Monday, March 11, 2013

Novel Tak Secantik Husna



Assalamualaikum w.b.t..


haluu haluuu.. husna in da house!! =)

fuhhh~ peluh bercerau-cerau.. sibuk ya amat.. terkejan sana sini.. ni pon baru lepas basuh baju, balik dari keluar makan-makan satu kelas.. kesinambungan dari Trip ke Bank Negara Malaysia, Penang.. kejap lagi hafal oral mandarin pulak.. waduhhh~ kurang rehat mak nak.. 

eh!! ingat lagi x pasal novel Tak Secantik Husna dua minggu lepas?? Husna ni kalau bab novel kurang minat sikit.. hari tuh beli pon sebab mama dah pesan.. lagi seketul tu mengada beli sebab ada nama husna.. =P memandangkan Isnin lepas husna sedikit tidak sihat, husna berjaya habiskan seketul novel dalam sehari.. pakej!! siap ada batuk, selsema, kepala berat dan badan panas..

macam x percaya ja.. kalau dulu time sek men, member sibuk passing novel dalam masa sehari je, husna mesti berhari-hari.. -_- tapi percaya lah.. mungkin sebab dah x larat nak buat apa-apa.. kelas pon terpaksa cancel.. pagi mula baca, maghrib dah habis.. makan pon tidak.. asyik berbungkus je.. boleh jadi sejarah nih.. muehehe..



Tak Secantik Husna karya Ainul Hazrah
“Setiap kali ku lihat wajahmu bergetar seluruh sukmaku”

Cerita ini mengisahkan Luqman Hariez, 29, terpaksa memilih suri hidup dari tujuh cucu mak toknya atas dasar ingin mengeratkan lagi hubungan antara ahli keluarga Opah.. Hariez seorang berkerjaya tapi masih tiada yg bertakhta di hati.. perkara ini memudahkan lagi urusannya..

6 keping gambar di tatap, Husna jadi pilihan.. cantik, manis, nampak ayu dengan mata yg redup dan menyejukkan hati.. sekeping lagi gambar tidak di beri oleh mak tok, kerana memikirkan perihal kisah lama.. membuatkan Tija di benci.. balik je kampung dia di kerah membuat kerja rumah..

tapi dalam tempoh 2 minggu mereka sepupu sepapat berkenalan, berhibur dan riang bersama di rumah mak tok, Hariez seperti terpikat dengan keletah manja Tija.. suka tengok Husna tapi x dapat berjauh dengan Tija.. Istikharah di dilakukan.. memohon petunjuk untuk membuat pilihan..

dan akhirnya, Siti Zarith Zahra, 19, nama sebenar Tija, di pilih untuk menjadi suri hatinya.. tidak mudah untuk mengecap bahagia.. mak tok seperti tidak setuju dengan pilihan Hariez, pelbagai cara dilakukan untuk memisahkan mereka.. Husna dipergunakan..

namun hakikat sebenar membuktikan bahawa Tija telah menyelamat nyawa mak tok suatu ketika dahulu.. terkedu mak tok dan akhirnya, mak tok dan Tija berbaik.. dan bahagia milik Hariez dan Zarith..





p/s-x pandai nak kasik summary.. macam bagi cerita kat bebudak tadika je.. muahahaha.. =P

55 comments:

  1. jom join GA
    http://cyanxkamo.blogspot.com/2013/03/give-away-ga-birthday-akiff-ke-2-tahun.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah..ada masa husna join ye..=)
      terima kasih jemput..

      Delete
  2. so Husna tak dapat kawen dgn Hariez ke? kesian Husna..

    tapi indirectly means Husna yg paling cantik la dalam novel tu kan? hahaha

    ReplyDelete
  3. isk tak berapa nak faham.maknanya heroin dlm novel ni tija la bukan husna?kok tajuknya husna?sbb tija tak secantik husna ka?untunglah husna cantik.hiks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah kak..tija heroinnya..
      haha..dlm cerita tuh ja husna cantik..=P

      Delete
  4. setiap kali ku tatap wajahmu...bergetar seluruh sukmaku...fuhhhh

    ReplyDelete
  5. nampak macam menarik.. tp cik su bukan la peminat novel..
    bc sinopsis ni rasa tertarik..
    tapi tajuk novel cam kebetulan pulakkan ..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. husna pon xdela minat sgt..huhu..
      hehe..1st time jumpak..=P

      Delete
  6. mcm best jugak tp novel kat rumah tu pun dah 2 thn beli tak baca2..apa kes? hehehe

    ReplyDelete
  7. eh sedap plak baca summary husna tulis ni..nanti baca novel lagik yea then buat summary kat sini sebab akak pun jns malas baca novel...pastu husna tak dapat hariez?..maybe dia nak dapat yang lagi hensem kot dan semestinya bukan sepupu sepapat..kehkeh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh..sedap?? husna x letak apa pon kak tihara..haha..
      main bedal tulis jaa..

      husna x dpt hariez..dya dpt org lain..dan kalau x silap bukan sepupu..=)

      Delete
  8. Phewitt.. Mcm best je.. Da lme x bacanovel.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..best tu boleh than lar..husna pon x pndai nk kategori kan novel nih..=D

      Delete
  9. Replies
    1. hehe..haruslar..

      jenuh kalau pengarang or production taw..kena banned terus..=P

      Delete
  10. samalah kite .xsuke baca sangat =p bace novel pun b'hari2
    http://farra-izzaty.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. sy pun suke baca novel!jemput singgah blog sy dear...:)

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. husna boleh lar kalau nak layan..tp x addicted sgt..hehe..

      Delete
  13. assalamualaikum fatin...mmg best kalau baca buku novel ni...;)

    ReplyDelete
  14. dulu rajin baca novel.. sekarang macam malas pula.. hihi

    ReplyDelete
  15. macam bez ja,, bukan husna akak ke??ehehe,, guro ja,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..bukan laa..husna dlm novel tu lain..husna nih lain..=P

      Delete
  16. MD baca novel Ramli Awang Murshid ja.. huhu.. kalau yang cinta-cinta ni.. err.. susah sikit nak layan.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. husna pon layan novel RAM jugak!!
      hehe..kat umah ada koleksi RAM..=D

      Delete
  17. wah ada nama dia ler.. ehehe..

    dear bg alamat ek.. tuk top komentor bln march.. ^_^

    ReplyDelete
  18. macam best lah .. hehe kena try baca ni :)

    ReplyDelete
  19. dh lama tak tenggelam dalam novel..cam tak sempat jer..

    best gak tuu novel nie

    ReplyDelete
  20. macam best jer buat summary dia...menarik perhatian ni...hahaha...voucher buku pun tak hbs lg...muahahahaha~

    ReplyDelete
  21. ..tak secantik husna?..mcm nama empunya blog hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..empunya blog tumpang sibuk jaa..
      actually xdak ekna mengena antara yg hdup mhupon yg sdah mati..=)

      Delete

Copyright © 2017 husnazahidi
| Distributed By Gooyaabi Templates