Thursday, May 16, 2013

Sekuning Puding Kastard Jagung



Assalamualaikum w.b.t..


Selamat petang!! buat apa je?? petang-petang macam ni kalau lepas makan mesti mata rasa berat patplohkilo je kan.. lagi best kalau letak kepala, konfem hanyut sampai negeri China.. tapi demi pembaca setia, husna gagahkan diri ni jugak untuk taip seketul entri buat tatapan.. acewahh~ ngada taw.. :3

Bukan apa, semalam dah janji, siap post kat page lagi cakap tengah taip entri sambil layan HOT FM.. alih-alih mata nih buat hal plak.. dya rasa macam nak pejam sangat-sangat.. berat sungguh lahaii.. bukak movie pon x luak dah.. nak plak waktu tuh idea x mari, bila dah lelap baru sakan dya nak muncul.. debik kang baru ada akai.. -..-

Petang semalam macam biasa, sejak dok rumah membujang eh, menganggur je kan, tiap petang mesti ada santapan untuk di hidang bersama teh o panas.. dan petang semalam husna sempat la belasah buat pudding kastard jagung.. resepi dari ecadwinkyasha. hasil blogwalking tiga minggu lepas.. =D


RESEPI PUDING KASTARD JAGUNG..

Bahan-bahan:
1 cawan tepung kastard
2 cawan air
1 tin krim jagung
1/2 cawan gula
1/2 pek santan *ganti dengan susu cair
Garam

Cara-cara nya:

puding, kastard, jagung
gaul sebati kesemua bahan kecuali krim jagung. dah agak sebati dan santan tak berketul, masukkan krim jagung. kacau lagi sehingga adunan berubah menjadi mesra alam.. *tetiba

puding, kastard, jagung,
Masak atas api sederhana dan gaulkan sehingga adunan puding nampak pekat likat berkilat macam negro berjemur tengah panas tuh.. tempoh ambil masa dalam sejam bergantung kepada adunan anda.. untuk mencapai likat tahap maksima, anda perlulah bersabar tahap maksima juga sambil kacau hingga adunan masak.. sebabnya kalau biar, adunan mendap dan akan hangus di sambar petir..

puding, kastard, jagung,
Dah masak, letakkan ke dalam loyang, dan sejukkan sebelum sedia dimakan.. nak sejuk ni pon kena sabar.. almaklumlah, si chef x bertauliah ni jenis tak menyempat nak tengok hasil.. macam lar sedap sangat.. puihh~ -..-

hasilnya?? boleh makan!! dan mestila sedap.. kalau x sedap mana boleh makan oii.. cuma!! ngeheee.. mesti ada cuma dalam bab-bab chef baru belajar nih adik, kakak dan abang sekalian ye.. cuma puding husna kurang manis.. huhu.. kira kalau sapa yg kawal gila pemakanan dya tuh boleh laa nak makan puding husna ni.. hehe.. mama pon cakap xdela kurang manis sangat.. boleh dah tuh.. husna je rasa macam x cukup.. 


terima kasih sudi baca..





p/s-rajin datang x kira waktu.. -..-

62 comments:

  1. suka makan puding jagung..lagi2 kalau disejukkan..sedap..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan!! kan!! husna pon suka..nyaman je rasa..=D

      Delete
  2. sedap ni... Nurul pun suke, Nurul suke makan time panas2 ala2 krim gitu atau lepas kuar peti sejuk.. yummy!~

    ReplyDelete
  3. lama dah tak buat ni dik. kalau nak buat kena time balikkampung baru meriah. buat kat sini, akak je yg makan. ngeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..husna buat sebab dah lama teringin nih..

      Delete
  4. Assalamualaikum husna, akak suka gila makan ni dengan kole kacang. perghh teringat puasa pulak ni. hihi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kole kacang?? apa tuh??

      tehee..x lama dah nak puasa..=)

      Delete
  5. Salam husna...

    Suka apa sj makanan yg ada jagung...buat sendiri ye..?untunglah bakal ibu mertua...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam kak wirda!!
      yup..husna suka gila makanan yg berasaskan jagung..=D
      selalunya buat sendiri sambil diperhati mama..
      untung jugak perut sendiri..muehehe..

      Delete
    2. Nak hadiah tak...

      Cepat jwb soalan kuiz..
      Slmt mencuba...

      Delete
  6. as-salam.tak pe yg penting husna dah cuba kan :)
    kena buat selalu tau :)
    pandai2 suaikan rasanya nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..berkat perut mengidam terhasillah..
      selalunya mcm tu lah kak..klau dh teringin x dpt..last2 buat sendirik..=P

      Delete
  7. assalam, salam ukhuwah...

    bunda dah lama tak buat puding jagung ni...rasa-rasa nak buat pulak..erm sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam bunda..=)
      hehe..buatlah bunda..mesti sedap bunda buat kan..

      Delete
  8. baguslah belajar msk skrg. sok2 nak kawen senang..hehehe

    ReplyDelete
  9. nak try resepi ni..sy ada santan,krim, jagung..tgl tepung tu lg tak ada..

    ReplyDelete
  10. takpe senyuman husna dah maneh,
    mesti sedap puding ni, lama dah tak makan puding jagung haih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aicehh..malu taw kak tihara nih..:3

      boleh than sdap tu kak..hehe..
      akak buat lah..husna nk bg pon dh abeh dah..

      Delete
  11. wahh sedap nie .. mak selalu buat kalau ada kenduri

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. alahaii..jga2..jgn smpai meleleh air liur tuh..hehe..

      Delete
  13. tenkiu ye sbb sudi support..
    meh semak link uols dan nantikan keputusannya pada bila2 masa sahaja

    http://lobaksusue.blogspot.com/2013/05/senarai-link-perserta-yang-join-qr-mini.html

    ReplyDelete
  14. waaa dah lama tak makan puding jajung (bahasa pelat) :D
    thanks sharing kak, selama ni mengharapkan bantuan ehsan mak masakkan je, hihi ntah apa punya perangai la iha ni xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..sama-sama iha..
      lpas nih boleh buat sendiri dah..=D

      Delete
  15. wah sdpnya..nak !! hihi

    sha tag..mesti join tau
    http://www.opzzpinky.my/2013/05/game-eleven-things-about-me.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..dah abeh la shaa..=P

      oraite!! terima kasih tag husna..=)

      Delete
  16. Replies
    1. hehe..nmpak sodap ye..

      xtaw la boleh pos ke x..=/

      Delete
  17. sedap2 yum2
    http://long-cham.blogspot.com/2013/05/tips-macamana-nak-tarik-trafik-mencanak.html

    ReplyDelete
  18. wahhh...pandainya....nanti inbox alamat surat menyurat kat sini ye..

    https://www.facebook.com/PermataHatiBuahCinta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..
      meneka jaa..terima kasih kak wirda..=)

      Delete
  19. alamak sedapnya..org dlm pantng ni telan air liur jer la jawabnya..:)

    ReplyDelete
  20. akak suka makan puding kastard yang belum 'keras'..sedappppp...:P

    ReplyDelete
  21. assalamualaikum..husna :)

    puding nih selalu jgak ayie makn..memang sedap..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikummussalam..ayie..=)

      betul..feveret husna time kenduri..=D

      Delete
  22. Replies
    1. hehe..husna pon rasa mcm tu jgak nih..=D

      Delete
    2. eca duk sorg2 je kat uma..klu buat puding ne, konfirm nangis xberlagu xhbs dimakan..so,tunggu fmly dtg uma baru buat.hehehe :)

      Delete
    3. hehe..buat dlm kuantiti sikit pastu ulang makan..konfem habis..haha..

      kalau kat umah asyik buka peti ais je nk mkn..terok betol..=P

      Delete

Copyright © 2017 husnazahidi
| Distributed By Gooyaabi Templates