Saturday, July 28, 2012

Amalan | 6 Amalan ke Arah Hidup Sihat

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.t..

Selamat tengah hari semua.. dan selamat hari minggu!! Alhamdulillah.. sudah hari kelapan kita berpuasa.. xdak yang ponteng lagi kan?? *wink-wink ^^ tetap maintain okeh! *except for special case.. >.< muehehehe~

tengah hari nie husna terasa nak share something dengan awak, awak dan awak semua.. mungkin ada yang dah tahu sangat dengan amalan-amalan macam nie DAN ada jugak yang tidak kan.. nak plak sekarang nie tengah bulan puasa.. haruslar ambil tahu cara pemakanan kita.. 



1. Pilih makanan yg pelbagai dan tidak tertumpu kepada sejenis makanan sahaja. Ini disebabkan makanan yg pelbagai membekalkan nutrien dan khasiat berlainan yg dperlukan tubuh.

2. Sebaik-baiknya, pilih masakan yg tidak dimasak dengan santan. Seelok-eloknya, ambil makanan yg dimasak secara kukus atau panggang. *owh..how I love mummadekari so much! >.<

3. Hadkan kuantiti sesuatu jenis makanan yg diambil. *yg nie tgh berusaha sekuat yg mungkin.. especially, junk food yg masam-masam.. dahlar pantang tengok benda masam n masin nie..

4. Elakkan mengambil minuman manis yg terlalu kerap terutamanya minuman berkarbonat. Sebaik-baiknya, minumlah air kosong. *air kosong dah sebati dgn husna, melainkan kalau makan kat kedai.. xkan nak order air kosong..

5. Hadkan kuantiti pengambilan kuih-muih kerana hampir kesemua kuih muih yg dihidangkan diadun menggunakan marjerin, telur serta gula. 

6. Jika sukar mengawal selera makan, minumlah segelas air kosong kira-kira 10 minit sebelum makan. Ini dapat membuatkan perut terasa penuh dan mengelakkan makan berlebihan. *dan menurut sumber, ia juga dapat membantu proses penghadaman dan pencernaan kita.. =)

*sumber : dara(dot)com edisi ogos '12

21 comments:

  1. semua ok tp bln posa nie suka mkn kuih,pasal tak lalu mkn nasik.hoho..

    ReplyDelete
  2. menarik info ni.tapi susah jugak nak ikut sebab kita dah terbiasa dengan makanan yang tak brapa nak sihat..hehe
    tapi akan cuba jaga makan tuk kesihatan

    ReplyDelete
  3. tu la. amalan ni kadang2 jadik susah nak buat. sbb tak biasa kan?

    ReplyDelete
  4. makanan tak bersantan tu susah nak elak.. dah suka kari, gulai, masak lemak.. hehe

    ReplyDelete
  5. @Puan Kutu
    haiyoo..kna mnuntut ilmu ngan kak nie..sbb x lalu mkn nasik..>.<

    @nik ros
    kan..nak plak dgn junk food tuu..

    @anisalya
    sungguh..tp pelan2 ok kowt..=)

    @Ardini Humaira
    agreed! feveret husna bila balik rmah..haha..

    ReplyDelete
  6. tips sihat.. yeayy..
    tp kan lepas bukak puasa kak nani x selera nk makan.. minum air then mcm da kenyang.. before bukak tu kemain mcm org kebulur plan nk itu ini kononnye.. heee

    slm 10 Ramadhan Husna :)

    ReplyDelete
  7. @nanieybarnieylurviey
    selalunya mcm tu lar kak nani..
    salam ramadhan jugak..=)

    @Saya Disini
    selamat berpuasa jugak..=)

    ReplyDelete
  8. tips yg berguna! tpi sy skang nih kalau makan kat luar pun order air kosong...heeeeee

    ReplyDelete
  9. your doodle dah siap =) http://bunnyinspired.blogspot.com/2012/07/senarai-segmen-free-doodle-by-bunny.html

    ReplyDelete
  10. jom sama2 jaga kesihatan disamping berdiet yg betul..hihi

    ReplyDelete
  11. Maklumat yang menarik ..thanks.
    Malam ini saya masukkan ke dalam bloglist saya

    ReplyDelete
  12. Thanks letakkan saya dalam bloglist
    U in my bloglist
    Hanif blog bloglist
    Check It Out!!!!
    Check blog anda berdasarkan bloglist abjad
    Every week saya datang melawat tapi dengan syarat always updated blog..hahahha

    ReplyDelete
  13. tips yang bagus ni...thanks for sharing sis.lepas ni kena jaga pemakanan..barulah boleh kurus dan sihat :)

    ReplyDelete
  14. yang last dengan yang first senang nak buat..hehe.. yg lain..errr..

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Copyright © 2017 husnazahidi
| Distributed By Gooyaabi Templates