Thursday, July 24, 2014

"Rumah Syurga Di Hujung Jalan"


Assalamualaikum w.b.t..


Hi semua!! malam ni ingat nak review satu site atau tumblr ni.. sinonim sangat dah kan kalau sebut pasal tumblr je mesti akan ingat ianya penuh dengan gambar hak milik sendiri ataupun hasil kongsi dari site lain.. tapi tumblr yang husna nak review ni actually penuh dengan words.. memang tak de setempek gambar pon, first time jumpa.. kesian kat husna kan.. LOL~


RUMAH SYURGA DI HUJUNG JALAN..

"Pak cik, saya setiausaha persatuan di sekolah. Nanti saya cadangkan untuk mengumpul derma. Sedikit sebanyak boleh membantu rumah syurga di hujung jalan itu," kata Ehsan. Dia menggeleng, "Usah, nak. Biarlah kami berdikit-dikit. Usah mengumpul derma dan kemudian meninggalkan kami bertahun-tahun. Datang kembali memberi derma, seolah-olah sejumlah wang itu boleh mengubah ketidakprihatinan masyarakat kepada kami." Ehsan menggaru kepala mendengar kata-kata Dia itu.

Bukan bantuan kewangan yang sudah tentu sekadar ada. Bukan sekadar simpati dan prihatin yang hanya dizahirkan di hadapan lensa. Anak-anak yatim tidak melihat dunia ini sebagaimana kita melihat dunia ini. Ia dari pandangan yang berbeza. Sebagaimana kita melihat Ramadan pun pada sudut pandangan yang berbeza. Berpuasa diserikan dengan aktiviti menjelajah bazar Ramadan dan berpuasa dengan berbuka sekadar yang ada tentulah berbeza.

Menginsafi kewujudan kita di muka bumi ini sebagaimana duduk ketika tahiyat akhir. Tidak selesa dan tidak stabil. Boleh rebah jika ditolak lembut. Begitulah kehidupan di dunia yang fana ini.


tumblr mr right

Salah satu cerita pendek yang terdapat dalam Welcome To The Right Place.. kadang-kadang tulisannya bersifat menasihati dan kadang-kadang sekadar berjenaka.. santai je semua post Mr. Right.. dan rasanya semua peringkat umur boleh hadam kot.. jom terjah theycallmemrright.tumblr.com.. :)


Till then!! See ya~











25 comments:

  1. waahhh nice cerita ni..
    suka sampai cair hati ni bila baca hehe
    nice sharing husna :)

    ReplyDelete
  2. cerita teladan yang menarik..xpernah explore tumblr la husna..huhu

    ReplyDelete
  3. nice story . . ayat2 dya pon lembut je tapi penuh dengan nasihat . . kak muni selalu tgk tumblr ni gmbr je ni bru tao ada words jugak . thanks for sharing ;)

    ReplyDelete
  4. menarik la...cerita pendek penuh teladan..boleh baca lagi..hehe dulu sy ada tumblr..tapi skrg mcm dh lupa la passwordnya apa..haha;p

    ReplyDelete
  5. Satu kisah teladan untuk kita semua ...........

    ReplyDelete
  6. Memang benar apa yang dikongsikan tu... Moga kita lebih prihatin kepada golongan memerlukan pada setiap masa bukan sekadar Ramadhan dan Syawal sahaja...

    ReplyDelete
  7. Thanks for sharing husna....semoga ia menjadi pengajaran buat kita.....menabung Dove sini...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  8. singgah sini nak wish..Selamat menyambut hari raya aidilfitri. Maaf zahir & batin... ^_^

    ReplyDelete
  9. betul tu

    selamat hari raya
    maaf zahir batin

    ciksu minta maaf ye andai ada pernah terkasar bahasa atau komen yg mngguris perasaan husna sepanjang mengomen di sini

    0-0 ye :)

    ReplyDelete
  10. Selamat hari raya Husna, maaf zahir batin ; pcl singgah blog beraya di hari ke2 Syawal...kesian lg kat pcl ni tau.. pernah dgr tp x pernah.nk.terjah pon..sedey :(

    ReplyDelete
  11. singgah di hri raya kelima.
    nengok ketupat lemang kot kot ada lagi.hikhik
    ke mana tu beraya?

    ReplyDelete
  12. masih mood beraya ke dik.. mesti meriah kan beraya di kg.. :)

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum, dan selamat Pagi. Salam singgah pagi di sini. Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin. Datang dari Blog Mialiana.Com

    ReplyDelete
  14. selamat hari raya diucapkan ;-) teruskan berkongsi ya dengan pengalaman dan cerita baru..baru dapat info lebih skit kan.. ;-)

    ReplyDelete
  15. assalamualaikum husna...ada hadiah yer sila dtg ke blog mama...:)

    http://maszull.blogspot.com/2014/08/tahniah-buat-top-komentar-bulan-julai.html

    ReplyDelete
  16. Singgah menabung sini... Salam Syawal yer Husna ^_^

    ReplyDelete
  17. singgah ke mari.. menggodek apa yang boleh..nampaknya tuan blog masih mood bercuti ni..
    salam syawal ke 10 :)

    ReplyDelete
  18. selagi kita tidak berada di tpt mereka , kita tak akan memahami apa yg mereka rasa ...

    ReplyDelete
  19. rajin dia buat review..
    selamat hari raya..

    ReplyDelete
  20. tak pernah jenguk pun tumblr sebenarnya. huhu.

    ReplyDelete

assalamualaikum dan hye..
tinggalkan jejak awak di sini..
terima kasih..♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer

Blog ini merupakan blog peribadi perkongsian daripada penulis. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pengalaman atau pendapat peribadi, dan tidak melibatkan mana mana pihak kecuali dinyatakan sumber atau nama pemiliknya.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal, dan mungkin berbeza dengan individu lain. Penulis sama sekali tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang komen dan pendapat yang dilontarkan oleh para pembaca blog ini.

Terima Kasih.