Thursday, November 15, 2012

masak | gulungan popia nestum


Assalamualaikum w.b.t..


evening peeps~ everythings fine?? its a new year!! Selamat Tahun Baru 1434H.. semoga hari ini menjadi permulaan kepada sesuatu yg lebih baik dan akan lebih bermakna buat semua.. =)


semalam kan hari deepavali.. masing-masing tengah cuti.. lepas makan tengah hari je semua pakat relax amek port masing-masing nak layan cite hindu kat TV3 pukul 3.. ada yg join?? Endhiran.. cite hindu yg dah berapa kali ulang tayang.. tp x pernah jemu.. haha.. 


lepas layan cerita tu, *actually x perlu pon perenggan atas tu..-.-' husna baru teringat akan gulungan kulit popia dalam peti ais.. terus dengan perancangan awal nak goreng then salut dengan nestum.. sedap!! nak plak kulit popia yg rangup tu.. sambil makan tengok tv konfem x perasan habis sebalang.. =D


husna dapat resepi dari kawan husna.. actually kami sampai sekarang xtaw apa nama resepi ni.. then husna pon letak jelaa nama apa pon.. haha..





Bahan-bahan :

  • kulit popia 
  • secawan nestum (kisar halus)
  • setengah cawan gula (kisar halus)


Cara-caranya :

  1. gulung kulit popia.. potong menjadi saiz kecil..
  2. goreng kulit popia sehingga kekuningan.. sejat dari minyak.. biar sejuk..
  3. letak dalam satu bekas dan taburkan nestum dengan gula biar sekata.. 
  4. siap di hidang!! *mungkin boleh di tambah susu tepung untuk lebih rasa..


26 comments:

  1. Xpenah try even adik2 buat kt rumah. Rasa mcm mne eh? Rangup2?

    ReplyDelete
  2. lapar pulak tengok =D

    visit my site:
    http://cikewi.blogspot.com/2012/11/zero2hero-life-changing-event.html

    ReplyDelete
  3. I for all time emailed this blog post page to all my contacts, as if
    like to read it then my friends will too.
    My webpage: online surveys that pay cash only

    ReplyDelete
  4. pandai laa...husna buat mcm2 kudapan...sambil2 menonton citer tamil tu...hahaha

    tgok citer tamil yg x tahan tu...kekeke

    salam maal hijrah 1434 ya husna ^__^

    ReplyDelete
  5. sedapnye...;) salam ma'al hijrah dan sala perkenalan...www.garapankenangan.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. @Ernie Widhyharti haha..makan jgn x makan..=D

    @Anonymous thanx..i'll hit u back..=)

    @Ayie Abas ahaha..husna pon kena ada org pantau jugak..
    citer nie x mcm citer tamil yg lain..=P

    @Citrus Azwa Salam maal hijrah jugak..=)

    ReplyDelete
  7. Ish mcm tau tau je akak nak buat. Ni dok tengah gulung. Nak buat suci dlm debu

    ReplyDelete
  8. @Dianaa hehe..singgah rumah..=)

    @zila manaf hehe..silakan..=)

    @wantie hehe..yke..sedapkan kak..=D

    ReplyDelete
  9. whoa nampak mcm sdap especially bila awak kata ea rangup ^_^

    ReplyDelete
  10. sedap kan popia nestum~! aina selalu buat masa raya.. hehehe.. (^^,)

    ReplyDelete
  11. @dya bunga boleh2..silakan..=)

    @Nurfaezah Abdullah hehe..mmg sedap pon..=)

    @Ayie Abas best..cite psal robot..=D

    ReplyDelete
  12. wow sedap nie..raya hari tu akk buat 4bungkus popia.sat ja licin..klu nak lg sedap husna tambah sikit horlicks masa sira tu..mmg mabeles wa cakap lu.haha..

    ReplyDelete
  13. @Puan Kutu haha..sedap kan..
    x pernah try lg letak horlicks..sedap nih..mesti cuba..=)

    ReplyDelete
  14. popia nestum ni mmg sedap.family sis selalu buat time raya :)

    ReplyDelete
  15. husna minat citer2 pasal robot laa nih? tentu citer transformer husna ada tgok kan? :D

    ReplyDelete
  16. salam husna.
    Suka la resepi ni.nice sharing.tq

    ReplyDelete
  17. alaa, kalau ruma dekat boleh lah dtang. hehe

    ReplyDelete
  18. sedapnya... pernah try dulu tapi tak berapa nak rangup.. silap masuk bahan agaknya... hihi...

    ReplyDelete

Copyright © 2017 husnazahidi
| Distributed By Gooyaabi Templates