Saturday, August 06, 2016

Memburu Kerabu Maggi di Thai Food Festival, Kulim


Assalamualaikum w.b.t..


Memburu Kerabu Maggi di Thai Food Festival, Dataran Sejahtera, Kulim | kembali bersiaran! ekekekke.. bagai orang mengantuk disorongkan bantal.. bagai orang lapar disuakan nah! segedebuk makanan jatuh dari langit.. tak sebenarnya nak cakap yang husna lama dah nak sangat ke Festival Makanan Thai nih sebabnya saja gedik nak habiskan duit, boleh centu! hihihi.. 

umum mengetahui yang baru-baru ni riuh sana sini bercakap soal kerabu maggi, sampaikan ada yang dah jadikan ianya sebagai makanan kegemaran.. tapi husna plak masih terkulat-kulat menyoal sedap sangat ke kerabu maggi tu.. hahaha.. kalau nak buat sendiri ketahuilah anda bahawa kerabu maggi tersebut hanya sesuai dan sedap dimasak menggunakan maggi mereka, jadi dah sah-sah laa kalau buat guna maggi yang kat malaysia ni nanti tak sedap.. 

kebetulan muncul pulak Pesta Makanan Thai bermula di Perlis, kemudian Alor Star dan kini seterusnya di Dataran Sejahtera, Kulim.. tak dinafikan Festival Makanan Thai kini telah mendapat sambutan yang luar biasa oleh masyarakat kita hari ni, erm memang laa nama pon pasal makanan.. ekekekkke.. dapat je taw pasal pesta ni, terus dua orang ahli sejambak, Ummi dan Chah, whatsapp trutt! truttt! nak ajak date hihihi.. 


haa kalau nak taw maggi nih laa yang husna maksudkan tadi.. ntah apa nama tah maggi nih.. menurut salah sorang kawan blogger husna, dya sanggup beli sekotak besar maggi ni untuk buat stok kat rumah.. kat mana lagi kalau bukan melalui insta shop online, bukak je hashtag kerabu maggi, bersepah orang jual maggi sahaja.. cuma kena pandai banding harga jelaa.. hurm dasat fenomena kerabu maggi ni ye..  

husna dan mama ke Thai Food Festival ni sebab nak memburu kerabu maggi je, yang lain tu tak berapa hadap sangat.. sampai je sana sementara menunggu kengkawan husna tu sampai, sempat laa cuci mata ter-cuci purse sekalik! ekekkke.. 


Kerabu Maggi

Taraaaaa! ini laa rupa kerabu maggi seafood husna.. sepinggan RM6, husna pilih yang biasa saja.. kalau yang special sikit ada isi kaki ayam tapi husna cakap awal lagi kat brader tu tak maw letak kaki ayam tu, husna tak makan.. 

Apa Rasa Kerabu Maggi??

sedapp! serius sedap, rasa masam-masam dan pedas, sangat pedas! makan bergilir-gilir dengan mama pon husna rasa tak cukup untuk menenangkan husna.. huuhuhu.. harga berbaloi laa dengan kuantiti dan kualiti yang husna dapat.. untuk yang tak pernah rasa, husna sarankan cubalah.. :)



habis je sepinggan kerabu maggi tu, perut macam ada ruang lagi boleh diisi, apa lagi teruskan aktiviti memburu laa.. datang Thai Food Festival kalau tak pekena Green Tea diorang memang tak sah.. kali pertama husna minum masa trip ke Hatyai, Thailand dulu.. diorang buat memang pekat elok tak macam orang kita kat sini, kadang beli ada yang tak rasa teh pon, rasa manis susu je banyak.. 

lepas tu cakap kat mama rasa macam nak cuba nasi kerabu diorang.. husna pon beratur beli, gerai yang sama husna beli air tadi.. 


waktu pakcik nih tengah serius kacau/gaul nasi kerabu tu, husna hairan bin pelik terus! kebiasaannya nasi kerabu dijual tak digaul pon, dijual centu jer.. bila dah dapat, dah bayar lagi tambah darjah kehairanan husna.. hahaha..


husna bayang nasi kerabu macam selalu tu, nasi, sayur taugeh dan bahan-bahan lain tak digaul sekali macam nih.. lepas tu sepatutnya pelengkap dya ada ikan goreng, solok lada, telur masin atau keropok tapi lain pulak yang husna terima.. huhuhu.. jangan tak tahu, husna peminat setia nasi kerabu taw.. heeeee~

rupanya ada cerita disebaliknya.. tak berapa cukup kepastian tapi mama husna cerita, nasi kerabu orang thailand sama macam nasi ulam kita.. lagipon rasanya memang tak sama langsung dari rasa nasi kerabu yang biasa dijual.. kurang sedap! diorang ada letak sesuatu macam chicken floss dalam tu buatkan nasi ni rasa manis.. harga sepinggan RM5, makan tak habis.. 


Pulut Ayam | yang ini bungkus bawak balik ke abah dan adik husna.. kot laa nak rasa makanan orang thai.. balik rumah abah mengadu pulut dya kering dan tak berlemak.. hahaha.. memang jenis pulut ayam sana macam tu laa bah! sebab tu pulut diorang tak cepat basi.. kawan husna, Ummi, minat sangat dengan pulut ayam nih, sampai je terus cari ini dulu.. sedap tak sedap?? bagi husna biasa je.. 



perut dah kenyang, masing-masing pon dah pusing satu kawasan, dah terkoyak purse, tibalah masa untuk beredar.. yeahh! ini laa rakan food hunting husna, Ummi dan Chah hihihi.. semoga bertemu lagi kawan! :*




Till then! See ya~ 

52 comments:

  1. Bestnya Kerabu maggi..akak dpt rasa masa akak pi Chiangmai...mmg ada kaki ayam dan erm...sedapppo...nak plak akak mmg suka kaki ayam....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi husna memang dr kecik tak makan kaki ayam..

      Delete
    2. rugi la kalau x makan kaki ayam.. buat sup sedap.. saya ratah macam tu je.. hahaha

      Delete
    3. hahahhaa masalahnya tak kena dgn selera..
      tp seronok tgk org yg mkn kaki ayam nih, skejap je diorng masukkan dalam mulut pastu yg kluar hanya tulang kecik jaa.. hahahaha..

      Delete
    4. puas kalau makan kaki ayam banyak2, pastu nnti pinggan penuh dengan tulang2 kecil tu.. hahaha..

      Delete
  2. Kak ekin 2 kali g dah hari kedua pembukaan dan malam tadi p bawa mak mentua jalan2 memang habis duit p sana hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. husna p dua hari jgk kak.. abah plak bawak p saja jenjalan..:D

      Delete
    2. bagus bawak mak mentua.. pandai ambik hati nih.. baru jadi menantu kesayangan.. hahahah..
      husna kna take note nih, belajar dari cik ash.. hahahaha

      Delete
    3. hahaha kalau mak mertua dok dekat tak pe laa nak ajak jalan.. ni bayang mak mertua pon tak jelas kelihatan.. kihkihkih..

      Delete
  3. ooo pedas ke megi tu? haha tak pela makan megi asam laksa je lagi sdp..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pedas jgk laa.. mama husna mkn pon dya ckp pedas..
      pedas dya tk sama mcm pedas kita, trasa sampai ke bibir. hahaha..

      Delete
    2. sampai ke bibir x pe lagi.. jangan sampai ke telinga..

      Delete
    3. ke telinga tuh dah boleh keluar api rasanya.. hahahaha..

      Delete
    4. yup.. feeling bila sakit telinga tu, rasa macam keluar api je..

      Delete
  4. mcm best je maggi dia..tak pernah tau pon sbelum ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. husna pon baru je taw.. itupon melalui kawan baik husna.. :D

      Delete
  5. Sedap nyer makanan thai.
    Masa aida ke hatyai ari tu, demam, x dpt la merasa kesedapan makanan sana.
    Just teringat kesedapan pulut ayam.
    Kerabu maggi aida merasa di kb, kelantan.
    Tak pasti sama ke x dgn yg husna punyer tu.
    But yg aida rasa = marveles!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaaha.. sorg kawan husna tu pon suka sgt pulut ayam..
      mungkin lain org lain rasanya kot..

      Delete
  6. Kerabu maggi thai ni memang pedas sangat ka. sebab ada yang cakap kalau masakan thai biasa memang betul pedas...tapi tak ada boleh beli air big cup green tea...hehe...banyak makanan dari negara sebelah terkenal dengna pedas dan sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagi husna yg boleh mkn pedas pon husna dah rasa pedas..:D
      pedas dya jenis pedas panas.. tak macam kita punya pedas..

      Delete
  7. kerabu maggi!! menarik betul namanya bila digabungkan dengan kerabu .. heee

    ReplyDelete
  8. sedapnyaaaa... benda2 mcm ni kena mkn kt thai lg sedap.. aritu kt hatyai xjumpa pon husna

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah husna pon x jumpa jgk tp masa tu tak rasa aura kerabu maggi ni lg..

      Delete
    2. dok mengidam daging bakaq.. join tak bln 1 p phuket?

      Delete
    3. dapnyaa daging bakaq.. husna tak taw apa plan pon tp kalau ye, tak join kot sebab ada family plan tahun depan..;)

      Delete
  9. salam husna..
    Lawatan sambil baca-baca entry

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam jiwa tani..
      terima kasih kerana sudi singgah..:)

      Delete
  10. Oh! ada pesta makananan Thai pulak ya... kesian Mrs. A tak tahu.
    Yang Mrs. A tahu baru-baru ini pesta makanan Korea

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh kat sini pon ada pesta makanan korea ea.. bestnyaa..
      tapi husna tak makan.. tak reti mkn sushi, apa semua tu.. huhuhu..

      Delete
  11. kalu dkt mesti sy pergi ni... sy antara penggemar masakan thai esp tom yammmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. tom yam thai sedap kan! rasa padu.. dengan kaw dan pedasnya..

      Delete
  12. Sedap ye kerabu maggi tu..entah bula la mk dpt merasa..huhu

    Nasi kerabu tu nmpk je dh lain..rupanya macam nasi ulam ye nawi kerabu thailand.nasi kerabu pantai timur je sedap kot.kak muni pun duka nasi kerabu.hehe

    Pulut jenis tak berlemak kak muni pun tak pndai sg mkn.lg mkn dengan ayam cmtu..tak minat.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah ada rezeki kak muni tu.. risik2 laa restoran thai kat memana, mana taw ada di jual..

      sep sikit kak! nasi kerabu memang sedap, hurmm teringat nasi kerabu kat pasar malam taman lembah bujang, dapnyaaaa~

      Delete
  13. dah terliur nampak kerabu maggi tu tau...sedappppppp ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang yng suka makan pedas syoklaa kalau makan kerabu maggi nih.. masam pedas sedapp..

      Delete
  14. mmgu ni lak kat batu gajah.. wahh rasa nak p nnti

    ReplyDelete
  15. Wahhhh bila lah dapat p sana ni. Sedapnya tengok makanan ni semua, oh cam gitu kerabu maggi, x pernah cuba lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaAllah nanti ada diorang buat kat tempat2 dekat sana, boleh laa kak ain cuba..;)

      Delete
  16. Replies
    1. makanan ruji sebagai seorang pelajar suatu ketika dahulu dan sampai lah sekarang, siapa tak suka.. hehehe..

      Delete
  17. hari tu mai buat kt kedah..tiap mlm dok p mkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. sakan kak tiap malam p.. hahaha..
      makanan lain husna tak lalu sangat, tgk biasa2 je..

      Delete
  18. mana2 entri pun nmpak kawan hunsna yg tudung merah tu.. dah berpunya ke..? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi amboi2 sempat lagi ye.. yg mana??
      yg selalu pha is teguq tu ke?? klau yg tu belom lg kot.. :D

      Delete
    2. kot..? macam x konfiden je jawab.. heheh.
      hmm.. x pe la.. hahahahah

      Delete
    3. bukan tak konfiden, cuma sepanjang kami dok berkawan nih tak nampak plak mcm dya tgh bercinta tp tak taw laa kalau dalam senyap.. kata org bercinta senyap2 nih lg best, taw2 je dapat kad jemputan, dari bercinta terang2 tapi tak jadi kawin.. wallahualam.. :D

      Delete

Copyright © 2017 husnazahidi
| Distributed By Gooyaabi Templates