Friday, July 12, 2013

Kuih Ketayap Bunga Ros Juadah Berbuka 2 Ramadhan


Assalamualaikum w.b.t..


Salam Jumaat semua.. tengah relax ke dah bertukang kat dapur tu?? Mana taw kan ada menu special berbuka hari ni.. nak buat ambil masa sikit so kenala masuk dapur awal kan.. hehe.. untuk menu kuih di rumah hari ni menu dari husna.. dah lama iolls teringin.. rasa macam mengidam je taw.. kalau tak dapat jugak kali ni kempunan mak jemah majuk tak nak balik kampung raya ni.. mihmihmih.. menu apa?? nanti la husna cite ye..

Ini perihal semalam yang KONONnya nak up malam tadi.. propa sangat taw.. bila dah kenyang mata mengantuk buat draft pon sangkut.. huehuehue.. jadinya continue tengah hari ni jelaa..


RESEPI : KUIH KETAYAP BUNGA ROS

bahan inti :
- kelapa parut 
- sehelai daun pandan
- 2 sudu tepung gandum
- gula pasir secukupnya
- sedikit air
- sedikit pewarna merah ros

cara-caranya :
- masak gula pasir dengan sedikit air dan masukkan simpulan daun pandan
- seterusnya masukkan kelapa parut dan sedikit pewarna merah
- cairkan sedikit tepung gandum dan masukkan ke dalam adunan tersebut (fungsi : mampu memekatkan kelapa parut dan tidak mudah lerai)
- gaul rata hingga warna sebati

bahan kulit :
- 3 tepung gandum
- air pandan
- sebiji telur
- sedikit garam
- air secukupnya

cara-caranya :
- blend kesemua bahan di atas hingga tepung tidak berketul dan adunan tidak terlalu cair, just fine!!
- panaskan pan (non-stick pan paling senang)
- masukkan sesenduk kecil adunan dan lenggang 360 darjah pan tersebut hingga adunan rata
- tunggu masak dan sedia di angkat untuk di gulung bersama inti tadi
- habiskan adunan tersebut dan siap di hidang!!







p/s- bunga ros sangat.. -..- menambah je keje aku..


41 comments:

  1. oh ketayap..
    pekena ngan air panas mmg layan..
    time x poser x pandang sgt..
    time poser nampk lain plak.
    hehe.

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum husna. nampak menyelerakan kelapa warna pink. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam kak sheila..;)
      hehe..puasa kak puasa..=P

      Delete
  3. da nmpak posting ni trasa plak nak cari kuih ni..
    nak try buat takut meletup oven..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..kuih ni x kena guna oven laa..
      tp kalau cari mesti jumpak ni..:)

      Delete
  4. dah lama tak buat kuih ketayap ni sbb malas nak buat inti. Balik kg baru leh buat sbb mak rajin buat inti..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..nak menggoreng intinya tu laa makan masa sikit ye kak..

      Delete
  5. wah..mcm sedap je..warna merah tu nampak menyelerakan :)

    ReplyDelete
  6. Tak suka sangat kuih ketayap rasa ros ni.
    Suka lagi yang biasa, warna coklat tu :)

    ReplyDelete
  7. salam husna...

    smt berpuasa ye...

    kaler merah plak intinya ye...baru pertama kali tgk..biasanya kaler gula merah merah@gula perang tu je..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam kak aida..;)

      hehe..sekali sekala buat perubahan..

      Delete
  8. bunga ros tu sbb warna nyoq tu kot.haha peberet aiman ni.dulu la..aiman pggil kuih toktam..sbb yg buat kuih ni namanya toktam.smp skang kuih ketayap tu lekat nama kuih toktam.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak..bunga ros tu disebabkan inti kelapa dlm tu laa..hehe..saja tetiba dapat idea..=P

      Delete
  9. uitttt! bole try nie....warna pink lagi kaler inti dia...

    ReplyDelete
  10. Pertama kali dengar ini..
    boleh suruh wife cuba ni

    ReplyDelete
  11. sedapnya.. kaler merah pulak ye intinya.. huhu.. btw selamat berpuasa!

    ReplyDelete
  12. salam husna
    Tapau 3 buat tirana aduka leh? Hehehehe.
    Salam ramadhan husna.maaf lambt blas jejak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam TA..
      laa..3 cukup ke?? hehe..

      tak kisah walau lambat jnji ada jugak jejak di sini..=)

      Delete
  13. takrase lagi tp nmpak sedap. boleh ambik resepi ni ni

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. husna tak brapa suka sgt..tp boleh la nk mkn..=)

      Delete
  15. dah lama la ciksu teringin nak buat ketayap.tapi sampai skrg tak terbuat ..haha.sebabnya stok inti tak terbuat lagi.nak carik kelapa muda sikit, baru sedap intinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..kelapa muda berjus ye..
      baru terasa lemak manis santan tu sendiri kan..hehe..

      Delete

Copyright © 2017 husnazahidi
| Distributed By Gooyaabi Templates