
  6. biaslah tu namanya bisnes tipu2,mmg byk la kena tipu2 sikit bab financial.hehe..yg pntg dh buat yg terbaik..gud luck!

    kak muni dulu buat servis perkhidmatan..bisnes cuci bangunan.tak payah jual barang..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. :)

      owh.. mcm cita cuci tu ye kak?? hehehe

      Delete
  7. dulu masa amek ENT takde lak buat camni.kena present macam biasa je la..huhu..budak engin belajar bisnes mmg kurang sikit..hehehe

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. belajar tu boleh.. tp nak start berbisnes tu mcm ragu2 je..:/

      Delete
  9. tengah google uitm untuk fakulti pengurusan bisnes and ended up dekat this blog, terima kasih atas perkongsian yang menarik& membantu , if ada tips or apa-apa untuk lepasan spm macam saya pun okay juga :)

    ReplyDelete

Copyright © 2017 husnazahidi
| Distributed By Gooyaabi Templates