Friday, April 19, 2013

Cucur Labu Simple Tapi Sedap


Assalamualaikum w.b.t..


selamat tengah hari!! amboi cik abang cik kak, tersandar kekenyangan nampak.. haha.. jaga-jaga ada yg memerhati perut yg dah berinci-inci ke depan tuh.. cover sikit.. miahaha.. turn husna belom sampai lagi, sampai kejap lagi bukan takat sandar je, terbaring berdengkur dah.. ops~ itu org lain bukan husna.. haha.. =P

petang rabu lepas, untuk minum petang sempat lar menenyeh si luncai dengan labunya.. eh.. labu jaa.. sebab terpandang atas meja kat dapur ada labu sebijik comey jaa membulat di situ, maka dengan rakusnya buang kulit then rebus.. husna guna suku daripada sebijik tu je.. suku lagi abah sibuk mintak kat mama suruh buat serawa.. aiyokk.. sedap ke?? o.0? 


dan untuk makluman, setengah daripada suku-suku labu di atas mama kasik jiran sebelah.. mesti ingat husna x pandai mengira kan.. nak sebut suku instead of setengah.. tapi memang suku pon cik abang dan cik kak sekalian.. actually mudah je nak buat cekodok labu nih.. anak m.cik sebelah yg darjah 5 tu pon boleh buat.. rajin dengan tidak je.. haha.. 

Bahan-bahan:
  • labu
  • tepung
  • gula
  • garam
  • air


Cara-caranya:
  1. labu tersebut di buang kulitnya.. potong kecik dan rebus..
  2. elok dah lembut sikit, sejukkan dan mula melenyek..
  3. masukkan tepung, gula, garam dan air secukupnya.. kacau sebati..
  4. sedia untuk di goreng.. ^^V



see!! simple kan.. selamat mencuba.. hehe..=)





p/s I- asyik blogwalking, nak up entry pon malas.. -.-'
p/s II- petang nanti nak p amek buah hati baru.. =D

20 comments:

  1. wowowowow . lapaq truihh . dapnyee. tak pnah mkn plak cucuq labu .

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum husna. akak suka gila buat jemput2 kat rumah. hahaha kalau dah malas nak makan nasi. jemput2 telur memang terbaikkkk :)
    *pandai husna masak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam kak sheila..=)
      hehe..kalau husna selalu jemput2 nih pagi or ptg je..tgh hari mesti nasi..=P
      biasa je nih kak..=D

      Delete
  3. Mesti sedap. Selalu kak nani makan pengat labu :)

    ReplyDelete
  4. labu!! i love labu! saya suka labu bubur!nyam3,,ahahhaha,,:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. love it too..hehe..
      tp husna jrg mkn bubur labu..sb kurg suka..=D

      Delete
  5. cara buat mcm cok kodok je... sma tukar pisang dgn labuh yg direbus.. hehehe

    ReplyDelete
  6. k.muni suka labu..yey cekodok la bu sedap..tp seriously takpenh buat..selalu but bubuq ja pun..klu beli mesti suku bijik je..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. husna plak x mkn bubur labu..klau mama buat mkan kuah je dgn sagu..haha..=P

      Delete
  7. simple.tak pernah buat lagi.boleh cuba ni. tngok la ada masa blh buatkan utk kwn :)

    ciksu lepas ngurut tk berani nk mkan labu.labu kan angin

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..benda yg simple je husna mmpu buat..

      betul..lepas makan boleh laa nak buang angin tuh..ekekeke..

      Delete

assalamualaikum dan hye..
tinggalkan jejak awak di sini..
terima kasih..♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer

Blog ini merupakan blog peribadi perkongsian daripada penulis. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pengalaman atau pendapat peribadi, dan tidak melibatkan mana mana pihak kecuali dinyatakan sumber atau nama pemiliknya.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal, dan mungkin berbeza dengan individu lain. Penulis sama sekali tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang komen dan pendapat yang dilontarkan oleh para pembaca blog ini.

Terima Kasih.