Sunday, October 16, 2011

Masak-->Makaroni Bakar


assalamualaikum w.b.t
                                      selamat petang bloggers!!
              sihat?? alhamdulillah..husna sihat jee..

                         so ape aktiviti korang hari sabtu nieyh??
      ape?? xdak yang menarik..ish3..kesian~
huhu..samalar kita..dok umah mengadap tv je kje..hehe..
hari sabtu macam nie banyak cerita hindustan..layan arr~ hik3..

hari nie husna nak share resepi makaroni bakar..
actually makaroni 2 buat semalam tapi x sempat nak post..
itu yang post petang sabtu nieyh..




1st time buat nieyh..haha..habis satu family sapu.. 
x sangka..mula2 ingat xdak yang nak merasa..
husna amek resepi nie kat Enjoy Cooking
then olah2 sikit..

BAHAN2NYA
Pasta makaroni 1 cawan penuh
sos tomato/sos spagheti (husna guna sos cili je)
1sudu besar rempah kari daging
daging cincang
mix vege (mix vege xde kt kdai so gnti dgn kcg pis ngan carrot d ptong dadu)
3 biji telor
1 biji bawang besar didadu
1 mangkuk susu cair
cheese (husna x letak plak)
lada sulah
garam
minyak

CARA2NYA
1. Rebus air yg ditambah minyak sesudu sehingga mendidih..then masukkan makaroni.
2. Tumis bawang, kemudian masukkan sos tomato dan rempah kari hingga masak.
3. Masukkan pula daging dan gaul sebati hingga masak. Pecahkan sebiji telur ala2 buat scramble egg tu. Kacau lagi.
4. Perasakan dengan garam dan  lada sulah.
5.Sementara itu toskan makaroni. lepas 2 dlm satu mangkuk dadarkan 2 biji telur dan susu cair.
6. Masukkan makaroni dalam kuali berisi bahan tumisan tadi. Gaul sebati.
7. Tuangkan makaronii tadi ke dalam loyang yg telah disapu minyak.
8. Tuang campuran susu  telur ke atas makaroni. Taburkan cheese jika ada. keju yang sedap seperti mozrella, cheddar grated dan parmesan. (huhu..x sempat nak cari cheese..so x dpt nak guna..)
9. bakar dalam ketuhar suhu 180C dlm 1/2 jam.


p/s_seronok tgk adik2 mkn dgn sdapnyaa..appreciate jgak korang ea..hehe..=)

3 comments:

  1. waa..bagsnya husna memasak utk fmily...guna pasta kiub tu eh..xpe..guna pasta apa2 pon boleh..best kan bila org rasa masakan kita..semoga rajin menerai resepi2 lain ^*

    ReplyDelete
  2. ciksu belom penah masak makaroni lagi tau..
    tgk rakan2 blog buat nampak sedap..tapi ciksu belom ada keinginan ak menerai ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..western sikit nih..
      boleh je nk try bila kak teringin..hehe..

      Delete

assalamualaikum dan hye..
tinggalkan jejak awak di sini..
terima kasih..♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Disclaimer

Blog ini merupakan blog peribadi perkongsian daripada penulis. Segala artikel yang dihasilkan oleh pemilik blog ini hanya sekadar pengalaman atau pendapat peribadi, dan tidak melibatkan mana mana pihak kecuali dinyatakan sumber atau nama pemiliknya.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal, dan mungkin berbeza dengan individu lain. Penulis sama sekali tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang komen dan pendapat yang dilontarkan oleh para pembaca blog ini.

Terima Kasih.