Tuesday, December 04, 2012

Masak | Kroket Daging




Assalamualaikum w.b.t..


Selamat pagi.. Selamat hari Selasa.. Selamat bekerja.. semoga semuanya berjalan dengan lancar dan dipermudahkan urusan oleh Nya.. Ameen.. =)


husna dah lama nak publish entry nie tapi masa x menyempat.. sekarang baru sempat.. hehe.. resepi kroket daging.. sedappp~ ranguppp~ rugi kalau x buat.. boleh buat minum petang.. xpon kudapan time melayan movie kan.. 


Resepi asal : Azian Collections





KROKET DAGING


BAHAN-BAHAN

200 gm daging cincang (cari daging x jumpa, guna daging ayam cincang je)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
300 gm tepung gandum*.
3 cawan air (tambah jika perlu)
2 biji telur*
1/2 cawan susu tepung* (husna x letak pon)
 1 Tbsp lada sulah*
4 tbsp marjerine
putih telur
bread crumb

CARA MENYEDIAKAN:-

1. Potong kiub bawang besar.

2. Satukan bahan yang bertanda *. Tumbuk bawang putih.
3.Tumis bawang putih dengan 2 tbsp merjerine sehingga berbau wangi. Masukkan daging cincang dan taburkan sedikit lada sulah.
4. Sementara daging empuk, di dalam bekas lain tuang air kedalam bahan yang bertanda * dan gaul rata. Masukkan juga serbuk lada sulah dan garam secukup rasa. masukkan telur kacau sehingga sebati.Tambahkan air jika perlu.Batter seharusnya seperti membuat kuih dadar. Tapis.
5.Apabila daging empuk, masukkan bawang besar dan masak hingga layu.
6. Masukkan  batter sambil di kacau selalu. Kecilkan api sewaktu proses ini.
7. Kacau sehingga batter pekat dan  berpisah dari kuali apabila di kacau. Masukkan lebihan marjerine dan kacau rata.
8. Bentukkan seperti silinder ketika masih suam. Buat sehingga habis dan sejukkan.
9. Setelah sejuk, lumurkan setiap satu dengan putih telur dan salutkan dengan bread crumb.
10. Goreng di dalam minyak penuh dengan api yang sederhana sehingga garing kekuningan.
11. Enak di makan bersama cili sos.



Alhamdulillah.. so far apa yg husna buat, seisi rumah mesti makan dengan sedapnya.. =)





















p/s- autopublish entry.. =) 


19 comments:

  1. blog berwajah baru... cntik!!!

    ala if kak nani ada dapur da leh buat.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..thanx kak nani..=)

      kan..kalau kat merbok ada dapur husna pon dah buat mcm2..=P

      Delete
  2. kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
    semoga menjadi semangat .. :)
    Anda tenggelan bukan karena jatuh ke air, Anda tenggelam karena tinggal di dalamnya.

    ReplyDelete
  3. peberet nie..tp malas nak buat,beli je naget daging ramlee.sedap!huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa..sebab dya sama mcm nugget tu yg teringin nak buat..=P

      Delete
  4. Assalamualaikum husna, macam sedap je. batter tu means apa ye? kurang paham la. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam..
      hehe..sedap je kak..lebih kurang nugget..

      batter tu mcm bancuhan tepung yg sedikit cair..
      kalau x silap husna lar..=)

      Delete
  5. mcm nugget kan.. ciksu amik resepi ni ye.. :)
    ada masa boleh la try..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..amek la ciksu..husna pon copy je nih..=)

      Delete
  6. Salam...singgah sini...sedap kannn...kegemaran family ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam..
      sedap sgt kak.. rasa macam nak buat lagi lah..
      daging cincang pon ada tu..

      Delete
  7. Salam...singgah sini...sedap kannn...kegemaran family ni...

    ReplyDelete

Copyright © 2017 husnazahidi
| Distributed By Gooyaabi Templates