Tuesday, June 03, 2014

Tebaloi Kota Samarahan, Sarawak


Assalamualaikum w.b.t..


malam semalam sebelum tido sempat lagi blog pasal husna pergi kenduri kahwen senior dan kak kawan husna.. dalam mata asyik nak terpejam, mulut dah nguap patplohlapan kali, tersengguk jangan cakap, masih gigih jugak menaip.. hehehe.. tengah ada mood baik jangan dikira sangat gangguan yang datang..


dalam entry tu semalam, husna ada cakap yang husna dapat something dari member baik.. zumal teka kek lapis sebab mungkin itu yang tertera kat plastik tu kan?? sebenarnya tebaloi.. member husna ni sekarang tengah belajar kat IPG Kampus Tun Abdul Razak, Kota Samarahan, Kuching.. dari Kedah merantau jauh kemain.. untunglah balik dapat naik belon.. hahaha..

sebenarnya husna mintak dya beli tebaloi nih.. tapi dya bagi je, katanya hadiah birthday yang dah berkurun abad berlalu.. :p pernah sekali waktu dya balik dari sana, dan kami melepak di air terjun sungai sedim dya bagi kami rasa.. itu first time husna rasa tebaloi dan rasanya serius sedap.. tak puas makan sesikit.. lagipon tebaloi ni macam snek.. makan bebanyak pon tak jemu.. itu bagi husna lah, sebab lain tekak lain rasanya.. :)


apa yang husna taw, tebaloi merupakan makanan tradisional kaum Melanau.. ianya diperbuat daripada pohon sagu, iaitu batang sagu akan di proses dengan bebarapa peringkat dan dapatlah di buat tebaloi dalam bentuk snek.. KN cakap tebaloi ni ada banyak perisa.. ada coklat, pandan, strawberry, asli dan ada lagi kot yang lain.. yang husna dapat tu perisa asli lah.. rasa tebaloi nih lebih kurang rasa kuih kapit atau kuih kipas.. tapi hujung-hujung rasanya tu memang tak sama dah laa..


Till then!! See ya~  















23 comments:

  1. yang rasa pandan tu sedap

    laziz dlam bahasa arabnya :)

    ReplyDelete
  2. sedap juga tabaloi ni makan, rangup cuma boleh dapat dari sarawak je kan..husna,salam ukhwah

    ReplyDelete
  3. Bilalah eden yg lahir kat sarawak ni nak merasa makanan sarawak agaknya...hehehe...papepun air terjun kat sedim tu mmg best...penah pegi....

    Entri Terkini MINDAKABUR : Google Chrome Berupaya Memainkan Video dan Audio

    ReplyDelete
  4. Ala silap teka la Husna (memang zumal baca yang kat plastic tu je) ... Zumal belum pernah makan snek sagu tebaloi nie... Teringin pulak nak rasa... Sini mesti xde

    ReplyDelete
  5. Tak pernah dengarr. First time ni dengar. hehe

    ReplyDelete
  6. Takpernah makan tapi kalau dilihat macam best je :) nyumms nak sikit ? hehe

    ReplyDelete
  7. Hihihi..naik belon..Tebaloi memang sedap. My favorite. :) Cik Oren biasanya beli perisa asli.

    ReplyDelete
  8. Tak pernah rasa lagi ..nampak macam best..

    ReplyDelete
  9. Kalau nak lg bgtau je.. Akak boleh pos... Hehe

    ReplyDelete
  10. Salam Rabu Husna ..Ala Kak lya tak biasa makan lg hehehe..
    Mesti sedap kan ..

    ReplyDelete
  11. Sedap... sedap.. pernah makan ni.. suka sangat sebab garing

    ReplyDelete
  12. rasanya tak pernah makan tebaloi..berbaloi tak rasanya? hehe

    ReplyDelete
  13. ha,bleh impot lg tu..nak try plak deh..ha...seonok gak dengak..

    ReplyDelete
  14. kotak besar tapi isi tak banyak la..tak puas makan..

    ReplyDelete
  15. rasanya mcm pernah rasa.mmber cik abe bagi dulu..

    ReplyDelete
  16. kak muni tak pernah rasa..yg ni la yg iklan kt tv tu kan..entah bila la dpt rasa..pos sini sket bley?haha

    ReplyDelete
  17. beberapa kali bape pasal tebaloi ni.. tapi akk tak pernah la rasa lagi..hehe

    ReplyDelete
  18. tak pernah makan, tapi nampak sedap !

    ReplyDelete

Copyright © 2017 husnazahidi
| Distributed By Gooyaabi Templates