Saturday, October 26, 2013

Kemaskan Simpanan Plastik Anda


Assalamualaikum w.b.t..

Shopping adalah terapi stress untuk si perempuan.. dan mungkin juga untuk si lelaki.. tapi jarang la kalau dengar lelaki suka shopping kan.. almaklumlah, lelaki ni barang dya branded sikit.. sebab tu tak boleh selalu.. betul dak?? muehehe..

Tapi tu bukan motip sebenar entry ni..

Sebenarnya kan, bila dah habis shopping, balik rumah mesti semangat nak punggah barang kan.. then plastik yang digunakan untuk angkut semua barang shopping tu korang letak mana??

Buang?? Peronyok simpan?? Or lipat??

Bagi husna, husna suka lipat pastu simpan.. to be frank, tak tergamak kot nak buang tak pun peronyok masuk dalam beg lain.. sebab beg plastik yang kita dapat tu, masih baru.. line pon masih terpacak.. macam suite army yang baru lepas iron gittew.. nampak cantik lagi taw.. hahaha..

Itula sebab utama husna simpan.. hehehe.. selain tu, kita boleh guna di kemudian hari.. contoh macam adik nak bawak bekal ke sekolah.. bekas makanan tu nanti tak kan nak biar bogel je masuk dalam beg, mestila letak dalam plastik.. in case tertumpah, tak dak la kotor beg.. hehehe..

Lagipun plastik kan non-biodegradable.. payah nak lupus.. beribu tahun jugak la nak tengok dya lupus.. sekarang ni penggunaan plastik dah semakin meluas.. so why not kita kurangkan sikit dengan guna semula beg plastik tersebut.. alaaa tak rugi apa pon kalau guna balik..

kalau dulu kat kolej, husna akan lipat masuk dalam beg lain untuk guna semula kelak.. masih ingat lagi, hujung semester bila tak habis pakai, roommate husna akan bawak balik rumah bagi mak dya guna.. bila dah dilipat comel-comel centu, orang ambil guna rasa seronok.. dihargai tetiba.. herrrr.. =P

duduk rumah sewa hari tu je tersasar sikit.. banyak sangat tak sempat dehh nak lipat.. huhu.. jadi terbiar lah dya di hujung tingkap bergumpal-gumpal.. =D

kemaskan plastik


Husna percaya setiap rumah mesti ada satu plastik besar yang dipenuhi gumpalan-gumpalan beg plastik.. untuk tidak menyakitkan mata, apa kata lipat cecomel ceni.. hahaha.. boleh jimat space jugak nih.. dan tak la serabut sangat.. benda nih buat time free jela ye.. kalau dah tak taw nak buat apa tu, sila lah.. hehehe..

kemaskan plastik


Hehe.. entry mesra alam sikit hari ni.. harap tak berkempen salah waktu.. =)


Till then.. See ya!! ♥





p/s- entry auto-publish.. masih lagi di skudai.. =)


14 comments:

  1. memang entry berguna sangat untuk harini sebab harini kan hari Sabtu, kebanyakan pasaraya tak kasi beg plastik...bagus2...^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. tak taw macam mana tetiba bleh kena dengan waktunya..hahaha..

      Delete
  2. Kita main simpan kat bakul jakk. Bila lipat2 ni susah gak nak tau size mana satu besar, mana satu kecik. Haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh ditentukan dengan saiz lipatan plastik tersebut..=)

      Delete
  3. bagusnya jgn guna terus plastik ni..beli brg bwak beg sendiri,ada berani?hehe

    kt umah akk pun simpan plastik,pastu wat plastik sampah.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. selalu tak jangka nak pi shopping..=P

      samalaa.. yyg buruk je buat plastik smpah.. yg lain mcm sayang..=D

      Delete
  4. Salam husna..

    Yesss...shoping memang terapi terbaik utk kita...setuju..ehehehe...

    Akak ada bekas khas utk plastikbag nih...akak beli kat IKEA...kalau husna rajin,search la 'IKEA' kemudian tgk pic brg2 yg terjual di sana,bekas tu berlubang2...kalau kita nak amik plastik yg dh kita boh dlm bekas tu...just tarik je dr mana2 lubang yg kita nak...x mahalpun..akak ada dua tp guna satu dh cukup...satu lg tersimpan je kat store....

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh.. tak sangka, brg macam tu pun ada orang jual ye kak..=D

      Delete
  5. ehh.. cara awk lipat plastik sama cam akak..selain jimat space nampak kemas kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. tak sangka kan.. husna pon tak taw mana blejar cara lipatan tuh.. lupa dah..=P

      Delete
  6. ciksu mmg suka simpan plasti dari zaman dok hostel dulu.lepas beli barang kasik susun bawah tilam.nk2 plastik yg cute miut, sayang je nk buang.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. woahh.. sampai simpan bawah tilam ye ciksu.. hahaha..

      Delete
  7. kat ruamah tu plastik main sumbat je.. x de pun lipat2.. heheh

    ReplyDelete

Copyright © 2017 husnazahidi
| Distributed By Gooyaabi Templates