Featured

Sunday, September 22, 2013

Info Dalam Malay Baked Chilli Cheese Fries


Assalamualaikum w.b.t..


Boleh tak kalau cerita lama diungkit-ungkit kembali?? Dan sehingga hari ini cerita tersebut tak dapat dilupakan.. siap nak abadikan dalam blog picisan husnazahidi lagi, bukan saja buat tatapan sendiri malah untuk tatapan para pembaca.. kalau cerita tersebut boleh di kategorikan sebagai makanan, muntah hijau lah anda semua.. hahahaha..

Actually kan ini draft yg ke berapa-tak-ingat tersangkut dalam husna punya folder.. dah ada rangka tunggu masa untuk disiapkan.. bila dah siap, rasa macam satu beban berat dah terlepas.. sighhhh~ (ober taw) :3

Resepi : Malay Baked Chilli Cheese Fries

malay baked chilli cheese fries ala-ala hanis zalikha

Rasa macam pernah dengar tak resepi nih?? Alaaa kalau dah rasa diri tu stalker hebat blog kak #HanisZalikha mesti la taw kan.. resepi ni husna angkut dari blog beliau lah.. (nak resepi terjah sini)

time baca, eh stalk blog tersebut hari tu (hari tu di sini bukan bermaksud sehari or dua hari lepas harap maklum) nampak fries tu sangat menyelerakan okay.. dengan leleh-leleh cheese tambah leleh air liur sendiri masakan boleh tolak resepi semudah 123 tu kan..

yang peritnya nak cari cheese tu laa.. 2 3 tempat pergi semata-mata nak cari cheese yang halal lagi sedap.. untuk makluman, tak semua cheese kita sebagai umat islam boleh makan.. kalau dah dari awal datang tanda ragu-ragu memang tak lah jawapannya.. so husna buat sedikit kajian dan google apa yang patut lah..

kebanyakan cheese yg di jual di kedai mempunyai ‘rennet’ dalam kandungannya.. menurut sumber, rennet tak boleh di makan kerana ia adalah organ dalaman seekor anak lembu.. tapi macam mana kalau dah mengidam cheese sesangat yang rasanya boleh mendatangkan kemudaratan pada diri?? (sebab tak dapat makan boleh ada niat nak bunuh diri kot)

emborg mozzarella cheese, microbial rennet

as far as I know, rennet mempunyai banyak jenis.. animal rennet, vegetable rennet and microbial rennet.. dan untuk buat malay baked chilli cheese fries, husna pilih cheese yang kandungannya tertera microbial rennet.. since nak dapat yang vegetable tu amatlah susah..

microbial rennet diperbuat daripada kulat atau cendawan.. selalunya vegetarian akan makan cheese jenis ini.. dan bagi sesetengah vegetarian yang strict, mereka tak kan makan walaupun sebenarnya haiwan tidak digunakan dalam proses pembuatannya..

jadi lepas ni, tak lah ragu-ragu bila nak beli cheese kan.. nak masak selalu guna cheese pon boleh.. hehehe.. =)


that’s all folks!! Jika pembacaan husna belum cukup, harap di perbetulkan..
terima kasih.. =)





Sumber :



Sunday, September 01, 2013

Kajian Menarik Tentang Senyuman


Assalamualaikum w.b.t..

Selamat pagi!! hehe.. awal sungguh pagi husna ye.. almaklumlah mata tak boleh nak pejam lagi.. cari idea la nak update entry seketol dua.. lagipon blog husna ni asyik tenggelam timbul je kan.. hari ni timbul esok tenggelam.. dah tu tenggelam bukannye sekejap.. kes selam tak nak timbul agaknya.. :P and I bet mesti ada lagi yang tak tidow kan.. semua mata memasing cerah terbeliak je lagi.. esok lusa ada eyebag kalah panda mula la nak cari Garnier eye roll-on.. untung Garnier.. muehehe..

Pagi ni nak share sikit info pasal senyuman.. kelmarin time nak log in akaun yahoo ternampak satu artikel pasal senyuman, kemain excited tak menahan apabila beta telah menyerah diri untuk membaca dan seterusnya bertambah lagi over-excited hinggakan sanggup taip dan edit artikel tersebut buat tatapan kalian wahai rakyat jelataku.. *lagi kes over terok*

Tersenyum mungkin kelihatan seperti tindak balas spontan terhadap sesuatu yang comel atau lucu, tetapi ia adalah lebih daripada itu. Kajian menunjukkan bahawa tersenyum secara rela atau terpaksa boleh memberi kesan yang positif kepada emosi anda, mengurangkan tahap tekanan, dan juga membuat semua orang di sekeliling anda berasa lebih baik.
 
Dengan hanya satu senyuman, ia memberi seribu makna pada seseorang. Senyuman juga memperlihatkan kecantikan semulajadi anda.
 
5 manfaat yang anda perolehi apabila anda tersenyum:-
 
1-Senyuman itu berjangkit
Akibat aktiviti otak yang kompleks yang berlaku apabila anda melihat seseorang tersenyum, senyuman itu boleh berjangkit. Kajian mendapati bahawa dengan melihat seseorang tersenyum akan mengaktifkan kawasan otak yang mengawal pergerakan muka sehingga membawa kepada senyuman.
 
2-Senyuman mengurangkan tekanan
Memang tidak mudah untuk tersenyum dalam keadaan tertekan, tetapi dengan tersenyum akan mengurangkan tekanan yang di hadapi. Caranya, apabila anda tertekan, cuba ambil masa 10 minit untuk melihat sesuatu yang membuatkan anda gembira. Mungkin gambar, video atau apa-apa sahaja. Pasti tekanan yang dirasai akan berkurangan.
 
3-Senyuman menguatkan sistem imun anda
Dengan tersenyum, sistem imun anda akan bertambah kuat dengan membuatkan badan anda menghasilkan sel -sel darah putih unutk mebantu anda melawan penyakit. Kajian menunjukkan seorang kanak – kanak yang kerap di kunjungi oleh pelawat yang membuatkan dia tersenyum mempunyai sel darah putih yang lebih tinggi daripada kanak – kanak yang tidak di lawati.
 
4-Solekan tampak indah
Senyuman merupakan solekan paling cantik. Cukup dengan bersolek nipis sahaja ke pejabat. Senyum lah dengan ikhlas anda pasti nampak lebih menarik.
 
5-Senyuman membahagiakan orang lain
Jika seseorang yang anda tidak kenali tersenyum kepada anda dan anda membalas kembali senyumannya, secara tidak langsung akan terbit rasa bahagia pada orang itu.


Alaaaa.. tak susah pon sebenarnya nak senyum nih.. duduk dengan tak buat apa-apa pon kita dah boleh tersenyum.. tapi jangan la terover senyum plak, kang tak pepasal kena cop gila.. hahaha..

See Ya!! ^_^V

"Wear a smile and have friends; wear a scowl and have wrinkles."





sumber : yahoo

Copyright © 2017 husnazahidi
| Distributed By Gooyaabi Templates