Sunday, June 02, 2013

Dikala Malam Sunyi


Assalamualaikum w.b.t..

Tetiba mood rajin nak menaip muncul x semena-mena.. mood macam ni berat lagi payah nak duga.. orang arif lagi bijaksana pon x boleh nak tolong.. so bila dah muncul ni layankan aje.. x gituu??

#HarapMaafEntryBerbaur18sx
#FoodPorn
#JanganDroolingKetikaMembaca
#BuatTidakPeduliJeeHashtagMerapuTuu

Eh beberapa hari lepas kan, ada orang sedekah makanan yang sedikit sebanyak boleh menyumbang kepada kebenakan kepala otak yang memang dah kurang cerdik nih.. -.-' so peduli hape kan.. rezeki depan mata x kan nak tolak.. lagipon kuantiti makanan tersebut sikit je.. mampu makan sorang sikit.. orang tua-tua cakap, alaa lekat celah gigi ja pon.. so y not kita try sikit.. hehe..

buah sentol
Yang ni namanya buah sentul.. tapi orang-orang kat rumah panggil buah setoi.. hehe.. dulu mulanya husna ni spesies yg x reti makan jugak.. ada ke patot buang kulit tinggal isi je.. selalunya memang macam tu kan.. dah laa isi jilat sikit pastu buang.. Nampak x pembaziran yang amat serius di situ.. walhal kulit buah tu pon orang makan.. Cuma buang kulit senipis yang mungkin je.. pastu potong sikit cicah laa kuah rojak yang sedap nun.. boleh tahan sedapnyaa bila ada orang tuh sampai terpejam-pejam mata makan buah setoi.. >.<

jeruk pelam, pelam muda, mangga muda,
Yang ni pulak kes kutip sikit kat rumah mak lang tempoh hari.. siapa yang x makan pelam atau mangga nih memang rugi besar.. nikmat dya hanya orang yg makan je taw.. haha.. husna main sebat je masak ke tidak.. sebab mana-mana pon sedapp.. sebab tu bila anyone yang upload gambar buah pelam pasti ramai yang x menyudah kecur air liur..

Yang dalam gambar tu setelah di potong kecil-kecil dan dimasukkan ke dalam bekas.. letak garam dan gula secukup rasa.. dan simpan dalam peti ais selama beberapa jam.. sebab nak kasi gula dan garam larut.. =) selalunya kalau dapat pelam muda macam ni laa kami akan buat.. ;) pastu ramai je yang x menyempat nak sapu licin.. haha..


PERHATIAN!!
Husna ingat nak tambah link blog lagi dalam bloglist kat sebelah nih.. ada yang sudi nak tukar x?? hanya masukkan link blog husna dalam senarai bloglist awak.. dan jangan lupa tinggalkan link dalam kotak komen.. (“\(^_^)/”)







p/s-x lama dah nak dok rumah..:’(

14 comments:

  1. lamagila tak makan buah setoi ni...tp buah ni serius tak sedap..k.muni tak suka.haha..pelam tu bolehlah..klu buat boh garam n gula masuk ice box macam husna ckp tu takde org nkmkn..k.muni sorg mana larat.so lebih prefer buat kerabu or cicah kuah rojak..klu muda la..klu masak peberet k.muni n aiman kot..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..dulu husna x suka jugak..boleh makan sikit2 je..itupon mesti kena cicah..=D

      Delete
  2. erkkk masam buah ni..kalau bt jeruk sedap la hu3

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum..husna :)

    klu x salah ayie..jiran rumah ayie org kedah panggil buah tu..buah setaq...

    dulu selalu jugak jiran sedekah buah tu kat rumah...tapi ayie x tau nak mkn mcm mana buah setaq tu...org cakap mkn sekali dgn kulit2 nya? ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam ayie..=)

      eh kalau x silap husna buah setaq macam lain kot..isi oren biji ungu..=/

      hehe..first time dpt memang keliru nak makan cena..=D

      Delete
  4. salam husna...

    jgn makan asam di kala malam sunyi tau...tak elok utk kesihatan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam kak wirda..=)

      hehe..yg ni makan siang je..sekali sekalau je curi makan malam..=P

      Delete
  5. Replies
    1. xtaw nak cakap..nama asal buah sentul tapi pelat kedah panggil buah setoi..hehe..

      Delete
  6. mungkin iha yg rugi besar sbb tak rasa teruja bila tgk buah ni, huhu..

    ReplyDelete

Copyright © 2017 husnazahidi
| Distributed By Gooyaabi Templates