Tuesday, December 31, 2013

Pengalaman Bekerja di Kedai Makan


Assalamualaikum w.b.t..


Ini entry keterlaluan yang teramat.. hampir sebulan dah berlalu baru terkedek-kedek nak update entry ni.. tak kira!! Nak sumbat masuk jugak dalam tahun 2013 sementara belum 0000 am.. hehehe..

Cuti semester bulan 11 yang lepas, lebih kurang sebulan husna cuti tanpa part time.. tanya sana sini diorang tak nak part time.

Elok je 2 minggu lagi nak masuk belajar, semester baru, ada plak yang memerlukan pembantu.. itupun dapat tahu melalui jiran.. dya cakap kedai makan yang baru bukak tu nak pakai pembantu.. setelah fikir masak-masak sampai dah nak hangit, husna buat keputusan masuk je kerja.. abah cakap at least dapat jugak duit poket.. :) buktinya husna mampu belanja family makan kat mee udang banjir, sungai petani..

Walaupun berat hati tapi percayalah, setiap kerja yang kita lakukan, kalau buat dengan bersungguh-sungguh, rasa seronok tu akan datang dengan sendiri.. kesemua pekerja di kedai makan tersebut  bukan orang kita.. thailand mari.. hehehe.. mulanya husna ingat melayu kita, rupanya tak.. ada seorang dua jaa yang pandai cakap melayu.. habis laa.. payah husna yang tetengah ni..

kedai makan, desa aman
suasana sebelum masa puncak

Tugas husna hanya perlu ambil order dan hantar.. Nampak macam mudah gila tenuk kan.. tapi hanya yang menanggung tu je yang paham.. stress mak nak!!

Seminggu yang pertama, husna terpaksa bekerja keras nak pahamkan mereka (pekerja) since mereka payah nak paham bahasa kita.. kerja kat kedai makan ni bukan boleh buat sambil lewa je.. customer menunggu.. lambat sikit je mula la muka memasing macam kain basahan.. husna yang berhadapan dengan customer ni la kena adjust balik mood diorang.. serius penat.. start pukul 2 petang habis dalam pukul 11 malam.. balik malam je mesti lenguh habis sesendi tulang nih.. :(

Rasa macam nak give up!! Nak teriak!! Nak nangis!! Tapi sabar je.. walaupun dah menitis tigapatlima titik.. huhuhu.. waktu tu baru terfikir betapa nikmatnya belajar.. dan macam mana la alam pekerjaan saya nanti.. huh!!

Masuk minggu kedua, baru rasa lega sikit.. dah dapat menyesuaikan diri dengan suasana dan semua pekerjanya.. boleh la kurang kan sikit stress tu.. enjoy je buat kerja kan.. sampai mereka siap ajak husna balik Thailand.. pergi melancong.. hahaha..

jering
mereka selalu cakap orang kita ni pelik.. walhal mereka lagi pelik.. makan pepelik.. itu jering yang siap di rebus dengan air garam pastu makan dengan kelapa parut yang di gaul dengan garam dan gula.. jering yang busuk tu jadi tak busuk taw lepas masak macam tu.. husna tak berani nak makan.. asyik meratah nyok tu je.. hahaha..



















p/s-even dah suka tetap saya menanti detik kemasukan semester baru..


32 comments:

  1. Assalammualaikum.. husna,

    mselim3 pernah gak kerja kedai makan nie.. penat mmg penat tak dinafikan.. pehh Allah aje yg tahu,,

    mselim3

    pls: yang sedap kedai makan nie... masalah "makan" mmg takder masalah,.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam mselim..

      kedai makan dulu tak de la serabut mcm yg ni.. T-T

      p/s-itu tak dinafikan.. hehehe..

      Delete
  2. Wah,....pengalaman mrupkan gru yg terbaik..InsyaAllah

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum husna, sha pun pernah juga keja d restoran, mmg pent la, lgi2 layan karenah plngan, paling truk slh order..hihi..n paling lucu ambik psnan dr om putih maklumla xpndai ckp om putih :P

    btw hpy nw year 2014 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam sha..
      husna bnyak kali salah order.. hahaha..

      happy new year too dear!!!!!

      Delete
  4. wah 1st dengar jering makan dgn syok..hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. husna pon sama.. disuruhnya cuba.. herrr.. memang tidak la..

      Delete
  5. selaen dapat duit poket, dpt gak experience bekerja kan.

    ReplyDelete
  6. kerja kedai makan mmg penat kan husna..akk pernah buat keja kedai bakal pak mertua..dulu la sebelum jadi pak mertua..haha

    amik order paling tak best..dpt yg ssh nak buat keputusan apa nk makn tu hangin je menunggu sebutir2 kluaq dr mulut depa..

    yg pntg pengalaman tu..dpt kenai org thailand,best apa..blajaq ckp bahasa siam.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. serius penat.. T_T

      yg malas nak cakap tu xpe lagi, ada yg mcm2 syarat dya letak.. ingat kita nak minang dya kot.. -..-

      hehehe.. kenal pon tak lama..

      Delete
  7. keje kedai mkn mmg penat.. tambah pulak cust ramai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. customer plak banyak songeh, perghh tak terlayan..

      Delete
  8. assalamualaikum...
    asyik juga ini pengalamannya, meski saya nih sedikit susah baca bahasanya. Salam dari Jakarta -Indonesia- ;-)
    Petasan

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam..
      terima kasih atas kunjungannya.. :)

      Delete
  9. yang penting ada pengalaman kerja husna..huishh makan jering camtu..xlalu nak makan haihh

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. pengalaman tu penting..

      hahaha.. husna pon pelik tgk diorang makan.. =P

      Delete
  10. pernah makan masa kecik kecik dulu. rasa sedap.. tapi sejak dah dewasa ni tak jump apun jering rebus makan ngan kelapa parut ni..

    ReplyDelete
  11. ambil order kena byk senyum n control cun..,,,hehe

    ReplyDelete
  12. yelah.. mmg nmpk sng..tp sebnrnya nmpk meletihkan jugak tu... jering mcm tu arwah mak suka mkn.. terkenanglah pulak..huhuhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu.. maaf kak deq.. tak berniat nak buat kak deq terkenang..:(

      Delete
  13. nanti bolehla apply jadi restoran manager lak..hehe..tapi okeylah masa muda nie merasa cabaran baru...

    ReplyDelete

Copyright © 2017 husnazahidi
| Distributed By Gooyaabi Templates