Sunday, July 20, 2014

Resepi Nasi Lobak Merah


Assalamualaikum w.b.t..


Khamis lepas sempat blogwalking ke Blog Puan Kutu, lepas rindu baca kisah Aiman dan Afia.. dan sempat jugak lah salin resepi Nasi Lobak Merah hasil kak Murni.. bhehee.. lama tak main main dengan nasi, selalu lauk je kan.. last masak nasi jenis macam ni pon masa kat rumah sewa dulu, sekarang asyik nasi putih je.. memandangkan adik-adik husna balik dari asrama, so ingat nak berbuka lain sikit dari kebiasaan..

kemain cantik orennya.. tapi bila siap masak kuning jugak..-..-

Simple je nak masak nasinya.. Tumis bawang putih, bawang merah, halia dan 4 sekawan (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, dan buah pelaga).. ½ lobak merah di potong halus, ½ lagi kisar, dan masukkan sekali dengan 3 cawan beras yang dah siap di basuh.. Kacau sekejap bagi sebati dan masukkan ke dalam periuk nasi.. Masukkan ½ susu cair dan air secukupnya..

Nak masak nasi tu ikut pilihan masing-masing, nak masak atas dapur sesiap masa tumis tu pon boleh, nak alihkan ke periuk nasi pon boleh.. husna lebih suka alih ke periuk nasi, sebab malas pikir dah lepas tu.. tekan dan biar je dya buat kerjanya.. bhehee.. lagipon tak mahir nak masak nasi guna dapur api, kalau periuk elektrik taw laa..:p


Buat daging masak kurma, lepas tu goreng sayur campur.. walaupun macam tak kena je sayur tu, sebab selalunya orang letak acar timun dan nenas, tapi husna bedal je.. ngeheee.. masuk perut kenyang jugak..

Jemput makan!! :p



Till then!! See ya~











19 comments:

  1. ciksu x buat lagi bulan posa ni.
    peberet ciksu ni nasi lobak merah.makan dgn ayam masak merah + acar timun

    ReplyDelete
  2. Rase cemana ni? macam nasi minyak ke husna?

    ReplyDelete
  3. sedap ni husna
    boleh buat juadah raya nanti :)

    ReplyDelete
  4. hi husna!
    rajinnya masak...sedap nmpk..hehe:D

    ReplyDelete
  5. sedapnyer nmpk nasi dgn lauk tu... akak awal2 haritu adelah buat nasi tomato tp lepas tu telan nasi putih je. xpun nasi goreng..hehe

    ReplyDelete
  6. Nampak sedap tu Husna ... Kak Lya tak pernah lagi cuba buat nasi lobak ni ..

    ReplyDelete
  7. Fuh dah boleh masuk rancangan memasak ni.
    Hebat memasak. boleh kongsi resipi masak dengan lebih detail la yer

    ReplyDelete
  8. tak pernah rsa lagi nasi lobak..sedap ni dengan lauk kurma tu..

    ReplyDelete
  9. Nasi lobak? Ni mesti spesis nasi tomato kan? Rasanya la.

    ReplyDelete
  10. dh baca entry ni lama tp line hampeh tak dpt komen..jadi juga ye husna buat nasi karot ni..akk bila ntah nak repeat buat.huhu

    ReplyDelete
  11. hehehe td kak ingat bila masak tetap kaler merah tu..mesti sedap ni

    ReplyDelete

Copyright © 2017 husnazahidi
| Distributed By Gooyaabi Templates