Tuesday, October 15, 2013

Resepi Agung Kuah Kacang Kak Pah


Assalamualaikum w.b.t..


Hye awak!! tak habis lagi ke membakar kek tu?? Kite baru habis bergomol dengan si kecik almond Malaysia.. ingat raya haji ni tak nak buat kuih tapi adik plak nak sangat buat kuih.. nasib baik dya pandai buat sengsorang, kite hanya tolong sesikit jelaa.. hehehe.. kasik kelainan sikit untuk raya haji kitaorang kali ni.. apa menu?? nanti husna cerita ye.. =)


Sebut pasal menu, yang satu ni kira benda wajib laa sebab mudah dan cepat kot.. hahaha.. yelaa cuma beli kat kedai je ketupat nasi tu, lepas tu balik rebus.. lain la kalau yang rajin lebih sikit tu nak pergi anyam daun kelapa buat ketupat nasi plak kan.. dan kawan si nasi impit ni mestila kuah kacang.. ada lagi ke benda lain?? 0.o? tak ada kot rasanya melainkan lontong.. *belah Kajang panggil ape tah, lupa plak..


Kali ni resepi kuah kacang lain sikit dari kebiasaan.. ambil dari housemate husna, si Arifah.. dari OpenHouse kitaorang yang lepas la kuah kacang kak pah terkenal.. seriously, sangat sedap ok.. tak tipu.. ramai kengkawan yang datang open house tu puji even lecturer sendiri taw.. lepas jamuan tu, kitaorang memang paksa dya untuk buat lagi.. bila makan jadi ketagih pulak tak boleh berhenti.. hewhewhew..

Husna dah mintak izin dya nak publish resepi agung kuah kacang dya ni.. husna share sini buat rujukan ye, mana taw ada yang nak rasa kelainan jugak.. hehehe..


Bebahan:

-1/2 kilo kacang tanah
- cili kering @ cili boh*
- bawang besar*
- bawang putih*
- serai*                                      (*) kisar halus
- lengkuas*
- udang kering*
- ikan bilis*
- minyak masak
- air asam jawa
-gula/garam



Cecaranya:

kacang tanah goreng, kuah kacang

1. goreng kacang bersama minyak hingga masak.. dan kisar halus ketepikan..


bahan kisar, kuah kacang

2. panaskan kuali/periuk, dan masukkan minyak.. tumis bebahan yang sudah di kisar tadi sehingga masak.. atau sehingga kering untuk elak kepedasan yang melampau..

3. sesudah itu, masukkan kacang yang telah dikisar dan sedikit air (kalau pekat).. masukkan juga gula, garam dan air asam jawa secukupnya.. kacau sebati dan tunggu sehingga masak..


kuah kacang

4. siap semua.. sedia untuk di makan.. =)



Even rasanya tak sama sangat macam kawan husna buat, (yelaa setiap orang air tangannya kan lelain) tapi sedapnya boleh tahan.. resepi agung la katakan.. hehehe.. sebelum sempat tutup api lagi dah ada yang curik makan.. nak rasa la konon.. walhal bertambah-tambah sebab memasing makan macam sup.. hahaha..


Cuba la kalau suka.. till then.. :*





p/s- ATTENTION to smart phone, tablet or any other gadgets users, there’s something worth for you!! http://bit.ly/1cderGm


12 comments:

  1. salam rindu buat husna...slmt hari raya aidil adha...

    amboii...lengkap resepi dan gambar bahan dan cara buatnya sekali...mknan kegemaran akak semestinya nasi impit.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya aidiladha jugak kak aida..=)

      hehehe..saja rajin terlebih..=P
      eh..feveret kite sama laa..hehehe

      Delete
  2. errr.... nak tanya la kacang tu goreng dengan minyak atau tanpa minyak? tengok gambar tak nampak minyak. hehehe... selamat hari raya aidiladha!

    yum yum mesti sedap hingga menjilat jari ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..resepi yg diberi guna minyak tapi husna goreng tak guna minyak..derhaka satt..=P

      selamat hari raya aidiladha jugak!! =)

      Delete
  3. Salam aidiladha husna...
    Sememangnya..kuah kacang ni pelbagai rasanya...nak cri yg btul2 kena kat tekak tu...mmg payah skit la...hehe....

    ReplyDelete
  4. ayie suka sgt mkn kuah kacang...:)

    slmt hari raya aidiladha... :)

    ReplyDelete
  5. klu boh daging or ayam lagi mengancam ni husna..kak pah kata kau.haha

    ReplyDelete
  6. wahh.. nmpk sdp tu husna.. rajin ye buat sendiri... ;)

    ReplyDelete

Copyright © 2017 husnazahidi
| Distributed By Gooyaabi Templates