Tuesday, May 06, 2014

Dinner Sawi Ikan Masin


Assalamualaikum w.b.t..


Alhamdulillah dah selesai dinner pukul 7 lebih tadi.. sejak bila ntah rutin makan harian berubah.. tapi bagus jugak tuh, melatih untuk makan malam awal.. sebetulnya makan malam memang waktu macam tu kan.. baru la sihat.. lepas 3 jam makan baru tido.. perut pon tak buncit.. muehehe..

menu malam ni simple je untuk kami berempat.. sawi ikan masin, telur goreng mata masak sos dan ayam goreng tepung.. selalu sangat dengar kailan ikan masin, tak de kailan, husna bedal je buat guna sawi siew pak choi.. pon sodapp.. :p resepi sama je macam buat kailan ikan masin..

Resepi Sawi Ikan Masin

Bahan-bahannya:
-2 pokok sawi siew pak choi
-2 inci ikan talang masin
-bawang putih & bawang merah
-cabai melaka
-sesudu sos tiram
-garam & gula


Cara-caranya:


1. Goreng ikan masin sampai garing, masukkan hirisan bawang putih, bawang merah dan cabai melaka.. goreng sampai garing..



2. Masukkan batang siew pak choi, dan sesudu sos tiram.. kacau sebati, baru masukkan daun siew pak choi.. husna buat macam ni sebab nak batang tu lembut dan tak nak daunnya terlebih masak, dengar kata, boleh kurang khasiatnya kalau terlebih masak.. Akhir sekali touch up sikit dengan gula dan garam..


suka taw masin2 ikan masin nih..>_<




















p/s-encik hati raja buluh betung tak berapa sihat..

13 comments:

  1. kalau sawi kurang kalau kailan mmg gila..haha...btw aha 2 shop tu sya pnya n insyallah butik akan launching...jmput la dtg ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kailan tak de stok.. buat sawi pon boleh lah..>_<

      oraite nanti husna terjah ye..:)

      Delete
  2. nampak menyelerakan sayur tu..fiza suka sayur! hee..kailan ikan masin lagi sedap.hee fiza ni kalau boleh nak makan awal before 7pm tapi makan tunggu husband balik lebih utama :)

    ReplyDelete
  3. Memang selera kan kalau makan nasi dengan ikan masin..

    ReplyDelete

assalamualaikum dan hye..
tinggalkan jejak awak di sini..
terima kasih..♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer

Blog ini merupakan blog peribadi perkongsian daripada penulis. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pengalaman atau pendapat peribadi, dan tidak melibatkan mana mana pihak kecuali dinyatakan sumber atau nama pemiliknya.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal, dan mungkin berbeza dengan individu lain. Penulis sama sekali tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang komen dan pendapat yang dilontarkan oleh para pembaca blog ini.

Terima Kasih.