Wednesday, December 23, 2015

Resepi Ikan Cencaru Belah Belakang Sumbat Nyok


Assalamualaikum w.b.t..


Resepi Ikan Cencaru Sumbat Nyok | kebiasaannya ikan cencaru ni paling sedap dimasak kalau sumbat kelapa parut dibahagian belakang ikan tu.. lepas tu terpulang sama ada nak goreng atau bakar, kedua-duanya ada rasa tersendiri kepada si pemakan.. kalau kat rumah husna biasanya ikan cencaru nih selain di sumbat dengan kelapa parut ada jugak digoreng semata atau buat masak asam.. semuanya bergantung kepada keinginan si pemakan dan kerajinan si tukang masak.. kihkihkih..

ada jugak yang memanggil ikan cencaru dengan nama ikan jacket kerana kulitnya yang keras itu.. tapi kami orang kedah sebut ikan caqu jaa, tanya nak masak apa?? mestilah belah belakang lepas tu sumbat nyok.. hehehe.. senang! tak payah nak banyak cerita.. :D

“orang jauh” kalau cakap pasal ikan cencaru, sibuk jaa dya nak sumbat nyok pastu bakaq..:p


Resepi Ikan Cencaru Belah Belakang Sumbat Nyok



Bahan-bahan:
3 ekor ikan cencaru (siap dibersihkan)

Bahan-bahan untuk disumbat:
setengah biji kelapa siap parut, 2 tangkai serai dihiris halus, jintan manis, 
bawang putih bawang merah, cabai melaka dan serbuk kunyit

kemudian kisarkan kesemua bahan untuk disumbat tadi dan goreng kering sedikit untuk hilangkan air nya.. boleh juga di hiris halus daun kunyit dan goreng bersama bahan-bahan tadi.. nak letak cabai potong lebih pon tak mengapa semasa menggoreng, terpulang kepada tahap kepedasan memasing..


seterusnya lumur ikan-ikan tersebut dengan garam dan kunyit.. bahagi bahan kisar kepada 3 bahagian untuk 3 ekor ikan, senang kalau risau terkurang atau terlebih.. kemudian boleh laa di isi bahan kisar yang telah digoreng ke dalam perut ikan-ikan tersebut..:)


selepas dah siap digoreng boleh laa dihidangkan bersama lauk-pauk yang lain.. makan bersama nasi putih pepanas sedap nih hehehe.. 

itu jelaa caranya, mudah je.. cubalah! :)


Till then! See ya~

Lazada Malaysia

Wednesday, December 09, 2015

Beraksi di Jump Street Trampoline Park, Penang


Assalamualaikum w.b.t..

hai semua! minggu lepas husna diberi kesempatan untuk sertai aktiviti melompat lebih tinggi bersama 18 orang ahli blogger utara di Jump Street Trampoline Park, Penang.. ini pertama kali husna berjumpa sebahagian besar ahli keluarga blogger utara selain dari sembang rancak dalam group WhatsApp.. hahaha.. perasaan pada masa tu hanya diri sendiri je yang tawu padahal ada jaa yang husna dah pernah jumpa tapi normal laa sementara nak biasa malu segan tu tetap ada.. kihkihkih..:p


okay untuk pengetahuan semua, Jump Street Trampoline Park, Penang merupakan taman tema trampoline yang terbesar di Asia dengan lebih seratus trampoline dihubungkan bersama dari lantai sampai lah ke bahagian dinding.. Nak masuk sini tak perlu risau pon kalau seumur hidup tak pernah melompat atas trampoline, sebab nanti akan ada referee berpengalaman yang akan membantu di setiap bahagian.. kat sini ada lebih kurang 7 bahagian yang sememangnya akan menarik perhatian para pengunjung.. kalau boleh semua pon nak cuba.. hehehe..


kami sampai dalam pukul 2 lebih lepas tu terus disumbatkan dalam blue cube untuk sesi penerangan, agihan socks dan pemakaian tag tangan.. mereka yang berbaju belang hitam hijau tu laa referee kami pada hari tu, mesra je diorang.. sebelum memulakan permainan, Jump Referees akan memberi penerangan tentang undang-undang di setiap aktiviti dan paling penting memastikan setiap jumper melompat mengikut kemampuan mereka selain dari memastikan setiap jumper sentiasa selamat..


sebelum memulakan aktiviti kena laa panaskan badan dan regangkan otot-otot dulu.. kalau tak kang ada pulak yang terseliuh atau tersilap urat.. kihkihkih.. kan dah potong mood nak melompat so buat bebetul ye..

lepas tu baru boleh terjah dan beraksi..:D

5 minutes break! hihihi 

1. Main Court @ Ice Breaker 
setiap group akan dibawa ke sesi ice breaking dulu di Main Court ni untuk meregang dan mengenali skill-skill asas bermain trampoline.. ada 5 jenis skill asas iaitu Straddle Jump, Tuck Jump, Pike Jump, Knee Drop, dan Seat Drop..

tiga jenis lompat yang pertama tu husna boleh hadap lagi, lepas tu masuk je Knee Drop dan Seat Drop tu tak mampu dah.. nak kena melompat jatuh dengan lutut dan melompat jatuh dengan duduk.. mak aih bukan apa, jenis tak percaya diri sendiri boleh buat nih fail lah sekejap.. hihihi.. so buat yang nak tingkatkan keyakinan diri sendiri boleh laa datang cuba..:)


2. Foam Pit Relay @ Foam Pit
kat bahagian nih pulak dua kumpulan akan lompat dengan serentak ke dalam lautan foam untuk lawan kumpul point.. lepas dah lompat masuk dalam nih jangan harap dapat keluar dengan cepat.. makan masa sungguh, nampak je besar dan timbul kiub-kiub foam tu padahal bila dah lompat, mak aih tenggelam sekelip mata boleh lesap.. hahaha..


3. Tower Jump
di bahagian tower jump ada dua pilihan sama ada guna tower untuk melompat ataupun guna trampoline je.. tower jump merupakan platform untuk melompat dimana kita akan menentang graviti sehingga mendarat dengan selamat di atas Giant Air Bag.. yang ni husna tak cuba pon sebab ramai sangat yang tengah tunggu que..

4. Slam Dunk Lane @ NBA Sharp Shooter
ada tiga lane yang mempunyai 3 jenis ketinggian jaring iaitu 10', 9' dan 7'.. setiap jaring mempunyai markahnya yang tersendiri dan kumpulan yang bermain akan berusaha untuk kumpul markah sebanyak yang mungkin.. bahagian nih boleh laa nak acah-acah slam dunk, lompat atas trampoline dan menjaringkan gol.. nampak macam senang rupanya tak pon.. huhuhu..


5. Trampoline Dodgeball @ Dodge Ball Courts
kat sini ada dua gelanggang dodgeball dan setiap kumpulan boleh bermain di gelanggang tersebut menggunakan format Round Robin.. permainan nih lebih kurang macam tuju kasut laa, tapi ni guna bola dan tuju pihak lawan sambil lompat atas trampoline.. husna masuk gelanggang main nih awal lagi keluar, dok ralit tengok orang lain kena tuju tak perasan diri sendiri kena tuju.. adehh~

6. Battle Beam
aktiviti nih hanya sesuai untuk kanak-kanak ye.. hari tu tak dak Jump Referees yang bertugas so tak dapat nak tengok macam mana budak-budak tu main.. yang husna tawu dua orang akan meniti di atas palang sambil pegang Battle Sticks berkusyen, tujuan dya hanya kalahkan pihak lawan memasing..


7. High Performance
Kawasan high performance hanya sesuai untuk atlet dan orang dewasa sahaja.. terdapat 6 jenis trampoline bersaiz olimpic yang akan memberi persekitaran yang sempurna untuk jumpers asah bakat dan meningkatkan kecergasan.. trampoline kat sini sangat tak sama macam trampoline di aktiviti sebelum sebab trampoline dya gila jarang.. boleh nampak dasar lantai.. mak aih rasa-rasa mampu tak lompat atas tu.. husna try memula macam risau sikit tapi sebab dah gian, lompat jugak laa itupon mata tak pandang bawah.. herrr memang idok ler..


Aturan Keselamatan Melompat
Jump Street Trampoline Park, Penang sangat menitikberatkan mengenai keselamatan jumpers sebab melompat atas trampoline ni boleh dikategorikan sebagai sukan extreme, silap langkah atau cuai sedikit sebanyak akan mengundang kepada bahaya.. jadi jika terlihat jumpers yang tidak mengikut arahan, pihak mereka akan tidak teragak-agak untuk mengusir keluar..


pihak Jump Street jugak ada menyediakan kemudahan kafe dan toilet yang selesa.. ibu bapa yang menunggu anak bermain sementara tu boleh singgah minum atau makan dulu.. ataupun yang lepas lompat berasa dahaga boleh jugak duduk dan minum dulu..


keseluruhannya kami pada hari tu memang sangat-sangat have fun lah.. serius walaupun husna dah sampai Merbok balik rumah sewa still rasa macam masih berdiri di atas trampoline lagi.. inshaAllah kalau ada rezeki pasti akan ke sana lagi.. terima kasih banyak kepada pihak Jump Street Trampoline Park, Penang kerana sudi menerima kunjungan ahli Blogger Utara..

Pembelian Tiket

  • Harga Keseluruhan (Isnin hingga Rabu): RM22/pax (termasuk cukai GST 6%) [Sejam melompat + Stokin]
  • Harga Keseluruhan (Khamis hingga Ahad): RM27/pax (termasuk cukai GST 6%) [sejam melompat + Stokin]

Waktu Operasi
  • Ahad hingga Khamis, 10 pagi sehingga 9 malam
  • Jumaat dan Sabtu, 10 pagi sehingga 10 malam

Hubungi mereka:

Jump Street Trampoline Park
D'Piazza Mall,
70, Jalan Mahsuri, Bayan Baru,
11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang.

Tel: +604-611 9248
Facebook: https://facebook.com/JumpStreetAsia/
Instagram: https://instagram.com/jumpstreetasia/


Till then! See ya~

Saturday, December 05, 2015

Resepi Pizza Roti Gardenia Semudah Alif Ba Ta


Assalamualaikum w.b.t..


kihkihkih pedulik kan tajuknya.. hai, cemana semua? sihat? Alhamdulillah husna pon sihat dan tengah meniti minggu-minggu akhir sebelum bermulanya study week dan seterusnya final exam.. hurm bila dah hujung semester ni mula laa nak kena bergelumang dengan assignment, presentation dan test.. sebenarnya adat laa sebagai pelajar kan, lagipon bila dah keluar bekerja nanti dah tak dak dah nikmat macam nih haa.. waktu cenggini lah nak merasa pon.. 

tapi sayang, lately nih banyak betul perkara yang berlaku telah menyentuh sensitiviti hati dan perasaan.. hanya kerana individu ini bersikap tidak professional, ramai yang terpalit menyebabkan emosi kucar-kacir.. haishh penat~~ penat nak hadap, dan sumpah kalau boleh memang tak nak masuk campur sebab bukan jenis yang suka masuk campur.. awak lebih matang yet so educated, tak kan perangai macam nih nak diajar jadikan panduan.. Allahuakbar..

dah sekarang husna nak ambek mood berblog kejap dengan menghabiskan cerita-cerita zaman dahulu kala yang sememangnya tak kan pernah ternoktah.. alkisah orang suka simpan buat pekasam, cenggitu laa.. hihihi.. takpaa lepas entry nih husna cerita pasal keseronokan ahli blogger utara beraksi di JumpStreet Penang..:D

Resepi Pizza Roti Gardenia


Bahan-bahan: 
roti Gardenia, sos cili, sosej, sayur campur, cheese keping, dan mayonnaise.. 

husna cuma guna apa yang ada kat rumah je, nak cepat sebabnya perut dah bergendang mintak segera di isi.. sosej tu husna goreng dulu sebab tak berapa suka sosej rebus.. lepas tu husna potong senget nipis-nipis.. alaa apa susah sendiri bikin sendiri yang nak makan, pusing macam mana pon takpaa aih.. hihihi..


sapu sos cili pada roti dan susun roti memenuhi permukaan loyang.. lepas tu mula laa acara menghias sesuka hati mok cun, sikit-sikit hampa tempek, lama-lama makin pizza hampa cantik gituu.. husna tak dak stok keju mozarella, jadi gigih guna keju keping ni je.. tak pe lah nanti kita gi cari bahan lepas tu buat meletop-letop sikit ye.. ekekkeke..


tadaaaa!! 

hehehe lepas dah dikeluarkan dari oven, cengginilah rupanya.. nikmat makan pepanas, cumanya tak dak lah rupa cheese bertali macam dalam tv tuh..:D 

Selamat Mencuba~;)



Till then! See ya~

Lazada Malaysia

Friday, November 13, 2015

Mini GA | Tiket Free Bas Hop-On Hop-Off by HBP


Assalamualaikum w.b.t..




hari tu tak dapat join Blogger Utara pusing-pusing Penang rasa sayang gila.. kalau tak, boleh suai kenal dengan ahli Blogger Utara yang lain sambil tengok apa yang menarik dekat Penang.. walaupun dekat je Kulim dengan Penang, ingat husna tawu ke apa yang ada kat sana.. surrender kalau nak masuk sendiri, boleh lost mak nak.. hahaha masa tu husna tak boleh join sebab ada komitmen lain yang lagi penting.. sayang kan! hurm sayang, sayang, sayang..

jadi andai kata rezeki husna menang tiket bas HOHO ni secara percuma, Alhamdulillah.. boleh jenjalan makan angin pusing Penang, walaupun sekejap.. kalau nak harapkan husna sengsorang pusing Penang dalam masa sehari memang idok lerr.. tak terkejar dek masa dan sebagainya.. so this is the chance! 

even kalau bukan rezeki husna pon, memang husna ada planning nak naik jugak bas HOHO nih.. bagus apa ada servis macam ni sebab at least dalam masa yang singkat tu kita dah boleh review sikit apa yang ada dan apa yang menarik.. lepas tu kalau tak puas boleh datang lagi sendiri.. lama dah husna plan nak masuk Penang memandangkan husna ni kaki jalan tapi masalahnya tak tawu nak mula dari mana, jadi baguslaa ada servis bas HOHO nih kan.. dengar kata murah je, harga student pon RM12 untuk 24 jam.. 


tarikh tutup penyertaan: 14 November 2015


Till then! See ya~

Lazada Malaysia

Tuesday, November 10, 2015

Al Haura Arabic Kopitiam, Sungai Petani


Assalamualaikum w.b.t..


hari tu husna ngan housemates pergi cuba nasi arab kat Al-Haura Arabic Kopitiam yang pemes tu.. melilau jugak laa kami mencari, jalan sehala, jalan no entry semua kami redah.. nasib baik naik moto, senang nak menyelinap..:p hihi 

untuk pengetahuan ini kali pertama husna cuba nasi arab.. hurm kesian kesian kesian.. sebelum ni asyik bunyi nak makan je, tapi bila ada jamuan yang menghidangkan nasi arab, makanan lain jugak yang menarik perhatian.. hihi..

kali ni memang kami sebat bebetul.. ada orang lanjer beb! hihihi makaceh~ 

al haura arabic kopitiam, nasi arab, al haura

Al Haura Arabic Kopitiam
Alamat: 32B, Lorong BLM 1/4, Bandar Laguna Merbok, 
08000 Sungai Petani, Kedah
No Tel: 016-802 0419
Facebook: Al Haura Arabic Kopitiam
Waktu Operasi
setiap hari 12 tgh hari hingga 11 malam
Jumaat 2.30 ptg hingga 12 malam
cuti setiap Isnin


al haura arabic kopitiam, nasi arab

al haura arabic kopitiam, nasi arab


makanan sampai je terus bergambar tak sudah.. kejap ke kiri, kejap ke kanan.. belom masuk lagi dengan angle, lighting, front camera yang tak berapa kena.. adehhh.. yang paling tak menahan perut yang sedari tadi berkeroncong still boleh bersabar.. hahaha..

al haura arabic kopitiam, nasi arab

Nasi Arab Ayam RM 42.90
saiz M untuk 4-5 orang makan..

kami ambek set talam sebab ter-excited dengan cara makan dalam talam tu, padahal kat belakang kami mintak pinggan jugak.. hihihi.. even ber-enam, tapi jenuh berhuhu jugak laa last sekali nak menghabiskan.. haha nasi dya sedap dan banyak, isi ayam pon siap boleh meratah sorang sikit..

husna kalau makan apa pon mesti nak kena ada sayur, walaupun hanya sepotong timun dan sekeping salad yang orang letak sebagai hiasan tu.. cakap pasal sayur, salata diorang boleh tahan sedap, licin husna kerjakan.. and end of the day memasing keluar dengan perut boyot muka kekenyangan..:D

al haura arabic kopitiam, nasi arab, al haura


Strawberry Float RM6.90 | Yoghurt Strawberry RM5.90 
Cappucino RM6.50 | Hot Cappucino RM4.50 | Green Tea RM6.50


air minuman pilihan husna, hot cappucino.. pendapat husna pada malam tu hot cappucino dya kurang memuaskan sikit sebab masa ni memang husna terbayangkan sesuatu yang panas, dan something caffeinated.. tapi yang datang dah lain macam, manis gila! 

serius banyak sangat susu tenggelam terus rasa kopi cappucino dya tu.. memang husna tak boleh habiskan then nak elak bazir campurkan je sekali dengan cappucino ais yang kawan husna punya.. even ais tu dah cayaq (baca:cair), but still elok lagi rasa dya manis macam tu jugak.. last sekali kawan husna yang habiskan.. 

after all, inshaAllah ada rezeki boleh repeat lagi.. maybe dengan family husna..:)


Till then! See ya~ 

Saturday, October 03, 2015

Jelajah Street Art di Pekan Semeling, Sungai Petani


Assalamualaikum w.b.t..


Dah lama sangat dah hati nih teringin nak bergambar (baca: menggila) dengan lukisan-lukisan yang bercambah dekat dinding bangunan-bangunan lama tu.. semenjak Street Art Penang heboh diperkatakan, semua pon macam dah tahu pasal street art nih.. kebanyakan tempat pon dah ada, macam Melaka, Ipoh dan Shah Alam.. apa yang menariknya pada street art, selain dari memberi keceriaan pada bangunan lama tersebut, ia juga membawa maksud tertentu..

Beberapa minggu yang lalu husna dapat taw yang di Sungai Petani dan Pekan Semeling juga dah ada street art.. bertuah sungguh laa, terus rasa tak sabar nak jelajah sendiri.. yelaa tempat yang jauh sekangkang gajah tu jenuh hitung hari dan waktu tapi masih belum rezeki nak sampai sana.. dan sebelum cuti raya Haji bebaru ni, sempatlaa pergi terjah yang paling dekat dengan kawasan rumah sewa husna iaitu Pekan Semeling..

Street Art Pekan Semeling, Semeling.

Memula macam tak percaya yang Pekan Semeling pon dah ada street art.. celah mana je nak dilukis semua lukisan tu.. rupanya dibelakang deretan kedai.. nasib baik pergi merempit, tak de laa nak kena park kereta tepi pastu berjalan masuk belakang kedai sebab belakang kedai cina kan, pepaham jelaa.. itupon bebudak ni gigih menggila.. kihkihkih..

street art, pekan semeling, semeling
Street Art Pekan Semeling, Semeling

Street Art, Pekan Semeling, Semeling
Street Art Pekan Semeling, Semeling

Street Art, Pekan Semeling, Semeling
Street Art Pekan Semeling, Semeling

Street Art, Pekan Semeling, Semeling
Street Art Pekan Semeling, Semeling

Street Art, Pekan Semeling, Semeling
Street Art Pekan Semeling, Semeling

Street Art, Pekan Semeling, Semeling
Street Art Pekan Semeling, Semeling

Street Art, Pekan Semeling, Semeling
Street Art Pekan Semeling, Semeling
memang banyak lah lukisan yang ada kat situ.. semuanya cecantik! kreatif dan berbakat betul semua pelukis nih.. kalau husna jangankan dinding, kertas secoet tu pon kalau melukis belum pasti dapat rupanya.. hahaha..:p

selesai penuhkan memori fon ingatkan nak terus gerak balik, sekali diorang ajak pergi makan char kuew teow ketam berasap.. dah alang-alang keluar, makan malam terus laa petang tu..


Char Kuey Teow Ketam Berasap, Semeling.

kalau dari Merbok, di penghujung Titi Semeling akan ada simpang empat, ambil kanan dan di sebelah kiri terletaknya kedai ini.. sebenarnya kedai ni dalam kawasan Restoran Dangau Nasi Talam.. kalau datang malam restoran ni akan lebih jelas dengan cahaya lampu bertulisan "Dangau".. 

char kuew teow, Halim Manan Char Kuey Teow, Semeling
Halim Manan Char Kuey Teow, Semeling

Halim Manan Char Kuey Teow, Semeling
well, nampak hidangan tu menyelerakan dah TAPI...

ada sesuatu yang tak kena.. husna tak tawu, rasa char kuey teow nya macam dah lari.. tak sempat nak kejar.. telur pon tak masak.. bukan separuh masak atau dua, tapi yang husna dapat tu memang tak masak.. jelas kelihatan jernih telur tu..

Char Kuey Teow Ketam Berasap berharga RM8.00 sepinggan.. kami bertiga ambek char kuey teow ketam dan sorang lagi kawan husna ambek Char Kuey Teow Special.. ada udang dan kerang berharga RM5.50 sepinggan.. husna tengok yang special punya lagi menyelerakan.. nampak berbaloi lah kisahnya.. dari segi harga dan kuantiti.. tapi tak pe lah nak merasa punya pasal.. lepas ni mungkin tak pilih dah.. 

walaubagaimanapun, Pe'a Char Kuey Teow tetap dihati.. murah dan sedap!! hihihi..

UPDATE!!
memandangkan ramai yang tanya macam mana nak makan ketam nipah gedang sekor terbuntang macam tu meh husna selit sikit ye.. sebenarnya cengkerang di badan dya tu dah dikopek sesiap untuk pelanggan.. masa kitaorang dapat tu pon terkejut jugak, macam mana nak makan nih.. rupanya diorang dah tolong bukakkan.. tinggal nak korek makan je.. tapi kalau tak puas jugak macam kitaorang hari tu, belasah je pakai tangan.. takyah nak malu, rugi bayar lebih tapi makan ciput jaa.. lagipon jangan risau sinki bersepah.. hahaha.. oraite!




Till then!! See ya~

Friday, September 04, 2015

Resepi | Kerabu Taugeh dengan Kerang


Assalamualaikum w.b.t..


Hi..

tiga hari lalu merupakan cuti umum sempena Malaysia merdeka kali ke-58, yang tak keluar sambut merdeka buat apa je?? rehat sakan kot?? takpun keluar jenjalan dengan family?? cuti umum kali ni adik-adik husna yang kat asrama tu tak dapat balik, tinggal laa husna dengan yang no 2 tu je sebab kitaorang cuti semester.. tak plan keluar memana sebab abah husna ada keja dengan kengkawan dya.. kendian apa lagi, main memasak jelaa kalau dah semua cuti tak buat apa.. hihihi..

Kerabu

siapa sini suka makan kerabu?? sebenarnya kerabu ni ada memacam jenis dan rasa.. contohnya kerabu sotong, kerabu suhun, kerabu pucuk paku, kerabu udang dan pelbagai lagi lah.. cakap pasal kerabu hurmm menjejes-jejes je air liur.. belum lagi masuk bahagian kerabu pelam, kerabu perut, atau memana kerabu yang terkenal tu pendek kata kalau sebut je dah dapat bayang siap boleh bawak mimpi kalau tak diusahakan.. hihihihi.. parahh..

alkisahnya minggu lepas orang surau tempah hidangan nasi dan lauk daripada mama husna.. katanya ada ceramah bersama ustaz dari Sarawak tapi dah lama tinggal di Kedah.. tempahan untuk 10 orang makan selepas habis ceramah.. okay laa mama husna pon buat gulai udang dengan kacang buncis, kerabu taugeh, ikan kembung dan ikan tamban masin goreng serta ulam petai, kacang kelisa bersama sambal belacan..

dek kerana tak cukup puas merasa kerabu taugeh minggu lepas makanya husna request lagi tempoh hari.. hihihi.. sebenarnya nak buat kerabu ni tak susah pon, asal bahan-bahannya lengkap cukup syarat dah boleh buat dah..

Cara-cara Buat Kerabu Taugeh

kerabu taugeh
bahan-bahan kerabu taugeh


bahan-bahan yang diperlukan:

- taugeh yang dicelur
- isi kerang siap rebus
- kerisik
- asam jawa pengganti asam limau nipis
- santan
- beras yang digoreng keperangan **dikisar sampai hancur**
- cabai melaka, halia, lengkuas, serai, bawang besar **perlu dikisar bersama santan**
- garam dan gula

cara-caranya:


1- selepas dah siap di kisar, rebus, celur semua boleh laa campurkan kesemua bahan-bahan tadi ke dalam satu bekas dan gaul dengan sebati.. kemudian perasakan dengan gula dan garam..


2- dah siap rasa dan berlemak elok boleh lah hidangkan bersama nasi panas.. tanpa sedar tertambah nasi berpinggan-pinggan..kihkihkih :D


Till then!! See ya~




Friday, August 28, 2015

Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com


Assalamualaikum w.b.t..



Sempena bulan Ogos, bulan kemerdekaan ini, Mia nak buat Giveaway Merdeka 2015 yang simple. Hadiahnya berupa 18 Fridge Magnet Ringgit Malaysia. Ole-ole dari Kelantan.


Tanggal 31 Ogos 1957. Merdeka!! Merdeka!!

Jom join giveaway ini... syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 31 Ogos 2015.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan akan diumumkan pada 3 September 2015.

nak join giveaway ini, sila klik pada banner..

Wednesday, August 26, 2015

Penubuhan Logo Rasmi Blogger Utara


Assalamualaikum w.b.t..


Hi..


Logo Rasmi Blogger Utara | lebih kurang seminggu yang lalu pada tanggal 19 ogos 2015 telah terlancarnya logo rasmi Blogger Utara.. logo kreatif yang direka khas oleh blogger Cik Pinz pemilik blog Cerita Orang Bujang ini mempunyai empat warna dan hashtag blogger utara.. empat warna tersebut melambangkan empat buah negeri utara iaitu Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak yang di ambil daripada bendera rasmi negeri memasing..

#BloggerUtara mempunyai ahli seramai 30 orang.. buat sementara waktu..**
disini husna sertakan senarai nama dan pautan ke blog mereka.. jom sama-sama kenali dan jangan lupa tinggalkan jejak anda.. inshaAllah jika ada kelapangan masa akan dijejak kembali.. selain bertukar dan berkongsi pendapat, boleh menambah bilangan kenalan alam maya..:)



jom ikuti dan sertai kami di Facebook Page Blogger Utara dan hashtag Blogger Utara (#bloggerutara) di instagram..


Till then!! See ya~



Monday, August 24, 2015

Supper Roti Tisu Tumbang di Restoran Nasi Kandar Nasmir


Assalamualaikum w.b.t..


Hi..

Supper Roti Tisu Tumbang | selepas makan malam petang semalam, abah bagitaw dya nak ke kilang ambil set pinggan mangkuk seramik balik dari surau nanti.. abah dah ajak mama, then adik husna pon nak ikut.. husna plak kalau ikutkan hati memang dah tak nak ikut, sebab malas nak bersiap satu hal.. kalau nak suruh siap ala kadar pon kena siap jugak what! 

abah husna ni jenis yang jarang ajak keluar malam but once dya dah ajak ada baiknya ikut je.. sebabnya bila dah keluar tu ada saja tempat yang dya nak singgah sebelum balik rumah walaupun baru sudah makan malam petang tu.. gigih la sarung jeans, shirt, pakai tudung ikat bunjut je kat hujung tudung.. paling malas, paling senang! ekekkke

seperti yang dijangka, lepas dah settle kerjanya, terus di aju nak menghala ke mana??


teringat akan roti tisu menggunung yang kak fizah kongsi beberapa hari lepas.. terus ajak abah pergi Restoran Nasi Kandar Nasmir, Kulim, bersebelahan Kedai Serbaneka ECO RM2.. tak tahu pon rupa dan rasa sebenar roti tisu, sebab tu yang teruja lain macam sikit nak cuba.. hihihi..

sampai je terus order..


Sup Ayam | adik husna tengah sakit perut jadi dya tak lalu nak makan.. dya teringatkan sup ayam style rumah, kuah plain, berlada, bersayur dan ayam rebus.. sekali sampai kat meja kami lain pulak rupanya.. hahaha.. muka memasing terus hairan bin pelik.. sekali ditanya untuk pastikan itu sup ayam, memang ya pon.. struktur dan rasa dya dah lari jauh beza ketinggalan di belakang, rempah terlalu banyak hasilnya kuah terlalu pekat.. kalau hirup ni semata, alamatnya sakit tekak lah esok pagi.. muahahaha..


Maggi Kuah | pilihan abah husna.. husna tak rasa sebab dah terlalu kenyang, makan roti tisu pon tak habis so tak tahu rasa maggi kuah kat sini macam mana.. tapi tengok ke rupa dan gaya presentation nya menarik boleh jadi sedap lah kot.. abah husna kalau bab makan memang dya cerewet sikit tapi bila dah makan tak berbunyi tu maksudnya sedap la.. hihihi..


Roti Tisu | pilihan mama dan husna.. sedih taw bila sampai dapat tumbang gini.. husna nak yang berdiri tegak macam dalam gambar tu.. sobs sobs walaupun sebenarnya tak dak beza apa pon diri ke tidor ke tergolek ke tapi ntah bila kita bayang macam dalam gambar tapi sampai ke meja macam lain, sangatlah tak siokk.. hahaha.. sebenarnya malam tu angin malam kuat dengan angin kipas lagi jadi sebelum dya tumbang ke lantai lebih baik tumbang dalam tray je.. hihihi.. not bad laa rasanya, sedap cicah susu..:)


by the way, sekadar hebahan mungkin ada yang tertanya, penjualan pinggan mangkuk seramik yang seterusnya di Kilang Lama, Kulim pada 2 Oktober 2015 akan datang.. tiga hari berturut-turut bermula dari hari Jumaat, Sabtu dan Ahad.. terima kasih..:)




Till then!! See ya~


Sunday, August 23, 2015

Segmen "Meh Sally Nak Review"


Assalamualaikum w.b.t..


Hi..




Syarat-syaratnya:
  1. Follow blog Sally, Add To Circle Google+ Sally, Follow Twitter Sally, Follow Instagram Sally dan Like Fanpage Sally
  2. Buat satu entry bertajuk Segmen "Meh Sally Nak Review"
  3. Letak banner dan link kan ke entry ni.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen.

Segmen ini akan berlangsung dari 20th-30th August 2015 (11.59 pm waktu Malaysia)


Sally akan pilih secara rawak 10 blog untuk di review ye.. Boleh la nanti kita kenal-kenal dengan dorang yang terpilih.. Kalau yang mana takde G+ ke, takde Facebook ke, takde Twitter ke, takde Instagram ke.. boleh je join asal jangan takde blog laa.. hihi



Till then!! See ya~



Giveaway Anak Merdeka 2015!


Assalamualaikum w.b.t..


Hi..


Syarat-syarat penyertaan:
  1. Blogger Malaysia
  2. Follow Blog: Maria Firdz | Homemadesticker
  3. Follow Google + : +Maria Firdz  | +Firdzaus Mariah
  4. Like page: Homemadesticker | Cetak Baju Ekspress
  5. Buat satu entry bertajuk "Giveaway Anak Merdeka 2015!"
  6. Copy BANNER di atas dan Backlink kan ke entry ini.
  7. Publish dan Tinggalkan URL Entry di kotak komen ENTRY INI.


Hadiah yang ditawarkan:
  • 1 helai T-Shirt Cotton x 2 pemenang
  • 1 button badge + 1 magnet fridge x 3 pemenang
  • 1 custom sticker x 2 pemenang
  • 1 puzzle x 1 pemenang
  • 1 car stripe sticker x 2 pemenang


10 pemenang bertuah dicari!!!


Tempoh Giveaway: 21 Ogos 2015 hingga 31 Ogos 2015 (8.00pm)



Till then!! See ya~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer

Blog ini merupakan blog peribadi perkongsian daripada penulis. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pengalaman atau pendapat peribadi, dan tidak melibatkan mana mana pihak kecuali dinyatakan sumber atau nama pemiliknya.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal, dan mungkin berbeza dengan individu lain. Penulis sama sekali tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang komen dan pendapat yang dilontarkan oleh para pembaca blog ini.

Terima Kasih.